Skip to Content

Draagdoek newborn baby; vanaf welke leeftijd, voordelen en nadelen

Draagdoek newborn baby; vanaf welke leeftijd, voordelen en nadelen

Je kindje dragen in een draagdoek, verdraaid simpel – once you get the hang of it! Ik draag mijn mannetje sinds de kraamweek regelmatig, vol trots!

Wat is dat heerlijk: dichtbij, vertrouwd, altijd een veilige slaapplek, en als hij wakker is, kijkt hij zijn ogen uit. Ik raad het iedereen aan, want het heeft bijna alleen maar voordelen.

Lees ook: Uitzetlijst baby; wat heb je nodig?

Draagdoek vs. Draagzak

Esthetisch oogpunt

Al deze voordelen gelden voor zowel correct geknoopte draagdoeken als ergonomische draagzakken. Waarom zou je ingewikkeld gaan knopen als je ook een voorgevormde draagzak kan gebruiken? Dat is denk ik een kwestie van smaak.

Persoonlijk vind ik draagdoeken veel mooier staan en ik vind het leuk om af en toe een nieuwe knoop uit te proberen.

Met een draagdoek zijn er eindeloos veel mogelijke knopen waarbij je ook telkens kan kiezen hoe je het afknoopt, bijvoorbeeld met een simpele platte knoop, een soort vlecht, met ringen, etc.

Overigens heb ik wel een draagzak (Bondolino) die je knoopt. Dat was wel zeker een goede (tweedehands) aanschaf, want mijn man gebruikt die maar al te graag! Maar ik mag hem dan wel nog steeds helpen met knopen.

Rugdragen bij jonge baby’s alleen in een draagdoek

Draagdoek newborn baby; vanaf welke leeftijd, voordelen en nadelen - Mamaliefde

Het is wel zo dat rugdragen direct mag met een draagdoek, terwijl dat met een draagzak eigenlijk pas kan als je kind stevig kan zitten.

Misschien verschillen de meningen hierover, maar ik begreep van een draagconsulent dat een doek helemaal rondom ondersteunt en daarom geschikt is om te rugdragen bij jonge baby’s.

Een draagzak is vaak open aan de zijkanten en zou daarom bij rugdragen minder ondersteuning bieden.

Baby draagdoek welke leeftijd?

In principe kan je baby gelijk al vanaf de geboorte al in de eerste kraamweek gedragen worden in een draagdoek. Het kan in het begin even puzzelen zijn, maar als je het door hebt kan het heel veel rust geven voor zowel de baby als jezelf.

Let er wel goed op dat je de baby goed knoopt in de kikkerhouding zodat je kindje hier geen last van kan krijgen.

Het kan wel zijn dat er speciale draagdoeken zijn waarbij het leeftijdsadvies iets afwijkt.

Voordelen van het dragen van je baby in een draagdoek

Dragen werkt stressverlagend

Dragen is goed voor je kindje, voor een pasgeborene is lichaamscontact namelijk misschien wel net zo van belang als voeding.

De nabijheid zorgt voor de aanmaak van oxytocine bij het kindje en degene die draagt. Dit hormoon ontspant, kan een soort high geven en verlaagt stress.

Baby’s die veel gedragen worden, huilen minder. Bij prematuren wordt dragen of kangoeroezorg vaak aangeraden.

Goed voor de hechting

De oxytocine en het nauwe contact bevorderen ook de hechting. Een baby hecht zich niet alleen aan zijn moeder! Dragen is super voor papa’s, opa’s, oma’s, gastouders etc.

De baby leert jouw geur kennen en je herkent zijn bewegingen en geluidjes sneller.

Bevordert borstvoeding

Oxytocine heeft ook een positief effect op de borstvoeding, het zorgt dat je ontspant en dat de melk sneller toeschiet. Als je borstvoeding geeft, kan dragen daarnaast helpen om de vroege hongersignalen op tijd waar te nemen, voordat je kindje overstuur raakt.

Wist je trouwens dat je zelfs borstvoeding kan geven in een draagdoek? Ook dat is even oefenen, maar als je het onder de knie hebt, kan je zonder dat iemand het merkt (en als je wil zelfs lopend) voeden.

Veilig de wereld ontdekken

Je krijgt veel leuke reacties, het ziet er namelijk heel leuk uit. Als je baby wakker is, kunnen anderen hem zien, maar zullen ze niet snel aan hem zitten.

Ik erger me nog wel eens aan voorbijgangers die zomaar aan de handjes, of nog erger, aan het hoofd van mijn baby komen.

Maar als je draagt, is je baby in jouw persoonlijke ruimte, en dáár houden anderen toch vaak wel rekening mee.

Bevordert fysieke ontwikkeling

Je zou het misschien niet zozeer verwachten omdat je de bewegingsvrijheid van je kindje inperkt, maar dragen blijkt goed te zijn voor de fysieke ontwikkeling.

Het evenwichtsgevoel en de spierkracht van je kindje worden bevorderd doordat het zich steeds aanpast op jouw veranderende lichaamshouding.

Als je je kindje goed ergonomisch draagt: van de geboorte af aan in de kikkertjeshouding (M-houding), de rug licht gekromd en goed ondersteund door de doek, zou het zelfs kunnen helpen bij heupdysplasie (het effect lijkt op een spreidbroekje).

Hier geldt natuurlijk ook: vraag hierover medisch advies aan een arts.

Nadelen van het dragen van je kind in een draagdoek

Laten we beginnen bij de weinige nadelen.

Belasting voor je lichaam

Draagdoek newborn baby; vanaf welke leeftijd, voordelen en nadelen - Mamaliefde

Dragen in een draagdoek of draagzak is veel lichter dan het dragen van je baby in je armen. Als je namelijk goed strak tegen je aan en hoog (op kusjeshoogte ♡) draagt, wordt het gewicht verdeeld over je rug.

Als je echt een zwakke rug hebt, of bijvoorbeeld knieklachten, is het mogelijk niet zo’n goed idee. Ik ben zelf echter ook bekend met rugklachten en dragen is voor mij juist een prima manier om mijn rug op een juiste manier te belasten en geleidelijk aan kracht op te bouwen.

Wie heeft er nu tijd om te sporten met een kersverse uk? Dragen is in de meeste gevallen een goede manier om je conditie langzaamaan te verbeteren na de bevalling.

Let op! Na een keizersnede kan je misschien beter niet snel gaan dragen, en als je twijfelt of je het lichamelijk aankan, overleg dan altijd met je huisarts of fysiotherapeut.

Als je groen licht krijgt, kan het zinnig zijn om een draagconsulent te raadplegen, zodat je zeker weet dat je je lichaam juist belast.

Het vergt oefening

Veel ouders worden afgeschrikt doordat het er ingewikkeld uitziet. En eerlijk, je moet ook even oefenen. Als je baby’tje nog heel klein is, maakt dat het extra spannend.

Ook hier geldt: twijfel je of je het zelfstandig onder de knie krijgt, aan de hand van filmpjes en eventueel met wat hulp van tweede volwassene zoals je partner of de kraamhulp, dan kan je altijd een draagconsulent raadplegen. Zij zijn er niet voor niets ☺

Een goede ergonomische draagzak kan een prima alternatief zijn.

De kindjes moeten ook vaak wennen en dat maakt het soms lastig. Geduld hebben met jezelf en rustig blijven werkt meestal prima.

Mijn mannetje ging in het begin met het grootste gemak in de draagdoek, maar vond het later, toen hij iets meer controle over zijn lijfje had, regelmatig even heel erg stom als ik hem aan me vast knoopte.

Nu sputtert hij soms nog wat tegen, vooral als ik een nieuwe knoop uitprobeer en zelf nog wat loop te klungelen. Maar als hij eenmaal goed zit en ik ga lopen, geniet hij met volle teugen van het uitzicht en de kusjes.

Hoe knopen?

Dan nu de vraag: hoe dan? Ik zal in een volgend artikel een aantal knopen behandelen die allemaal de juiste houding garanderen voor je kindje en jouzelf.

Als je knoopt, moet je wel in de gaten houden dat je je kind strak tegen je aan knoopt; als je voorover/achterover buigt, mag je kind niet los van je komen. Daarnaast moet je kind van knie tot knie ondersteund worden, dan kantelt het heupgewricht op de juiste manier.

Voor jouw eigen draagcomfort is het belangrijk dat je je baby hoog genoeg knoopt: op je buik op kusjeshoogte en op je rug zijn schouders ter hoogte van jouw schouders.

Op je buik, rug of heup dragen

Buikknopen is vooral geschikt vanaf de geboorte tot een kilo of 9 à 10. Daarna zal je waarschijnlijk merken dat het te zwaar wordt.

Het is heel gezellig, want je baby en jij hebben volop oogcontact en het is een fijne manier om je baby’tje in slaap te krijgen.

Draagdoek newborn baby; vanaf welke leeftijd, voordelen en nadelen - Mamaliefde

Rugknopen kan vanaf de geboorte. Je hebt je handen nog meer vrij, het is nog een stuk lichter dragen en je kindje ziet meer. Het is alleen wel wat lastiger om te leren.

Vooral de eerste beweging waarin je je baby op je rug krijgt en de doek eromheen, voelt eng omdat je je kindje niet ziet. Zelf heb ik dit pas na zes maanden bij een draagconsulent geleerd, maar het mag echt al meteen.

Je hebt handige spiegeltjes aan een uittrekbaar koord waardoor je je kindje in de gaten kunt houden onderweg.

Heupknopen mag ook meteen al. Je hebt hier maar een korte doek voor nodig (ringsling), en je draagt asymmetrisch: op één schouder.

Dat maakt het zwaarder en daardoor kan je het waarschijnlijk niet urenlang volhouden, maar voor korte uitjes of thuis als je even je handen vrij wil hebben, is het ideaal.

Soorten doeken

Je hebt geweven doeken, rekbare doeken, ringslings en mei tai’s. Er zijn diverse merken die deze draagdoeken aanbieden.

Geweven doek

De geweven doek is zo geweven dat de stof op een gemakkelijke manier rekt, maar dat je hem ook strak en stevig kunt laten aansluiten.

Je kan de doek tot in de peuterleeftijd gebruiken en hij wordt steeds zachter naarmate je hem vaker gebruikt. Deze doeken zijn prijzig, maar heel duurzaam.

Je kunt ze ook tweedehands vinden, bijvoorbeeld op Marktplaats. Je kunt ze zelf waarschijnlijk ook weer gemakkelijk doorverkopen als je stopt met dragen.

Rekbare doek

Een rekbare doek is van stretchmateriaal. Dit is ideaal voor (kleine) baby’s. Bij een hoger gewicht (en grotere bewegelijkheid) is het niet meer sterk genoeg om je kindje goed te ondersteunen.

Wel kan je deze doek al om je heen knopen om daarna je baby’tje in de doek te helpen. Dat is fijn om mee te beginnen, zo heb je je handen vrij om je baby’tje te ondersteunen zonder dat je de doek tegelijkertijd strak hoeft te trekken.

Deze doeken zijn eigenlijk niet geschikt voor rugdragen.

Draagdoek newborn baby; vanaf welke leeftijd, voordelen en nadelen - Mamaliefde

Een ringsling is een relatief korte doek met twee ringen waarmee je de doek vastzet. Heel simpel, wel alleen geschikt voor heupdragen en daarmee voor niet al te lange perioden achter elkaar.

Een mei tai is een soort voorgevormde draagdoek waarmee je zowel op de buik, rug als heup kunt dragen. Makkelijk en multifunctioneel.

Hanna Meijer