Voor ouders geweldig om hun baby te zien groeien. Het is natuurlijk een fantastisch gevoel, te weten dat je baby gezond is en zich goed ontwikkelt. Maar wat doe je als je baby tekenen van iets nieuws vertoont, zoals clusteren? En hoe maak je onderscheid tussen clustering en regeldagen? In deze blogpost bespreken we de verschillen tussen deze twee, zodat je de ontwikkeling van je baby beter kunt begrijpen.
Wat is clusteren?
Clusteren is een periode waarin je baby op bepaalde momenten van de dag extra voedingen wil. Over het algemeen komen deze periodes voor in de late namiddag of vroege avond, maar het is ook mogelijk dat je baby ’s ochtends of ’s nachts clustert. Met andere woorden, clusteren betekent niets anders dan dat je baby in deze periode vaker of langer wil drinken. Dit is gewoon een teken van zijn natuurlijke ontwikkeling en groei.
Wat zijn regeldagen?
Wanneer baby’s groeien en steeds meer bewust worden van hun omgeving, hebben ze meer tijd nodig om te verwerken wat ze allemaal zien, horen, ruiken, voelen en proeven. Baby’s kunnen extra steun van hun ouders nodig hebben om een gezonde slaaproutine op te bouwen. Regeldagen treden meestal op rond de leeftijd van 2-3 maanden en opnieuw rond de leeftijd van 6-7 maanden, wanneer zij de verschillende ontwikkelingsfasen doorlopen.
Hoe ga je ermee om?
Het kan verwarrend zijn als je voor het eerst regeldagen of clusters bij je kind opmerkt, maar als je het verschil tussen de twee begrijpt, maak je het gemakkelijker voor jezelf en je baby. Probeer je bij clustering niet te veel zorgen te maken over voedingsschema’s; concentreer je in plaats daarvan op de band met je kleintje door hem dicht tegen je aan te wiegen terwijl je voedt en zorg voor veel lichamelijk contact (zoals huid-op-huidverzorging). Als hij moeite heeft met slapen tijdens de regeldagen, probeer hem dan extra te troosten door zachtjes te praten of slaapliedjes te zingen tot hij in dromenland valt!
Hoe herken je regeldagen?
Hoe herken je wanneer je baby meer honger heeft dan normaal? Als je baby meer huilerig, erg aanhankelijk en rusteloos is, kan dat een teken zijn dat hij vaker gevoed moet worden. Ook de nachten worden moeilijk, waarbij de slaap onrustig komt omdat hij voortdurend om drinken vraagt. Hij kan met zijn handjes in de lucht gaan zwaaien of op zijn vuistje zuigen en het kan lijken alsof hij steeds een slokje nodig heeft.
Wanneer wil je baby clusteren?
Als je baby er is, is het niet meer dan normaal dat hij dicht bij je wil blijven. Dat komt doordat hun kleine wereld op dit moment uit slechts een paar eenvoudige dingen bestaat – melk drinken, veel slapen en contact maken met de mensen die voor hem zorgen. Wanneer je baby ander voedsel gaat eten, de wereld om zich heen gaat verkennen en ontdekken, zal zijn behoefte om zich te groeperen afnemen.
Zorg er in de tussentijd voor dat je veel liefde en aandacht geeft als je baby meer dan gewoonlijk gaat clusteren. Het is een mooie manier voor je kleintje om zich veilig en geborgen te voelen in zijn eigen wereldje, totdat het tijd is om verder te gaan avonturieren.
Waarom wil je baby clusteren?
Baby’s hebben de neiging om te clusteren, of vaker te drinken binnen korte perioden in plaats van met langere tussenpozen te voeden. Waarom wil je baby clusteren? Het is normaal gedrag: veel ouders verwachten dat hun baby een strak voedingsschema volgt, maar dat is niet altijd het geval. De tijd tussen twee voedingen kan van dag tot dag en zelfs van uur tot uur variëren, afhankelijk van de eetlust van je baby.
Factoren als hoe moe of gestimuleerd je baby is, en de emotionele band die je met hem hebt door je toon en gebaren, bepalen ook hoe vaak hij wil eten. Hoewel het niet altijd gemakkelijk is om met een baby die clustervoeding geeft om te gaan, probeer niet te vergeten dat dit normaal ontwikkelingsgedrag is voor zuigelingen!
Wanneer wil je baby clusteren?
Misschien heb je al een patroon opgemerkt als het gaat om de momenten waarop je baby het meest onrustig is. Dit wordt een ‘cluster’ genoemd en wanneer het gebeurt, verschilt sterk van baby tot baby. Sommige baby’s ervaren een cluster wanneer de nacht valt, anderen wanneer de ochtend begint en weer anderen wanneer de middag of avond begint. Ongeacht wanneer de jouwe clustert, nadenken over wanneer het gebeurt kan helpen om deze fase van het ouderschap hanteerbaarder te maken.
Tips om met het clusteren om te gaan
Het is geen geheim dat clusteren soms vermoeiend kan zijn en je een beetje onzeker doet voelen, maar dit hoeft niet het geval te zijn! Gelukkig kun je er met deze zeven tips voor zorgen dat clusteren een plezierige ervaring wordt. Met deze nuttige tips in gedachten zul je merken dat clusteren helemaal niet stressvol hoeft te zijn!
Raak niet in paniek
Het eerste en belangrijkste dat je moet onthouden als je baby begint te clusteren is dat je niet in paniek moet raken. Het is normaal dat baby’s clusteren, en het betekent niet dat er iets mis is. Het is niet nodig om de dokter te bellen of je baby naar de eerste hulp te brengen. Ontspan je en probeer kalm te blijven.
Probeer je baby af te leiden
Eén van de beste manieren om om te gaan met een baby die clustert is proberen hem af te leiden. Dit kan moeilijk zijn, maar het is belangrijk om het te proberen. Als je de aandacht van je baby op iets anders kunt richten, vergeet hij misschien het clusteren en stopt hij. Probeer met ze te spelen, tegen ze te praten of zelfs voor ze te zingen.
Geef hem een fopspeen
Als je baby clustervoeding geeft en je hebt moeite om hem te laten stoppen, probeer hem dan een fopspeen te geven. Dit kan helpen om hem te kalmeren en zelfs om in slaap te vallen. Zorg er alleen voor dat je de fopspeen niet te vaak geeft, want dat kan leiden tot tepelverwarring.
Geef hem een flesje
Een andere mogelijkheid om met een baby om te gaan die clustervoeding geeft, is hem een fles aan te bieden. Dit kan moeilijk zijn als je borstvoeding geeft, maar het kan de moeite waard zijn als het je baby helpt te stoppen met clusteren. Je kunt hem afgekolfde moedermelk in een flesje geven of hem flesvoeding geven.
Let op of er iets anders aan de hand is
Blijft je baby onrustig aan de borst, dan kan er iets anders aan de hand zijn, zoals krampjes of spruw. Haal dan je baby van de borst en maak dan een afspraak met je arts, consultatiebureau of lactatiekundige voor advies.
Zorg en bescherm je tepels
Aan clusteren kun je gevoelige tepels overhouden. Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt nemen om pijn en ongemak te voorkomen. Probeer na elke voeding een druppel melk over je tepelhof te smeren; moedermelk heeft van nature genezende eigenschappen en kan verlichting geven!
Daarnaast is het smeren van een goede tepelzalf een effectieve manier om de pijn te verzachten. Als je moeite hebt met het vinden van oplossingen die voor jou werken, aarzel dan niet om contact op te nemen met je plaatselijke consultatiebureau, arts of een lactatiekundige.
- Menstruatie na bevalling: Wat kun je verwachten? - 4 februari 2023
- Oorpijn bij kinderen; oorontsteking - 2 februari 2023
- Wat betekent het als je baby aan het clusteren is? Inclusief handige tips! - 19 januari 2023