Skip to Content

Wiegje opmaken; tips voor bedje of ledikant in zomer en winter

Wiegje opmaken; tips voor bedje of ledikant in zomer en winter

Een baby bedje opmaken is een hele klus als je het mij vraagt. De eerste keer dat ik me inlas over hoe ik dit moest doen, stond ik versteld van de handelingen. Maar de handelingen zijn wel noodzakelijk want je wilt natuurlijk niet dat er iets met je kleintje gebeurt.

In dit artikel leg ik je uit hoe je het babybedje op moet maken, wat je beter wel en niet kunt gebruiken in het bedje en wat de gevaren zijn wanneer het bedje niet goed is opgemaakt of te vol staat.

Baby bedje opmaken kort

Wiegje opmaken; tips voor bedje of ledikant in zomer en winter - Mamaliefde

Het is ontzettend belangrijk dat je het bedje van je baby kort en strak opmaakt. Dit voorkomt namelijk dat je baby onder de lakens terecht kan komen. Wanneer je baby in bed ligt moet hij/zij met de voeten net iets van het voeteneind af liggen.

Het lakentje en de deken stop je vervolgens goed strak in onder het matras bij het voeteneind en aan allebei de zijkanten. Op deze manier kan je baby zich minder makkelijk omdraaien en daarnaast zorgt het ook voor een geborgen gevoel en kan het helpen tegen te veel huilen.

Spuugt je baby nog wel eens in bed? Vouw dan twee punten van een hydrofiele doek naar elkaar toe zodat je een driehoek krijgt. De punt leg je op de plek waar het hoofdje ligt omhoog en de andere twee hoeken stop je goed en strak in. Onderstaand vind je een stap-voor-stap uitleg.

  1. Doe het molton om het matras en daar overheen een hoeslaken. Zorg ervoor dat het hoeslaken glad over het molton ligt en stop alles goed in.
  2. Op de plek waar het hoofd van je baby ligt (ongeveer in het midden van het ledikantje) leg je de hydrofiele luier.
  3. Hierna maak je het bed op met een laken en deken. Zorg ervoor dat het laken iets hoger ligt zodat je deze over de rand van de deken om kan slaan.
  4. Omdat je het bedje verkort opmaakt vanaf het voeteneind houd je veel stof over. Stop dit onder het matras en zorg dat het stevig vastzit. Ligt dit gedeelte van het matras nu veel hoger? Leg dan onder het andere deel van het matras een opgevouwen deken.

Het matras

Ook het matras dat je gaat gebruiken is belangrijk. Ten eerste is het belangrijk dat hij precies past in het ledikantje. Wanneer je het matras erin legt mag er niet meer dan een vingerbreedte tussen het matras en het bed in zitten.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je een goed passende hoes gebruikt zodat het matras niet kan gaan opkrullen. Ook moet het matras niet te zacht zijn. Het is niet de bedoeling dat je baby erin wegzakt. Een goed matras is zo hard dat, wanneer je baby zich omdraait, de mond altijd volledig vrij ligt.

Dekens en slaapzakken

Voor kinderen jonger dan twee jaar wordt afgeraden een dekbed te gebruiken. Wanneer zij onder het dekbed terecht komen kunnen zij deze namelijk nog niet wegduwen of er onderuit kruipen en daardoor bestaat er een kans op verstikking.

Je kunt dan ook het beste een laken gebruiken met eventueel een babydeken of fleecedeken. Je plaatst de deken dan op het laken en slaat vervolgens een stukje laken aan de bovenkant terug. Vervolgens stop je alles gezamenlijk goed in aan de onderkant en aan de zijkanten.

Je kunt ook een slaapzak gebruiken, al dan niet in combinatie met een laken en/of deken afhankelijk van de temperatuur op de kamer. Houd met een slaapzak altijd rekening met de juiste kledingmaat van je baby.

Een slaapzak is te groot wanneer het hoofdje door de opening kan zakken terwijl de slaapzak dicht is, let hier goed op!

De juiste slaaphouding

Het is belangrijk dat jij je kind altijd op zijn/haar rug in bed legt. Dit zal je ook te horen krijgen van de kraamzorg en het consultatiebureau. Deze houding is het meest veilig omdat op deze manier het gezicht geheel vrij ligt.

Wanneer jij je baby niet op zijn/haar rug wilt laten slapen of wanneer dit niet kan kun je het beste met de arts van het consultatiebureau overleggen wat de beste oplossing is.

Heeft je baby een voorkeurshouding? Probeer dan bij elk slaapje zijn/haar hoofd te draaien zodat dit gewend raakt. Lukt dit niet, dan kun je proberen het bedje te verplaatsen, zodat ze dan wel de andere kant op gaan liggen.

Wanneer je kindje zichzelf kan omdraaien is het geen probleem meer om hem/haar zelf zijn/haar slaaphouding te laten bepalen.

Het is ontzettend belangrijk dat jij je kind nooit vastlegt met riemen, banden of zogeheten stutranden die voorkomen dat hij/zij op zijn buik draait. Dit is ontzettend gevaarlijk!

Ook is het riskant knuffels in bed te zetten. Deze kunnen omvallen en op het hoofd van je kindje terecht komen waardoor hij/zij kan stikken.

Samen slapen in het bed van papa en mama

Hoe heerlijk het ook is om samen met je kindje in bed te liggen, het wordt sterk afgeraden. In ieder geval bij baby’s tot vier maanden. Je kindje kan makkelijk bekneld raken tussen de matrassen of stikken door een omgevallen kussen of omhooggetrokken dekbed.

Daarnaast kan het gebeuren dat jij als ouder in je slaap tegen je kindje aanrolt of zelfs op hem/haar gaat rollen. Ook kan een baby het al snel te warm krijgen onder het beddengoed waar jij onder slaapt.

Natuurlijk is het heel erg fijn om je kindje bij je te hebben, en zeker wanneer je borstvoeding geeft is het ontzettend makkelijk! Maar toch wordt er geadviseerd je kindje na de voeding direct weer terug te leggen in zijn/haar eigen bedje.

Na vier maanden is het minder gevaarlijk om je baby bij je in bed te laten slapen, maar nog steeds is het niet de beste optie. Wil jij je kindje per se bij jou op de kamer hebben? Dan kun je er over nadenken het bedje bij jou op de kamer te zetten of een co-sleeper te gebruiken.

Houd er in dat geval wel rekening mee dat je kindje snel gewend raakt aan jouw geluidjes en het er niet mee eens gaat zijn wanneer je het bedje weer verplaatst naar zijn/haar eigen kamer.

Dit kun je het beste oplossen door dit af te bouwen. Bijvoorbeeld door het bedje eerst steeds iets verder van je bed af te zetten. Uiteindelijk zijn ze gewend aan meer stilte en kunnen ze weer gewoon in hun eigen bedje slapen.

Renate