Skip to Content

Baby acné; tips tegen puistjes en pukkeltjes bij kinderen

Baby acné; tips tegen puistjes en pukkeltjes bij kinderen

Babyacné: de ene baby heeft er meer last van dan de ander. Maar waar komen deze pukkeltjes vandaan? Kan het kwaad en wat kun je eraan doen?

Wat is babyacné?

Zoals de naam al doet vermoeden gaat het om pukkeltjes die bij een baby voorkomen. Dit openbaart zich als de baby net een paar weekjes oud is. Meestal is de baby dan twee tot vier weken oud.

Een moeilijk woord hiervoor is acné neonatorum. Babyacné heeft alles te maken met hormonen! Gaat het al om een peuter, dan spreekt men van acné infantum. Babyacné is vooral gesitueerd op het voorhoofdje, de wangen en de kin. De puistjes zijn rode ontstoken bultjes en ook mee-eters zijn aanwezig.

Wat is de oorzaak van babyacné?

Er wordt wel gezegd dat hormonen de boosdoeners zijn die acné veroorzaken bij jouw kleine baby’tje. Deze hormonen heeft je baby binnengekregen tijdens de zwangerschap en wel doordat hij met de moeder verbonden was via de navelstreng.

Hierdoor heeft hij ook hormonen van de moeder binnengekregen en dit is dus in zijn lichaam aanwezig. Dit kan nog een aantal weken na de geboorte zo zijn.

De pukkeltjes die zichtbaar worden, komen doordat de poriën verstopt raken met talg. Dit is huidsmeer wat niet weg kan en daardoor zullen de talgklieren ontstoken raken.

Toch vertelt Caroline Heerema (jeugdarts) dat het niet helemaal bekend is waar het door komt. Zij vertelt dat er ook een theorie is dat het te maken heeft met de talgklieren zelf, die nog moeten uitrijpen.

Babyacné en voeding

Er gaan verhalen rond dat het ontstaan van babyacné te maken zou hebben met voeding. Dit is dus niet waar. Het komt dus niet door de borstvoeding, want als het een hormoonverhaal is, dan heeft de baby dit al tijdens de zwangerschap binnengekregen.

Kan babyacné kwaad?

Daar kunnen we kort over zijn: nee, babyacné is niks om je druk over te maken. Het is enkel geen mooi gezicht, maar het is helemaal onschuldig en dus ook eigenlijk heel gewoon. De pukkeltjes zullen in principe met een paar weken weer verdwenen zijn.

Wat kun je tegen babyacné doen?

Afblijven is het beste! Uitknijpen moet je echt niet doen. Daarmee beschadig je het tere babyhuidje en zul je je kindje juist littekens kunnen geven. Dat wil je toch niet! Ook behandelen met smeerseltjes moet je helemaal niet willen.

Het huidje zal zichzelf herstellen! Let er ook op dat je het gezicht van je baby niet droogwrijft. Je kunt het beter droogdeppen om beschadigingen te voorkomen.

Je komt op internet wel adviezen tegen dat je er dingen op kunt smeren. Toch vertelt de jeugdarts dat je dit dus beter niet kunt doen!

Schoonmaken met een beetje warm water is voldoende. Dermatoloog dr. M.D. Njoo stelt bij huidarts.com dat een hydraterende verzorgingscrème gebruikt zou kunnen worden.

Is het altijd onschuldig?

Er zijn ook ander soort pukkeltjes die niet vallen onder de gewone babyacné. Zie je de puistjes ook op de hals, schouders en misschien wel overal zitten en zien ze er anders uit? Dan kan je baby last hebben van ENT. Dit staat voor Erythema Neonatorum Toxicum.

In die gevallen zullen de pukkeltjes lichtgeel zijn of eruitzien als witte bultjes en ze voelen ook vast aan. Toch is ook dit onschuldig! Waar dit door komt is nog niet echt bekend. Het kan wel langer aan duren dan gewone babyacné. Maar ook nu zal het meestal vanzelf weer verdwijnen.

Moet je hulp inschakelen?

Beide soorten zijn in principe onschuldig en er hoeft niks aan gedaan te worden. Natuurlijk ga je naar de huisarts als je zo je twijfels hebt. Worden de plekken heel groot of komen er gele puskoppen, blaren of korsten op?

Dan kan er iets anders aan de hand zijn en is een bezoek aan de huisarts wel aan te raden. Omdat er ook andere soorten uitslag zijn is het ook goed om er zeker van te zijn dat het om gewoon babyacné gaat.

Verwar het bijvoorbeeld niet met uitslag als krentenbaard of een andere vlekjesziekte. Hier kunnen namelijk wel gezondheidsrisico’s aanzitten. Meer weten over alle soorten vlekjesziekten?

Kijk dan eens bij de thuisarts voor betrouwbare informatie! Hier kun je meer lezen over kinderziekten met vlekjes of krentenbaard. Uiteraard neem je altijd contact op met de huisarts als je baby ziek wordt en/of koorts krijgt.

Andere huidproblemen

Helaas zijn er meer huidproblemen waar veel baby’s mee in aanraking komen. Gerstekorrels komen ook nog weleens voor, maar ook die verdwijnen vanzelf. Berg zijn wittige korstjes die op het hoofdje van de baby voor kan komen.

Om deze te verwijderen smeer je het beste het hoofdje in met een beetje babyolie om het zacht te maken. Doe dit verwijderen heel voorzichtig, want je beschadigt heel snel het tere hoofdhuidje.

Ook luieruitslag komt vaak voor. Houd de billetjes zo droog mogelijk, door de baby niet te lang met een natte luier te laten liggen en af en toe even lekker drogen aan de lucht kan ook geen kwaad…Zinkzalf is hierbij ideaal om de billetjes weer te laten genezen.

Babyhuid verzorgen

Hoe behandel je het babyhuidje nu het beste? Ook als je baby geen last heeft van acné, blijft zijn tere huidje kwetsbaar. Gebruik dan ook enkel en alleen verzorgingsproducten zonder parfum of allergenen. Stop je baby niet iedere dag in bad, dat is nergens voor nodig.

Een keer of 2 à 3 in de week is voldoende. Je kunt een paar druppels babyolie toevoegen aan het badje, zodat het huidje minder zal uitdrogen en gebruik de eerste maanden nog geen zeep!

Droogmaken doe je door te deppen. Een hydrofiele doek is hiervoor ideaal. Deze is niet dik, zodat je goed tussen de plooitjes kunt komen en het neemt het vocht heel goed op.

Heeft de baby last van geïrriteerde plekjes? Bijvoorbeeld bij zijn luier? Smeer dit dan in met een speciaal hiervoor bedoeld product. Let dus ook goed op dat je alle plooitjes goed afdroogt om smetplekken te voorkomen!

Medische disclaimer - Mamaliefde.nl
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)