Skip to Content

Ayurveda thee: ontdek de gezondheidsvoordelen van deze oude remedie

Ayurveda thee: ontdek de gezondheidsvoordelen van deze oude remedie

Ayurvedische thee is een oude remedie uit India die al eeuwenlang wordt gebruikt voor haar gezondheidsvoordelen. De thee wordt gemaakt van kruiden en specerijen die ayurvedische kruidengeneeskundige praktijken volgen.

Veel mensen drinken de thee om zich te ontspannen, maar het kan ook helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van de spijsvertering, het stimuleren van de stoelgang en het bevorderen van een algeheel gevoel van welzijn.

Wat is het nut van ayrvedische thee?

Ayurvedische thee, ook wel kruidenthee genoemd, is een oude remedie uit India. Ayurveda is een 5000 jaar oude kruidenleer die zich richt op het behoud van gezondheid door het in balans houden van de drie lichaamstypen, of dosha’s.

Deze thee bevat kruiden die helpen deze balans te herstellen en de gezondheid te verbeteren.

Tip: Sommige theesoorten hebben een aardse en wat bittere smaak die we hier minder gewend zijn. Als je hier niet van houdt kun je de thee heel goed combineren met wat honing, steranijs, kardemom, gember of kurkuma.

De zes meest voorkomende kruiden(mixen) in de ayurveda zijn:

Ashwagandha thee

Ashwagandha betekent letterlijk het ‘de wetenschap van lang leven’. Ashwagandha heeft een brede werking en verbetert de conditie van lichaam en geest door de balans te herstellen en de gezondheid te verbeteren.

Ashwagandha thee is goed voor iedereen die zijn weerstand wil verbeteren, bij vermoeidheid, stress, rusteloosheid, verkoudheid en ziekte. Daarnaast zou het als afrodisiacum werken omdat het de aanmaak van testosteron stimuleert.

De aanbevolen dosering van gedroogde ashwagandhawortel (volwassenen) is circa 3 tot 6 gram per dag, neem niet meer dan 3 koppen thee per dag.

Karela (Bittermeloen)

Karela, ook wel bittermeloen of sopropo genoemd is een onbekende vrucht hier in Nederland en is familie van de komkommer. De zaden zijn oneetbaar en vers sap van de bittermeloen is giftig.

Toch is dit ook een ontzettend gezonde groente die boordevol zit met vitaminen en mineralen: vitamine B1, B2, B3, B11 en vitamine C, magnesium, fosfor, ijzer, mangaan en zink. De bittermeloen bevat twee keer zoveel betacaroteen als broccoli, tweemaal zoveel calcium als spinazie en tweemaal zoveel kalium als een banaan.

Wetenschappelijk onderzoek richt zich vooral op de werking van de bittermeloen op diabetes, microbiele infecties, maagzweren en zijn antikankerwerking. Ook heeft de bittermeloen een antivirale en antibacteriële werking. Bittermeloenextract versnelt het helingsproces van maagzweren en verhindert de ontwikkeling van maagzweren.

Tulsi (Heilige Basilicum)

Deze basilicumsoort, in het Hindi ook wel bekend als Tulsi wordt in de Auyrveda beschouwd als de Moeder Geneeskunde van de natuur en wordt gezien als een kruid dat een gezond lichaam, geest en ziel kan bevorderen.

Zo zou Tulsi het herstelmechanisme van het lichaam ondersteunen, maar ook helpen bij stress en het uithoudingsvermogen stimuleren.

Tulsi bevat veel vitamine A & C en mineralen als ijzer, zink, calcium, natrium, seleen, mangaan en spoorelementen. De bladeren van Tulsi bevatten daarnaast ook nog gezonde vetten, alkaloïden, eiwitten, glycosiden, tanninen, essentiële oliën, chlorofyl en Fytonutriënten.

Curcusan (Kurkuma)

Dit is een van de kruiden die in Nederland steeds bekender wordt. In kurkuma zitten veel bijzondere vitaminen, mineralen en sporenelementen, die ons lichaam ondersteunen in een genezingsproces. Kurkuma werd, in de ayurveda, beschouwd als een natuurlijk antibioticum.

Dit was omdat het de groei van bacteriën, virussen en schimmels kan verhinderen.

Daarnaast heeft het een kalmerend effect op de spijsvertering en kan het helpen met het verlagen van een slecht cholesterol. Tot een van de oude toepassingen van kurkuma behoort het ondersteunende effect op artritis, spierpijn en stijfheid in de spieren en gewrichten.

Triphala

Triphala is de ayurvedische benaming voor een traditionele mix van drie vruchten, Amalaki, Bibhitaki en Haritaki die in het Himalayagebied groeien. Triphala wordt gemaakt door gelijke hoeveelheden van de vruchten met elkaar te mengen.

Volgens de Ayurveda zou deze combinatie synergetische eigenschappen bevatten, waaronder het verhogen van de weerstand en het reinigen van ons darmstelsel.

Triphala bevat een hoog gehalte aan vitamine C en mineralen. Ook bevat triphala krachtige antioxidanten zoals galiczuur, ellaginezuur en chebulinezuur. Verder bevat het nog fenolen, alkaloiden, flavonoiden, terpnoiden, glycosiden, saponinen en tannines en pectine.

Trikatu

Trikatu is één van de meest bekende 3-delige kruidenrecepten in de Ayurveda en betekent “de drie scherpen”. De kruidenmix bestaat uit een combinatie van droge gember (Shunthi), lange peper (Pippali) en zwarte peper (Marica).

Deze kruidenmix zou de stofwisseling ondersteunen. Trikatu zorgt er tevens voor dat je vrijer kan ademen en draagt bij tot een normale spijsvertering.

De dosering is 500 mg tot 3 gram (max. 1 theelepel) per dag met honing, water of ghee.

Linda van Aken