Skip to Content

Checklist autovakantie; wat meenemen op reis met auto & tips voorbereidingen

Checklist autovakantie; wat meenemen op reis met auto & tips voorbereidingen

Ben jij ook al druk bezig met het uitzoeken van zonbestemmingen voor in de zomer? Ga je vliegen of toch liever met de auto? Persoonlijk heb ik altijd een sterke voorkeur voor autovakanties. Je kan dan veel meer meenemen op reis en bent niet gelimiteerd aan de bagage-afmetingen in het vliegtuig.

Wat zeker bij kinderen erg handig is omdat je toch al snel meer meesleept dan je denkt. En het levert je meer vrijheid op al kan je altijd ter plaatse nog een auto huren. Maar hoe ga je nu goed voorbereid en veilig op autovakantie? Daarom deze handige checklist autovakantie.

Autocheck

Als je met de auto op vakantie gaat wil je natuurlijk voor zover mogelijk voorkomen dat je met pech langs de weg staat. Helemaal als het superwarm is en overal file. Ik heb het een keer gehad dat we autopech kregen op vakantie. Gelukkig op de bestemming zelf.

Naast de kosten waren we ook twee dagen onze auto kwijt. Daarom is het verstandig om de volgende punten te controleren (of laat dit door de garage doen):

  • Accu; als je een multimeter hebt dan kan je de accuspanning controleren. De spanning bij niet-draaiende motor is ongeveer 12,5V, bij een draaiende motor rond de 14V (volt). Wanneer er twee of meer verschil in zit, bestaat een grote kans dat de accu niet goed in orde is.
  • Verlichting; check of alle lampen juist werken en vraag iemand om ook naar het remlicht te kijken.
  • Ruitenwissers; check de rubbers van de ruitenwissers en vul zo nodig de ruitenwisservloeistof bij.
  • Motorolie; check je motorolie en vul deze zo nodig bij. Kijk of je oliepeil in orde is. Als je op autovakantie gaat met een volle auto dan zal je meer olie verbruiken.
  • Koelvloeistof; check het koelvloeistof en vul deze bij als het nodig is. Kijk ook of er geen knikken zitten in de slangen van de koeling. Als het warm is op vakantie dan kan dit zorgen voor oververhitting.
  • Remvloeistof; best handig als je op tijd kan remmen. Controleer daarom je remvloeistof en vul dit bij.
  • Bandenspanning; rijd langs een benzinestation en zorg dat je banden de juiste spanning hebben. Dit staat vaak in het boekje van je auto. Als je met te zachte banden rijdt dan zorgt dit voor ongemak en slijten je banden ook snel. Daarnaast zorgt dit ervoor dat je zuiniger rijdt, wat zeker op lange afstanden geld kan besparen.
  • Bandenprofiel; versleten banden kunnen technische problemen aan het licht brengen. Een onvoldoende profieldiepte levert je zelfs een bekeuring op!
  • Trekhaak; als je met een aanhangwagen, vouwwagen of caravan op autovakantie gaat dan is het handig om de trekhaak te checken op roestige plekken.

Pechhulp en Verzekeringen

Mocht je toch onverhoopt langs de weg komen te staan is het goed om te zorgen voor de juiste verzekeringen. Voor je het weet heb je dingen dubbel verzekerd terwijl andere dingen niet verzekerd blijken te zijn. Het is raadzaam om na te gaan of je verzekeringen geen dubbele dekking hebben.

Misschien heb je al een losse pechhulpverzekering afgesloten? Controleer ook of de Europadekking aanstaat voor je autoverzekering. Het kan ook voorkomen dat de voorwaarden verschillen en een reisverzekering de aanvullende dekking biedt die je wegenwachtservice niet biedt.

Bijvoorbeeld wanneer er maar één bestuurder is voor het voertuig en deze tijdens de autovakantie ziek wordt. Lees dus altijd goed de polisvoorwaarden van de verzekering door en voorkom dat je voor verrassingen komt te staan. De volgende verzekeringen zijn een aanrader:

  • Annuleringsverzekering; de annuleringsverzekering dekt onder andere de kosten die ontstaan door een annulering waarvoor een geldige reden is. Bijvoorbeeld als de auto door oorzaken waar jij niet voor verantwoordelijk bent, het begeeft.
  • Autoverzekering; kijk of je autoverzekering ook geldig is op jouw vakantiebestemming. Op je groene kaart staan alle landen waar je auto is verzekerd. Sommige dekkingen van je autoverzekering gelden niet in het buitenland, bijvoorbeeld de dekking Vervangend Vervoer. Hiervoor moet je dan een aanvullende verzekering afsluiten. Bij de Centraal Beheer autoverzekering is dat standaard het geval. Neem de groene kaart mee als je op autovakantie gaat. Dit is jouw bewijs dat je auto is verzekerd. Bovendien staat er praktische informatie op de groene kaart, zoals je polisnummer en belangrijke telefoonnummers die je kan bellen bij schade of pech.
  • Pechhulp; als je een Pechhulpabonnement hebt kan je tijdens je autovakantie hulp krijgen van lokale garages. Afhankelijk van waar je dit afsluit is ook vervangend vervoer, vervoer van je vervoersmiddel terug naar Nederland etc. geregeld. Let hier goed op of je een Nederland- of Europadekking hebt.
  • Reisverzekering; je hebt zowel kortlopende als doorlopende reisverzekeringen. De verzekering stopt bij een kortlopende verzekering zodra je autovakantie is afgelopen. Ga je meerdere keren per jaar op vakantie? Dan is de Doorlopende Reisverzekering vaak voordeliger. Afhankelijk van de verzekering is het mogelijk om zelf je pakket samen te stellen. Bijvoorbeeld met wintersport, duikuitrusting etc.

Lees ook: Goed verzekerd op reis

Tolwegen & Vignetten

Als je naar het zuiden of oosten rijdt ontkom je niet aan het rijden over tolwegen. In België heb je al enkele tunnels waar je voor moet betalen, maar ook in Frankrijk, Oostenrijk, Italië is dit heel normaal.

De regels per land verschillen. Zo heb je voor Zwitserland een vignet op de voorruit nodig. Voor Oostenrijk, Slowakije, Hongarije en Roemenië is dit ook verplicht maar is het vignet digitaal, je kenteken wordt geregistreerd in een database, dus geen stickertje meer op de voorruit! Ideaal.

Als je vaker naar Frankrijk op vakantie gaat kan je daar ook een speciaal ‘elektronische badge’ voor aanschaffen. Dit zorgt ervoor dat je niet overal direct hoeft te betalen maar achteraf een handig overzicht krijgt.

Voor Duitsland betaal je geen tol, maar is het in bepaalde steden verplicht om een milieusticker te hebben. Deze moet je wel op tijd bestellen online of bij een garage in Duitsland waar je auto dan gekeurd wordt. Sinds kort is het ook verplicht om een milieusticker Frankrijk te hebben in bepaalde steden.

Verplicht meenemen; verkeersregels

Over het algemeen zijn de verkeersregels in heel Europa hetzelfde. Toch zijn er kleine verschillen, bijvoorbeeld rondom maximale snelheden en wat je bij je moet hebben. Zorg daarom dat je vooraf even de verkeersregels doorneemt die gelden in het betreffende land.

  • Alcoholblaastest; vanaf 1 juli 2012 is een alcoholblaastest verplicht in Frankrijk. Je moet per voertuig twee testen hebben liggen, die voorzien zijn van het keurmerk NF. Deze koop je in Nederland of bij de drogisterij in Frankrijk.
  • Boetes betalen; bij verkeersovertredingen moet je in Polen direct contant te betalen. In Oekraïne is de politie niet bevoegd om boetes ter plaatse te innen, maar moet je wel binnen 15 dagen of vóór vertrek betalen om te voorkomen dat je voertuig in beslag wordt genomen.
  • Bril; in onder andere Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk is het verplicht voor bril- of contactlensdragers om een reservebril in de auto te hebben.
  • Fietsendragers; fietsen of andere zaken mogen in Portugal niet achterop de auto vervoerd worden.
  • Gevarendriehoek; in vrijwel alle Europese vakantielanden is een gevarendriehoek verplicht. In Duitsland is naast de gewone gevarendriehoek voor de auto een tweede exemplaar nodig voor een aanhanger of caravan.
  • Huisdieren; in Duitsland en Spanje is voor honden op de achterbank een speciale gordel verplicht. In Italië moet je als je meerdere honden mee hebt, deze verplicht achter een rek zitten.
  • Kinderzitjes; kinderen tot 12 jaar en kleiner dan 1,50 m moeten in Polen in of op een kinderzitje zitten. In Oekraïne mogen kinderen tot 12 jaar of kleiner dan 1,45 m alleen in een geschikt kinderzitje op de voorstoel zitten. Bij de consumentenbond zie je welke autostoeltjes veilig zijn.
  • Radardetectie; het gebruik en in bezit hebben van radardetectie-apparatuur is in alle Europese landen verboden. In Frankrijk, Zwitserland en Duitsland moet de functie voor flitsmeldingen zijn uitgeschakeld! Dit geldt zowel voor losse als geïntegreerde navigatiesystemen, maar ook voor navigatiesoftware op de mobiele telefoon of tablet.
  • Verlichting; je bent verplicht om in Spanje en Kroatië een set reservelampjes bij je te hebben. Denk er ook aan je koplampen deels af te plakken als je met je eigen auto in Groot-Brittannië gaat rijden. Anders verblind je namelijk de tegenliggers. In Polen is het verplicht om overdag met dimlicht te rijden.
  • Verbanddoos en brandblusser; een verbanddoos is in veel Europese vakantielanden verplicht. Formeel gelden deze verplichtingen vaak niet voor buitenlandse automobilisten, maar niet elke agent is daarvan op de hoogte.
  • Veiligheidsvest; een reflecterend veiligheidsvest is in veel landen verplicht om in de auto te hebben. Als je met pech langs de weg staat, moet de bestuurder verplicht het vest aan. Ze hebben ook speciale maatjes voor kinderen; veiligheid boven alles!

Overnachting

Afhankelijk van de eindbestemming; bijvoorbeeld als je naar Kroatië, Italië of Spanje reist is het verstandig om halverwege te overnachten. Op die manier hoef je niet in een keer de gehele afstand af te leggen. Stippel vooraf de route uit (soms kan het lonen om een kleine omweg te nemen die minder druk is en je dus niet in de file staat) en bepaal waar je ongeveer wilt overnachten. Reserveer tijdig deze accommodatie, of zorg voor een aantal adressen zodat je ter plaatse kan kijken wat het gaat worden.

Meenemen voor de autoreis

Naast de bagage die je meeneemt op vakantie is het ook handig om de autoreis zelf goed voor te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan flessen koud water (nacht van tevoren in de diepvries neerleggen) of in een koelkastje meenemen, eten voor onderweg. Zeker als je in de file dreigt te staan. H

anddoeken zijn ook erg fijn, bijvoorbeeld om voor het raam te hangen zodat het donkerder en koeler wordt op de achterbank en kinderen beter kunnen slapen. Zorg ook dat de kinderen voldoende ruimte hebben. Als ze helemaal ingeklemd zitten, houden ze het niet lang vol.

Denk ook aan entertainment voor de kinderen. Om te voorkomen dat je voordat je op de snelweg komt je al klaar bent met de vraag ‘Is het nog ver?’. Dit kan een dvd zijn, maar ook een lijst met spelletjes om te spelen, of cadeautjes voor onderweg.

Tip: Installeer vooraf ook mobiel vrij rijden app, zodat je zeker weet dat je niet gestoord wordt ook niet als je lange afstanden aflegt.

Overbelading

Elke auto heeft een toegestaan maximum gewicht dat niet overschreden mag worden. Dit toegestane maximum staat vermeld op het kentekenbewijs, maar kan je ook vinden op internet door het voertuigregister te raadplegen. Vergeet niet het gewicht van de inzittende mee te tellen en van de eventuele dakkoffer plus inhoud.

Overbelading van de auto kan veel gevaren met zich meebrengen. Er zijn uitgebreide testen gedaan met een auto die 80 kilo teveel gewicht had met de volgende resultaten. Bij de uitwijkproef reageerde de auto zeer heftig.

De rijeigenschappen van de auto raken bij overbelading dusdanig verstoord dat het een stuk moeilijker is de auto in noodsituaties onder controle te houden. Ook ESC (Electronic Stability Control), kan zijn werk door de overbelasting veel minder goed doen en ongecontroleerde slingerbewegingen niet meer afdoende inperken.

Proefritje

Twijfel je over de autovakantie, of je wel alles mee hebt genomen of de auto het aan kan? Maak dan een kleiner proefritje. Bijvoorbeeld een weekendje weg met Pinksteren of Hemelvaart naar de Belgische Ardennen. Dan weet je zeker dat hij in de zomervakantie er helemaal klaar voor is!

Wat voor maatregelen neem jij om goed voorbereid op vakantie te gaan?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.