Skip to Content

Autostoel of zitverhoger voor oudere kinderen: met of zonder rugleuning?

Autostoel of zitverhoger voor oudere kinderen: met of zonder rugleuning?

Ook oudere kinderen moeten nog op een verhoger of in een autostoel zitten als ze korter zijn dan 1.35m. Deze regels zijn er uiteraard voor de veiligheid van je kind. Ga je op zoek naar een autostoel voor oudere kinderen, dan kom je uit bij een zitverhoger met of zonder rugleuning (categorie 3). Maar wat moet je kiezen?

Wat zijn de regels rondom autostoeltjes?

Maar hoe zat het nu ook alweer met de regels rondom autostoeltjes? Kinderen kleiner dan 1,35 m. moeten in een autostoel zitten die is goedgekeurd en (uiteraard) passend is. Is je kind te klein of te groot, dan zal de veiligheid immers niet meer gewaarborgd zijn.

Het autostoeltje (of officiëler gezegd ‘kinderbeveiligingssysteem’) moet dus zowel in de lengte als in gewicht kloppen bij je kind. Kinderen langer dan 1.35 m. moeten, net als volwassenen, een veiligheidsgordel omdoen.

De groepen autostoeltjes

Autostoeltjes worden onderverdeeld in verschillende groepen:

GroepGewichtLeeftijd
0 tot 10 kgwordt nauwelijks meer verkocht
0+ tot 13 kg0 – 12 maanden
118 kg1 – 4 jaar
2 / 315 – 36 kg3 / 4 jaar tot 12 jaar

Groep 2 stoeltjes gaan officieel van 15 tot 25 kg en groep 3 van 22 tot 36 kg. Vaak worden deze echter samengevoegd in 1 stoeltje of ook wel zitverhoger genoemd.

Wat is het nut van een zitverhoger?

Bij een zitverhoger zal je kind al gewoon in de autogordel zitten. De autogordel moet wel op de juiste manier over een lichaam heenlopen, anders kan de gordel niet alleen beschermen maar ook juist voor verwondingen zorgen.

Zit je kind op een stoeltje/zitje, dan komt hij hoger te zitten, waardoor de gordel beter aansluit op zijn lijf.

In principe zou de gordel laag over de heupen moeten vallen en over de borstkas. Hier zitten stevige botten die de gordel aankunnen.

Gaat de gordel over de buik heen dan zal de druk juist op die plekken komen waar kwetsbare organen zitten en kan de gordel juist ernstige complicaties veroorzaken bij een botsing. Dat een gordel ook niet bij de nek mag zitten, lijkt me duidelijk. Doordat je kind hoger zit, zal dit ook beter zijn.

Lees ook: Een kind voorin de auto vervoeren: vanaf wanneer mag dat en hoe doe je dat veilig?

Beter zitten

Er is nog een puntje waarom een zitje voordelen geeft. De benen van de kinderen zijn nog te kort voor de achterbank. Je zakt zelf ook onderuit op de bank als het zitgedeelte te breed voor je is, want je wilt toch je benen kunnen buigen. Kinderen gaan dus (ongemerkt) onderuitgezakt op de bank zitten.

Maar let op: dit gebeurt ook bij sommige zitverhogers. Met alle nare gevolgen van dien. Want als je kind onderuitgezakt zit, kan de gordel zijn werk niet goed doen! Hij is al anders op het lichaam gesitueerd, maar doordat je kind verder onderuitgezakt zit (met ruimte achter zijn onderrug) zal de riem verder uitgerekt zijn

. Hierdoor zit er te veel speling in en kan een kind zelfs onder de riem terecht komen bij een botsing! Levensgevaarlijk dus. Zorg dus dat je een stoel koopt die voorkomt dat je kind onderuitzakt!

Gewicht, lengte of leeftijd?

Aanduidingen worden vaak gegeven in gewicht, lengte en leeftijd. Maar eigenlijk is leeftijd in dit geval niet echt relevant. Dat heeft immers geen invloed op de veiligheid van de stoel.

Niet meer op deze leeftijd in ieder geval. Bij baby’s moet je wel opletten of je kindje al de leeftijd (en gewicht) heeft dat het vooruit vervoerd mag worden.

Wel of geen rugleuning?

Zitverhogers worden aangeboden met en zonder rugleuning. Of dat je de keuze hebt om de rugleuning eventueel te kunnen verwijderen.

Wat is er nu beter? Een stoeltje met een rugleuning zorgt er niet alleen voor dat je kind hoger zit en daarom beter in de veiligheidsgordel past. Door de rugleuning is je kind veel beter beschermd bij ongelukken.

De rugleuning biedt bescherming voor hoofd en romp naar de zijkanten toe. Daarnaast kan de autogordel nog beter geleid worden door de rugleuning en zal het daardoor nog beter aansluiten op de lengte van je kind. Het mag dan ook duidelijk zijn dat een rugleuning zeker aan te bevelen is omdat je kind zo veiliger vervoerd wordt.

Waar let je op bij het kopen?

Naast de veiligheid blijkt het uit onder andere de autostoelentest van de ANWB dat diverse autostoelen schadelijke stoffen bevatten. Even de test bekijken om de veiligste stoel te vinden is dan ook een goed idee. Je kunt dan meteen zien of de stoel ergonomisch fijn is.

De beste zitverhogers

Bij de test van de ANWB zijn vooral meerdere types te vinden van Cybes en Britax bovenaan de lijst. We laten hier een paar voorbeelden zien.

Cybex Solution x2-Fix

Cybex komt er bij de ANWB prachtig vanaf met meerdere stoeltjes. Dit type is uitgeroepen als de beste bij de Consumentenbond. Een leuke stoel in vrolijk violet. Dus je meisje zal er zeker geen moeite mee hebben…

Hij is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar (15 kg) en kan gebruikt worden tot het gewicht van 36 kg. Daarmee is het een combistoel van categorie 2 en 3.

Deze vind je hier.

Britax Römer Kidfix SL

Niet zo van het violet? Dan is deze zwarte Britax misschien een beter plan. Ook Britax scoort bij de ANWB met meerdere stoeltjes heel goed. Het gaat ook hierbij om een zitverhoger met een hoge rugleuning en valt eveneens onder categorie 2 en 3. Deze Britax is trouwens ook te koop in andere kleuren.

Deze vind je hier.

Joie Traver

Naast diverse Britax- en Cybex-modellen scoort ook de Joie Traver hoog bij de test. Deze verhoger heeft ook een rugleuning en kan eenvoudig gemonteerd worden. Hij is verkrijgbaar in zwart en grijs. Ook deze verhoger is geschikt van 15 tot 36 kg.

Deze vind je hier.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)