Al voordat ik zwanger werd van ons zoontje (eerste kind) had ik bepaalde ideeën over hoe ik mijn kindje zou gaan opvoeden. Zo wilde ik helemaal voor borstvoeding gaan en leek het me fijn dat onze baby de eerste tijd bij ons op de kamer zou slapen, naast me in een wiegje. Ik had me helemaal nog niet zo verdiept in de andere mogelijkheden die er zijn qua slapen met je kindje; de huidige maatschappij vindt het de normaalste zaak van de wereld dat je baby een eigen kamertje heeft waar hij of zij ’s nachts alleen slaapt, soms al direct in de kraamweek. Hier voelde ik zelf niets voor; we hadden onze babykamer eigenlijk ingericht met een ledikantje, ook al zou ons zoontje eerst in de wieg slapen, omdat het zo ‘hoort’. Maar is de huidige, westerse maatschappij eigenlijk niet aan het doorschieten met het idee van wat je pasgeboren baby allemaal al ‘moet’? Zo ‘moet’ hij op een eigen kamer slapen, hij ‘moet’ elke drie uur drinken, hij ‘moet’ zichzelf kunnen vermaken en hij ‘moet’ leren (echt, er zijn mensen die geloven dat een baby van een paar dagen oud al een belangrijke levensles kan leren) dat hij niet altijd op zijn wensen zal worden bediend, want dan raakt hij verwend. Zijn we soms vergeten dat onze voorouders, de apen, allemaal borstvoeding geven, hun baby dragen, en samen slapen?

Natuurlijk ouderschap (Attachment Parenting)

Natuurlijk ouderschap houdt vooral in dat jij je kind volgt in zijn behoeften. Hiervoor moet je eerst de signalen van je kind leren herkennen, om vervolgens zijn behoeften te vervullen. Hierdoor leert je kind dat hij jou kan vertrouwen; als hij iets nodig heeft, dan ben jij er voor hem. Hechting is dan ook een kernwoord bij deze vorm van opvoeding. Misschien ben jij ook wel zo’n ouder die eigenlijk al op deze manier opvoedt zonder dat je wist dat het echt een naam had. Bij het natuurlijk ouderschap behoren enkele kenmerken waarvan je zelf natuurlijk kan afwegen of het wel of niet bij je past.

Borstvoeding geven

Dit bevordert de hechting en is de allerbeste voeding voor een mensenbaby die er maar bestaat. De moedermelk is helemaal afgestemd op jouw baby. Hoe bijzonder is dat? Bovendien moet je kindje dicht tegen je aan liggen om te kunnen drinken, waardoor je meer lichamelijk contact hebt. Als borstvoeding op de een of andere manier niet mogelijk is of wanneer je kolft, kun je ook via de fles voeden op verzoek. Let goed op de signalen die je baby geeft, zodat je hem kan voeden wanneer hij honger heeft.

Huid-op-huid contact direct na de geboorte

De zintuigen van je baby werken na de geboorte optimaal, zodat hij kennis kan maken met zijn vader en moeder. Ook na de geboorte heeft het voordelen om je baby huid-op-huid te leggen. Zo zorgt dit voor de aanmaak van oxytocine, wat weer bevorderlijk is voor het op gang komen van de borstvoeding. Bovendien kan het voorkomen dat een pasgeboren baby al door zijn instinct zoekt naar de tepel van de moeder, hoewel niet iedere baby zo’n natuurtalentje is en het drinken aan de borst echt eerst moet leren.

Baby dragen

Je kunt een draagdoek of -zak gebruiken om je kindje dicht tegen je aan te houden. Hij zal hierdoor waarschijnlijk rustig worden en kan gemakkelijk in slaap vallen. Het is hartstikke fijn om te dragen, omdat je jouw baby op die manier altijd dichtbij hebt én je handen vrij hebt om bijvoorbeeld wat huishoudelijke taken te doen. Sommige baby’s worden extra rustig van het geluid van de stofzuiger, dus dit zou je prima kunnen doen terwijl je baby lekker ligt te dutten in een draagzak of draagdoek. Je kindje dragen is trouwens niet iets wat alleen kan als hij nog maar een klein baby’tje is; ook peuters en soms zelfs kleuters kunnen prima gedragen worden als je daar de juiste drager voor hebt. Zo lang jij het lichamelijk aankan en jij en je kind het fijn vinden, is alles prima!

Huilen babu

Je wilt dat je baby leert dat jij voor hem klaar staat als hij je nodig heeft. Hij raakt hierdoor zeker niet verwend! Jonge baby’s kun je namelijk niet verwennen; je kunt ze alleen geven wat ze nodig hebben en teveel liefde geven is onmogelijk. Laten huilen kan er voor zorgen dat het stresshormoon toeneemt, wat niet goed is voor de hersenontwikkeling. Je zult vast wel eens de tip hebben gekregen om je baby ‘gewoon’ in zijn bed te laten huilen als hij niet alleen in slaap wil vallen. Uit wanhoop heb je dit misschien ook een keer gedaan en dat maakt jou zeker geen slechte ouder, maar beter is het om je baby toch te troosten door naar hem toe te gaan. Waarschijnlijk heeft je kindje echt behoefte aan jouw aanwezigheid of zit hem iets anders dwars. Negeer zijn behoeften niet, maar sta voor hem klaar zodat hij leert jou te vertrouwen!

Hechting

Je kindje weet nog niet goed hoe hij zijn gevoelens moet uiten, dus wees begripvol en meelevend. In het begin moet je elkaar nog leren kennen en weet je misschien niet altijd even goed wat je baby jou duidelijk probeert te maken. Dit is een kwestie van uitvinden en met de tijd komt dit meestal wel goed. Het is belangrijk dat je vooral rustig blijft op momenten dat je niet weet wat je moet doen, of wanneer jij je baby niet stil kunt krijgen. Bedenk je eens hoe het voor je kindje is om zich niet begrepen te voelen, maar niet te kunnen uitleggen wat hij nou wil.

Voorkom langdurige scheiding

Zorg dat je veel in de buurt blijft van je kind. Jij bent misschien het enige wat voor jouw baby vertrouwd is, dus probeer, als het kan, zoveel mogelijk bij hem in de buurt te blijven. Het draait hier dus vooral om keuzes maken en je zult niet altijd begrip krijgen vanuit je omgeving. Probeer je hier niet te veel van aan te trekken, want jij weet zelf het beste wat goed is voor jou en je baby. Ga je weer werken na je kraamverlof, of blijf je zo lang mogelijk thuis? Dit moet natuurlijk wel haalbaar zijn, bijvoorbeeld als je een partner hebt die wel fulltime werkt en genoeg inkomen heeft om het gezin te onderhouden.

Slaap samen

Je wilt dat je kind jou leert vertrouwen, dus zorg ervoor dat je altijd in de buurt bent, ook ’s nachts. Zeker als je borstvoeding geeft, kun je direct reageren als je baby honger heeft. Dit bevordert niet alleen de nachtrust van je kindje, maar ook die van jou en je partner! Samen slapen kan op veel verschillende manieren, maar belangrijk is dat dit op een veilige manier gebeurt.

Uitgelichte afbeelding 123rf.com

Lees ook:

Jisca