Skip to Content

Recepten met asperges; van simpel / makkelijk tot traditioneel koken of gerechten uit de oven

Recepten met asperges; van simpel / makkelijk tot traditioneel koken of gerechten uit de oven

Het witte goud van Hollandse bodem. Voor de liefhebber maar van korte duur om echt van te kunnen genieten, slechts 2 maanden zijn de verse asperges op de markt.

De oogst vindt in de lente plaats, tussen april en juni. Daarna wordt het plantje weer met rust gelaten zodat het verder kan groeien voor een volgende oogst, een jaar later.

Asperges bereiden

Asperges moet je schillen voordat je ze kunt bereiden voor een lente recept. Dit kan met een speciaal aspergemesje of met een groentedunschiller. Schil je de asperge niet grondig genoeg, dan is het een draderig goedje wat moeilijk weg te kauwen is. Dus let daar goed op.

Het kopje is heilig, daar mag zo min mogelijk aan geschaafd of gesneden worden, dat schijnt het lekkerste gedeelte van de asperge te zijn. Heb je alles geschild en gewassen, maar je wil het nu nog niet direct in de pan?

Geen probleem, ze kunnen nog enkele dagen bewaard blijven in een afgesloten zak in de koelkast. Of onder een natte theedoek. De groente mag in ieder geval niet uitdrogen! Geschild én ongekookt zijn ze eventueel ook nog in te vriezen. Dan kun je het seizoen voor jezelf toch nog iets verlengen.

Afhankelijk van de dikte, hebben asperges een kooktijd van 8 tot 10 minuten nodig om goed gaar te worden. Dit kan in een speciale aspergepan, een hoge smalle pan waar ze mooi rechtop in kunnen staan zodat de kopjes niet onder water komen, maar een gewone pan kan ook prima gebruikt worden. Met een speciale aspergeschep kun je de asperges makkelijk uit laten lekken.

Asperges worden traditiegetrouw geserveerd met ham, een gekookt ei en een botersausje. Zo heb ik dus ook asperges leren eten. Mijn kinderen waren hier niet meteen dol op, maar mijn man eet ze toch wel erg graag.

Dus ging ik op zoek naar andere manieren om dit witte goud op tafel te kunnen zetten. Ik vond een leuk recept van een plaattaart en had deze in eerste instantie gemaakt om te serveren bij een verjaardag op de borrelplank. Maar goed ook, want de kids sloegen het nog steeds over trouwens.

Ik hoop dat je iets lekkers tegenkomt om te genieten van het witte goud. Laat het seizoen maar komen, wij zijn er klaar voor!

Witte asperges het klassieke recept

Het witte goud van Hollandse bodem. Voor de liefhebber maar van korte duur om echt van te kunnen genieten, slechts 2 maanden zijn de verse asperges op de markt.

De echte klassieker dus, asperges met ham een gekookt eitje en gesmolten (room)boter als saus of jus. Lekker met gebakken krielaardappeltjes.

Het recept vind je hier.

Gegratineerde witte asperges met een stukje zalm

Het witte goud van Hollandse bodem. Voor de liefhebber maar van korte duur om echt van te kunnen genieten, slechts 2 maanden zijn de verse asperges op de markt.

Na niet te lang koken, kun je asperges in een ovenschaal verder laten garen in de oven. Deze gegratineerde asperges zijn dan heerlijk met een zelfgemaakte peterselie-olie en een stukje gerookte zalmfilet. Als bijgerecht kun je kiezen voor een frisse salade of zoals hier in dit recept beschreven staat, pompoenblokjes.

Het recept vind je hier.

Asperges met pasta

Het witte goud van Hollandse bodem. Voor de liefhebber maar van korte duur om echt van te kunnen genieten, slechts 2 maanden zijn de verse asperges op de markt.

Hollandse pot bestaat meestal uit aardappels, vlees en groenten. Maar wist je dat de Hollandse asperges ook prima te combineren zijn met een goede pasta? Probeer dit recept maar eens en proef het zelf.

Het recept vind je hier.

Groene asperges

Het witte goud van Hollandse bodem. Voor de liefhebber maar van korte duur om echt van te kunnen genieten, slechts 2 maanden zijn de verse asperges op de markt.

Een makkelijk en simpel gerecht, groene asperges uit de oven. Hier hoef je dit keer niet te schillen en vooraf te koken. Zorg ervoor dat de asperges in de ovenschaal passen en de oven zorgt voor de rest. Serveer deze asperges met een lekker stuk zalm en wat gebakken krieltjes.

Het recept vind je hier.

Roergebakken in een handomdraai

Het witte goud van Hollandse bodem. Voor de liefhebber maar van korte duur om echt van te kunnen genieten, slechts 2 maanden zijn de verse asperges op de markt.

Niet iedereen is een visliefhebber. Deze asperges gaan daarom in de wok samen met stukjes kipfilet. Dit gerecht is binnen no time op tafel. Het wokken neemt slechts een paar minuten in beslag om de groente goed gaar maar nog knapperig te maken.

De champignons zorgen voor de extra vulling waardoor de aardappels achterwege kunnen blijven. Hierdoor is dit gerecht ook ideaal voor dieetstijlen als paleo of koolhydraatarm. Gebruik uitsluitend verse kruiden om het gerecht op smaak te brengen.

Het recept vind je hier.

Cannelloni rolletjes

Het witte goud van Hollandse bodem. Voor de liefhebber maar van korte duur om echt van te kunnen genieten, slechts 2 maanden zijn de verse asperges op de markt.

Cannelloni is een dikke staaf van pasta wat vaak wordt opgevuld met groente, vlees of vis. Lijkt misschien lastig te maken, maar als je dit leest dan denk je daar waarschijnlijk (of hopelijk) anders over. Hier worden de asperges opgerold in een velletje lasagnedeeg met ham. Zo simpel!

De oven zorgt ervoor dat de geitenkaas goed over het gerecht heen smelt en de croutons geven een lekkere bite. Serveer dit met een frisse salade en je hebt een heerlijke maaltijd op tafel staan. Laat de lente maar komen!

Het recept vind je hier.

Dumplings met gestoomde asperges

Het witte goud van Hollandse bodem. Voor de liefhebber maar van korte duur om echt van te kunnen genieten, slechts 2 maanden zijn de verse asperges op de markt.

Een Hollandse groente met een Aziatische twist. Een verrassend lekker recept dat het goed doet als lunch. Dit gerecht kan prima met groene of met paarse asperges!

Het recept vind je hier.

Paarse asperges

Ja echt ze bestaan! Ik had hier zelf nog nooit van gehoord, maar ze bestaan écht, paarse asperges. Nu ga je toch wel twijfelen over de naam “het witte goud” want er is niet alleen wit, maar ook groen en dus ook paars goud.

De paarse asperge is een jonge scheut van de plant en heeft een milde, zoete smaak. Op de site van eatme kun je hier meer over lezen.

Het recept vind je hier.

Toscaanse salade met paarse asperges

Tijdens het koken kunnen de paarse asperges wat van kleur veranderen, ze worden iets meer groen met een paarse gloed. Als je ze echt goed paars wil laten, wat natuurlijk superleuk kleurt op je bord, kun je ze het beste rauw laten.

Deze paarse asperges zijn erg geschikt om rauw te eten en dus supermakkelijk om een salade mee op te kleuren. Dit wordt een heerlijke salade met kip en pasta en zongedroogde tomaatjes, Italiaans genieten dus.

Het recept vind je hier.

Roze asperges

Het witte goud van Hollandse bodem. Voor de liefhebber maar van korte duur om echt van te kunnen genieten, slechts 2 maanden zijn de verse asperges op de markt.

Oké het witte goud bestaat dus uit drie kleuren; wit, groen en paars. Maar er bestaan óók roze asperges! De toverformule hiervoor zijn bietjes (dus ze komen niet roze uit de grond)!

De witte asperges worden mooi roze door de bietensap. Dit verrassende recept wordt verder aangevuld met een blauwe kaassaus, frisse bietenblokjes en wat knapperige honingwalnoten. Een heerlijke smaaksensatie.

Het recept vind je hier.

Aspergesoep met bieslook

Het witte goud van Hollandse bodem. Voor de liefhebber maar van korte duur om echt van te kunnen genieten, slechts 2 maanden zijn de verse asperges op de markt.

Wie denkt dat asperges alleen maar als hoofdmaaltijd geserveerd kunnen worden, die heeft het mis. Met asperges kun je namelijk nog wel meer kanten op. Je kunt er ook een lekkere romige soep van maken.

Een lekkere kom soep gaat er altijd wel in en deze romige soep zal ook zeker lekker smaken. Wij eten vaak soep met broodjes en (zelfgemaakte) salades. Omdat asperges goed combineren met zalm of ham is het lekker om dan een zelfgemaakte zalmsalade of een hammousse te serveren op wat stokbroodjes.

Het recept vind je hier.

Groene aspergesoep

Het witte goud van Hollandse bodem. Voor de liefhebber maar van korte duur om echt van te kunnen genieten, slechts 2 maanden zijn de verse asperges op de markt.

Ook met groene asperges is een mooie (gekleurde) soep te maken. Heel veel werk heb je hier niet aan, maar het is wel lekker om er goed de tijd voor te nemen zodat de soep voldoende kan pruttelen en op smaak kan komen. Lekker met een knoflookbroodje erbij.

Het recept vind je hier.

Asperges met spek

Het witte goud van Hollandse bodem. Voor de liefhebber maar van korte duur om echt van te kunnen genieten, slechts 2 maanden zijn de verse asperges op de markt.

Een klein feestelijk, klassiek hapje, kleine groene asperges opgerold met een plakje spek. Dit kan zowel warm als koud gegeten worden. Ideaal dus voor op de borrelplank of op een buffettafel.

Het recept vind je hier.

Quiche van asperges met zalm

Het witte goud van Hollandse bodem. Voor de liefhebber maar van korte duur om echt van te kunnen genieten, slechts 2 maanden zijn de verse asperges op de markt.

Deze quiche kan ook op verschillende momenten geserveerd worden. Als hoofdmaaltijd geef je de tafelgasten wat ruimere punten. Bij een buffettafel snijd je dit in wat smallere repen en op de borrelplank kun je het in vierkante blokjes snijden met een mooi prikkertje erin. Ook een quiche kun je vaak zowel warm als koud eten, ideaal dus als je het wat langer op tafel moet kunnen laten staan.

Het recept vind je hier.

Pasteitjes

Het witte goud van Hollandse bodem. Voor de liefhebber maar van korte duur om echt van te kunnen genieten, slechts 2 maanden zijn de verse asperges op de markt.

Een pasteitje met (kippen)ragout die ken je vast wel, maar heb je deze al eens geprobeerd? Dit pasteitje is gevuld met een ragout van witte asperges. Lekker als een voorafje of bij een lunch. Lekker voor een Paasbrunch dus!

Het recept vind je hier.

Asperge plaattaart

Het witte goud van Hollandse bodem. Voor de liefhebber maar van korte duur om echt van te kunnen genieten, slechts 2 maanden zijn de verse asperges op de markt.

Deze plaattaart heb ik al een aantal keren op een verjaardag geserveerd bij de borrel en het vloog echt van de plank weg (en gelukkig vloog het niet in de prullenbak haha). Iedereen was hier meteen dol op!

Zelfs de visite die niet eens dol zijn op deze groente! Dat wil dan toch wel wat zeggen he?! Ik heb deze taart in rechthoekige repen gesneden, zodat het nog goed met de hand van de plank op te pakken was.

Het recept vind je hier.

Bitterballen

Het witte goud van Hollandse bodem. Voor de liefhebber maar van korte duur om echt van te kunnen genieten, slechts 2 maanden zijn de verse asperges op de markt.

Er zijn op alle gebieden veel creatieve mensen te vinden. Zo ook in de keuken. Wie bedenkt er nu een bitterbal van asperges? Ik zou er zelf nooit opgekomen zijn, maar het recept bestaat wel, dus we kunnen er allemaal van genieten! Deze moest dus ook in mijn lijstje ertussen! Wat zullen je gasten op je feestje verbaasd kijken als je hiermee langs komt.

Het recept vind je hier.

Isabell Muller

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *