Ondanks het digitale tijdperk waarin we nu leven, kan het nog best een kunst zijn om geschikte apps te vinden voor jonge kinderen. Apps die ze begrijpen (Nederlandstalig) en aansluiten op de taal, ze uitdagen (al dan niet educatief verantwoord) en ook nog eens leuk zijn. Zelf vraag ik zo af en toe aan andere moeders wat voor apps hun kinderen leuk vinden. De apps die ze regelmatig gebruiken komen op mijn telefoon, en de rest gaat op mijn oude telefoon waar zij soms op mogen spelen. Maar wat zijn nu interessante apps en waar vind je ze? Handig ter afsluiting op de Media Ukkie Dagen.

Brikki’s app

In deze app vind je een boekje met 15 verhaaltjes, ook is er de mogelijkheid om zelf verhalen te maken. (gratis)

Lego / Duplo zoo

Deze app speelt zich af in de dierenwereld van Duplo. De uitdaging is om een cadeautje te bezorgen en ondertussen leuke opdrachten doen. (gratis)

Anton kan Toveren

Deze is uitgebracht door uitgeverij Gottmer en hoort bij het gelijknamige boek. (1,99)

KRO Kindertijd

Met de app van KRO Kindertijd kunnen programma’s van KRO Kindertijd bekeken worden of gedownload worden. (gratis)

Hair do design

In de app ‘Hair Do Design’ kun je haren wassen en föhnen. Ook kun je een mooie vlecht in het haar maken, er knipjes in doen, of zelfs het haar verven. Er zijn vier verschillende meiden waar je mee aan de slag kunt. (gratis)

Verken de oceaan

Dit is een memoryspel waarbij het kind twee dezelfde afbeeldingen, waarop dieren uit de oceaan staan afgebeeld, moet vinden.  In diverse levels. (gratis)

NPO Zappelin

Dit is de gratis applicatie van de NPO. Hier vind je Zappelin-filmpjes, -boekjes, -spelletjes, -knutselwerkjes en -muziek beschikbaar.  (gratis)

Leer tellen met dieren

Leer tellen met dieren is een educatieve app waarin kinderen aan de hand van spelletjes leren tellen van 0 t/m 10. (gratis)

Nederlands leren voor kinderen

In deze app leren kinderen op een leuke manier de Nederlandse taal. Dit doen ze door eenvoudige spelletjes in verschillende thema’s te spelen.

Snelweg Sprookjes

Geen app voor je kind individueel, maar voor het hele gezin. Dus ook handig als je niet wil dat je kind een eigen tablet heeft. Op dit moment zijn er vier interactieve verhalen die zich aanpassen aan de omgeving buiten en dus je kind stimuleren om naar buiten te kijken. De verhalen zijn geschreven door bekende kinderboekenschrijvers en de stemmen zijn ingesproken door bekende zoals Lot uit Sesamstraat. Niet alleen leuk voor kinderen!

Lees ook: Gratis app Snelweg Sprookjes met interactieve voorleesverhalen in het kader van de Nationale Voorleesdagen

Snugger App

Gelukkig ben ik niet de enige. Uit het onderzoek Iene Miene Media van Mijn Kind Online onderzoek van Mijn Kind Online blijkt dat 56 procent van de ouders zich
afvraagt of hun kind wel veilig online kan. 47 Procent van de ouders kan niet goed bepalen of een website, app of spelletje goed is voor hun kind. “Juist voor hen is de app geschikt”, aldus Mireille Boetje namens NBD Biblion, de uitgever van Snugger. 
De Snugger app is een app waarmee het eenvoudig gemaakt wordt geschikte kindermedia voor kinderen tussen de 2 en 12 jaar kan vinden. Een soort TomTom voor in de app-wereld dus ;-)  Onafhankelijke deskundigen schrijven reviews die gebruikt worden om te bepalen welke app voor welke leeftijd en in welk thema het beste geschikt is. Hierdoor is deze app ook geschikt voor in het onderwijs en voor bibliotheken. De app is ontwikkeld door het NBD Biblion. NBD Biblion is dé dienstverlenende organisatie voor openbare bibliotheken in Nederland. Een goede reden dus om deze app eens te testen.

De app is zeer makkelijk te vinden in zowel Google Play, en ook beschikbaar in de Appstore. Het installeren gaat zonder problemen en na in te loggen. Je kan kiezen uit het gebruik maken van een e-mailadres of koppeling met je facebook of twitter en kom je in het eerste menu. Hier kan je gelijk wat selectie-criteria aangeven. Namelijk wat de leeftijd is van je kind, wat het bedrag is (of dat de apps gratis moeten zijn) en in welke thema’s. Er is een heel rijtje aan thema’s geselecteerd zoals kleuren, rekenen, taal, maar ook bekende personen en … Ideaal dus. Dan ge je verder, en krijg je een heel scala aan luisterboeken, films, apps en spelletjes. Voor onze dochter blijkt de keuze zeer beperkt; een vijftal apps en twee spelletjes. Naast een korte beschrijving, kernwoorden staat ook de prijs vermeld. In het menu wordt je gelijk doorgeschakeld naar de juiste app in Google Play. En kan je dus gelijk de app downloaden. Voor oudere kinderen is het aanbod iets groter. Al snel blijkt dat je voor meer opties dus eigenlijk de 2014 versie moet downloaden. Hier betaal je dan 2,69 voor. Iets wat ik een redelijke prijs vind voor deze app.

5 favoriete apps voor peuters

Het installeren en opzetten verliep dus reuze makkelijk. Welke apps ik voor onze twee-jarige dochter heb (of daarvoor al had) geïnstalleerd?

  1. Bumba; Deze app ken ik nog niet, maar deze app van studio 100 bestaat uit allerlei animaties die iets kunnen doen. Inclusief de bekende Bumba stem. de app laad verrassend snel. Dat kan ik niet van iedere app zeggen.
  2. Toddler counts; Regelmatig tellen we met onze dochter, en zo af en toe neemt ze een aantal getallen over. Zo kan ze al een, twee, drie en zeven, acht negen achter elkaar opzeggen. In dit spelletje moet ze voorwerpen aanklikken en telt de app in het nederlands mee.
  3. Cute animal; Lijkt een beetje op de app van Bumba. Je kan kiezen uit vijf leefwerelden zoals oceaan, woestijn, jungle, boerderij etc. Waarin zich diverse dieren bevinden. Als je deze aanklikt bewegen ze of maken ze geluid.
  4. My Baby Phone; De eerste app eigenlijk waarmee ze kennis heeft gemaakt. Hier kan ze gewoon lekker op het scherm drukken en slaan en zo de verschillende muziekjes activeren. Nadeel is dat je maar een hand tegelijk op het scherm kan houden, hetgeen het lastig maakt voor kinderen om de tablet vast te houden en te spelen.
  5. Koekoek TV; Dit is een van de apps waarin je makkelijk kindvriendelijk filmpjes kan kijken. Het heeft even geduurd voordat ze precies doorhad hoe ze hier kan swipen. Sterker nog 9 van de tien keer moet ik het voor haar doen. Dit ligt echter aan haar, haar neefje heeft hier al heel lang geen problemen mee. Ondertussen kent ze de personages en is het vaak buurman buurman of Bumba.

Waar vind je de leukste apps voor kinderen?

Als je kinderen op je telefoon of tablet een spelletje spelen wil je natuurlijk wel dat ze geschikte spelletjes spelen die aansluiten op hun leeftijd. Qua ontwikkeling, taalgebruik, uitdaging en plezier. Er zijn diverse sites waar je die kan vinden.

  • Apps Kids Studio: zij hebben diverse (betaalde) apps ontwikkeld voor peuters en kleuters rondom Polly de pinguin. Die gaat tellen, puzzelen en op reis. Of Pi de Panda en Zoe de Zeehond.
  • Cinekid Applab: in de app van Cinekid AppLab kun je geschikte filmpjes en apps vinden voor kinderen van verschillende leeftijen en in verschillende categorieën. De apps zijn voorzien van een recensie en kunnen iedere maand wisselen.
  • MediaSmarties: op deze website vind je voor 2- tot 5-jarigen per leeftijd geschikte media; niet alleen apps, maar ook boeken, websites, tv / films en ook uitstapjes. Bij ieder item vind je een uitgebreide recensie en leeftijdsadvies en eventueel de kosten. Je kunt ook zoeken op thema. Zoals nu thema lente.

Welke apps hebben jullie op je telefoon staan voor je kind?

Lees ook

Linda van Aken