Het is iets wat echt bij ons Nederlanders hoort: minstens één keer op een dag (ontbijt of lunch) met boterhammen met kaas of ander beleg erop. Ben je toe aan een beetje variatie of is er een andere reden om in plaats van met boterhammen met iets anders te ontbijten? We zochten 10 alternatieve maaltijden zonder brood voor je op, die ook heerlijk smaken en de moeite waard zijn om eens te proberen.

Havermoutpap

Of je nu van een warm ontbijt houdt of meer te porren bent voor een koud ontbijtje, met havermout kan het allebei. Je kunt het namelijk als warme pap maken of een dag van tevoren en dan een nachtje in de koelkast laten weken, zo maak je overnight oats. Havermout is een volkoren graanproduct, het wordt van geknipte en geplette haverkorrels gemaakt. Als je havermout met yoghurt, halfvolle of magere melk maakt is het daarnaast een maaltijd die helemaal in de schijf van 5 past. Net als brood levert havermout eiwitten, vezels, koolhydraten, B-vitamines en mineralen. En het is een heel voedzame maaltijd, je houdt er langer een verzadigd gevoel aan over.

Voor de havermoutpapversie gebruik ik zelf ongezoete amandelmelk. Dit is wat ik gebruik:

  • 250 ml amandelmelk (ik gebruik 2 koffiekopjes senseo als maat)
  • 50 ml havermout (1 koffiekopje senseo)
  • Gesneden appelstukjes
  • Kaneel

Voeg de havermout aan de melk toe. Zelf roer ik net zolang tot de melk kookt en dan voeg ik de appelstukjes en de kaneel toe. Na het koken laat ik het nog heel kort op één standje lager staan, te lang doorkoken maakt de pap dik en dat vind ik zelf niet lekker. Je kunt er kokos overheen strooien, suiker of gewoon zo eten. Een heerlijke warme maaltijd en echte comfortfood in koude maanden.

Je kunt behalve de appel allerlei ander fruit hier doorheen doen, banaan met walnoten, bessen, peer, rozijnen met appel, diepvriesfruit zoals frambozen, besjes of net wat je lekker vindt.

Overnight oats

Ook gemaakt van havermout, maar je bereidt dit op een andere manier en eet dit koud. Dit recept is supersnel en wordt afgemaakt met vers fruit, dat je de ochtend erna toevoegt. Mocht je het mengsel de volgende ochtend wat te dik vinden, voeg dan wat extra melk toe. Hoe maak je dit? In een glas of potje doe je havervlokken, zaden, rozijnen en kaneel en je voegt daarna de melk door. Roer dit goed door en zet het in de koelkast. De volgende ochtend kun je aan dit mengsel je favoriete fruit en eventueel nog zaden toevoegen en dan heerlijk opeten.

Een recept van overnight oats vind je hier.

Cruesli / muesli met kwark of yoghurt

Tegenwoordig zijn er heel veel heerlijke cruesli- of mueslimixen te koop. Sommige met chocola erdoor, anderen met gedroogd fruit of noten. Je kunt het eventueel ook zelf maken en in een grote weckpot bewaren. Als extra kun je ook hierdoor vers fruit toevoegen, heb je dat meteen al binnen. Door dit met kwark of yoghurt te eten, heb je meteen een voedzame maaltijd. Je kunt ook skyr proberen, dit eiwitrijke goedje lijkt op kwark en vult ook enorm.

Fruit- groentesmoothie

In plaats van boterhammen maken veel huishoudens een smoothie van fruit en groente. Naast gezond, lekker en snel te maken geeft dit ook een variatie op het dagelijkse bammetje. Je kunt de smoothie het beste zo snel mogelijk opdrinken, zodat alle vitamines er in blijven zitten. Ook voor kinderen is onderstaand recept lekker, meestal als je een banaan toevoegt dan zijn de combinaties erbij altijd wel goed door het zoete van de banaan. En een manier om te zorgen dat iedereen die dag het nodige aan fruit en groente binnen heeft.

Hoe maak je dit? Doe 1 gepelde banaan en sinaasappel, met 1 el lijnzaad en 100 ml water in een blender. Meng dit net zolang tot het een gladde substantie is en schenk dit in een glas. Je kunt denken aan groenten als wortel, spinazie, bleekselderij, boerenkool of pompoen. Qua fruit kan echt heel veel, als je twijfelt, denk dan aan de tip om een banaan toe te voegen…

Lees ook: Recepten voor gezonde fruit en groenten smoothies

Wrap van sla met vulling

Er zijn heerlijke wraps met tonijn, maar niet iedereen kan goed tegen de ingrediënten die voor deze wrap gebruikt zijn. Er zijn gelukkig andere alternatieven om zo toch te genieten van een wrap. Om een glutenvrije wrap te maken, kun je een krop sla gebruiken. Koop een mooie krop sla en let erop dat de buitenste bladeren goed van kleur zijn en heel zijn. Was de krop sla goed af en breek de buitenste bladeren voorzichtig af. Dit wordt de wrap. Vul de bladeren met feta, mozzarella, komkommer, gebakken champignons, stukjes paprika en wat je maar lekker vindt zoals deze met hummus en kalkoenfilet. Nu een grote prikker erdoor en je maaltijd is klaar!

Het recept vind je hier.

Bananenbrood

Er zit het woord brood in, maar het smaakt meer cakeachtig. Daarnaast gaan er eieren, (amandel)meel en bananen in. Je kunt er walnoten of pecannoten aan toevoegen. Ik vries dit in in stukjes in en neem het dan als lunch mee naar het werk. Eventueel kun je het ook in de oven op 160 graden even opwarmen, zodat je een warm ontbijtje hebt. Hier vind je een recept om bananenbrood zonder pakjes en zakjes te maken.

Omelet met groente of gerookte zalmsnippers met bieslook

In het kopje hierboven verklap ik het al een beetje, maar een omelet is ook heerlijk als broodvervanger. Hoe meer eieren je gebruikt, hoe langer je vol zit. Je kunt als groente paprika, champignons en bijvoorbeeld verse bieslook toevoegen of een omelet bakken met gerookte zalmsnippers en verse bieslook. Heerlijk!

Het recept vind je hier.

Salade weckpot

Hiervoor kun je zo’n handige weckpot gebruiken. Je kunt starten door onderop couscous, rijst of gekookte pasta toe te voegen. Daar bovenop kun je stukjes komkommer, sla, tomaatjes, een gekookt eitje, eventueel spekjes, gerookte kip, zalm of mozzarella te stoppen. Neem eventueel een lekkere dressing mee, als je het geheel nog wat meer smaak wilt geven.

Roggebrood

Voor iedereen die wat anders dan brood wil eten en wel een vol gevoel wil hebben, wat bovendien zo kant en klaar te kopen is, is roggebrood een aanrader. Dit voedzame brood is gemaakt van rogge, water, zout en soms gist of zuurdesem. Verder verlaagt het je bloedsuikerspiegel en zit het vol met vezels. Je kunt enkel roggebrood eten of belegen met zoute haring of een plakje kaas.

De recepten vind je hier.

Banaan en ei

Ja dit is echt superlekker. Je prakt 1 banaan door 2 gekluste eieren en dit bak je als een pannenkoek. Met (poeder)suiker of geraspte kokos is dit een heerlijke broodvervanger, want bovendien nog voedt en afhankelijk van je topping ook erg gezond is!

Het recept vind je hier.

Rijstwafels

Als broodvervanger kun je ook aan rijstwafels denken, als beleg kun je denken aan magere vleeswaren. Dit zijn:

  • Rosbief
  • Fricandeau
  • Kipfilet
  • Ossenworst
  • Ham
  • Rookvlees of
  • Kalkoekfilet

Daarbovenop zou je nog plakjes tomaat of avocado met zalm of roomkaas met aardbeien kunnen toevoegen.

Redenen om minder brood te eten:

  • Glutenintolerantie. Mensen die een glutenintolerantie hebben of gevoelige darmen, kunnen baat hebben bij het eten van andere maaltijden als brood, omdat ze van het eten van brood veel last van buikpijn, diarree of obstipatie krijgen.
  • Om af te vallen. Mensen die willen afvallen geven ook vaak aan dat ze zo min mogelijk koolhydraten willen eten en deze zitten nu eenmaal in brood. Door meer eiwitrijk te eten kun je afvallen op een gezonde manier. Maar probeer dan de balans te houden en raadpleeg een diëtiste om geen tekorten op te lopen.
  • Voor de variatie. Brood is heerlijk en snel klaar te maken, maar soms kun je eens toe zijn aan wat anders dan de boterham met kaas bij de lunch en de boterham met hagelslag ’s ochtends. Variatie is altijd een goed idee, ook voor je darmen.

Waar je op moet letten als je kiest voor broodvervangers als maaltijd

De bakker voegt aan brood jodium toe, dit zit in het broodzout wat ze gebruiken. Oorspronkelijk komt jodium voor in alles wat uit de zee komt. Denk dan aan garnalen, zeewier en vis. Om een tekort van jodium tegen te gaan zou je supplementen kunnen gebruiken, of tafelzout waar jodium is toegevoegd.

Redactie Mamaliefde