De Spaanse costa’s waren jaren geleden, in mijn pubertijd, een populaire bestemming. Dat was de place to be om met je vrienden heen te gaan, en vooral heel veel te zuipen. Maar hoe zit het nu, een 15 jaar later? Ik kreeg te horen dat het tegenwoordig een populaire bestemming is voor gezinnen met jonge kinderen. Tijdens een persreis bezochten we onder andere de steden Alicante, Benidorm en Valencia aan de Costa Blanca. Of dat ook geschikte bestemmingen zijn met kinderen? Vandaag meer over Alicante.

Vakantie in Alicante

2016-11-21-11-50-59-1024x653

2016-11-21-11-37-08-1024x583

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

2016-11-21-11-43-46-1024x570

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

2016-11-21-16-02-35-1024x681

2016-11-21-13-11-22-1024x684

2016-11-21-15-59-11-1024x681

Alicante

Alicante is een oude stad die dateert uit de tijd dat de Moren hier nog de baas waren. Zij bouwden dan ook het eerste deel van het kasteel bovenop de berg. In de loop der jaren werd het vissersdorp uitgebreid tot wat het nu is; een enorme stad (combinatie van vijf steden) die op een afstand van ongeveer 40 km omringd wordt door een bergketen. Met het vliegtuig is het een kleine drie uur vliegen dus dat is prima te doen. Het vliegveld van Alicante is zeer modern en je zit zo in het centrum of bij je hotel. Ideaal dus als je met kinderen reist. Boek bijvoorbeeld je vliegticket naar Alicante met Transavia. Het mooie van Alicante is dat het zomerseizoen loopt van maart tot en met november; ook buiten het hoogseizoen kun je hier prima terecht en is het goed toeven. Een echte winter kennen ze hier niet, wel is het met helder weer mogelijk om rond de Kerst vanaf het strand een foto te maken van de met sneeuw bedekte bergtoppen in de verte.

De omgeving rondom het kasteel is zeer heuvelachtig. Vanaf het strand kun je met een lift naar boven, maar binnen de kasteelmuren zijn er aardig wat trappen. Een buggy zou ik hier dus niet zo snel aanraden. Via de westelijke flank kun je over de oude stadsmuren naar beneden afdalen. Dit is een mooie wandeling, die je ook door het authentieke en onontdekte dorpscentrum leidt. Maar ook voorzien van heel veel trappen. Op zeeniveau en in het nieuwe gedeelte van de stad is alles echter vrij vlak en kom je prima weg met een wandelwagen.

Wat er te zien en doen is in Alicante?

Alicante heeft meerdere stranden, van vrij smalle stroken tot zeer brede stranden, voorzien van goed onderhouden speeltuintjes zodat je kind zich niet alleen kan vermaken in de golven maar ook gezellig kan spelen. De stranden zijn vrij vlak, wel stond er op het moment dat wij er waren wat wind. Bij het strand loopt er ook een boulevard met speeltuintjes, fietspaden en restaurantjes.

Vanaf de stad kom je met de tram ook in de nabijgelegen dorpen en steden. Zo is het een uurtje naar Benidorm. Er worden ook heel veel outdoor sports georganiseerd in de bergen; hier zijn namelijk veel grotten en watervallen. Denk aan speleologie, klimmen, abseilen maar ook mountainbiken.

Castillo de Santa Bárbara

Het kasteel met zijn oorsprong in de 9e eeuw, is gebouwd op de 166 meter hoge berg Benacantil. Het kasteel is gratis toegankelijk (tenzij je gebruik maakt van de lift naar boven) en heeft een prachtig uitzicht over de haven van Alicante. Bezoek de uitkijktoren, het paleis en de kerkers en bewonder de grote slotgracht, kanonnen en de ruïnes van de kerk. Daarnaast heb je verschillende plateaus waarvandaan je een geweldig uitzicht hebt op de stad en de zee. Bij mooi weer zie je goed de bergketen die de stad afschermt en in de verte het eiland. Via het Parque de la Ereta kun je naar de stadsmuren om af te dalen naar het stadscentrum. Hierbij kom je door het historische centrum.

Boulevard Explanada de España

De Explanada is de populaire boulevard langs het strand van Alicante. Het is gemaakt van 6 miljoen marmeren tegels in de rood-blauw-witte kleuren van de stad. De boulevard is omzoomd door grote palmbomen en voorzien van veel barretjes en restaurants. Hier is het prettig flaneren tussen de Spanjaarden.

Plaza del Ayuntamiento

Plaza del Ayuntamiento is één van de mooiste pleinen van de stad. Hier staat het barokke gemeentehuis dat behoort tot de mooiste gebouwen van Alicante. Beide kanten van het plein zijn versierd met arcadebogen waaronder een mooi terras is gehuisvest. Het plein is een prima startpunt om de stad en zijn winkels te ontdekken.

Basilica de Santa Maria

De basiliek van Santa Maria is een in Valenciaanse stijl gebouwde kerk. Het is de oudste kerk van de stad en is tussen de 14e en 16e eeuw gebouwd op de fundamenten van een moskee. Het bestaat uit een middenschip en zes afzonderlijke kapellen. Het topstuk is het gouden altaar.

Het strand van Playa del Postiguet

Centraal gelegen is het 900 meter lange strand van Playa del Postiguet, de plaats waar locals en toeristen elkaar treffen. Het ‘Blue Flag’ strand is zeer populair en is voorzien van alle voorzieningen voor de badgasten. Er zijn douches en de mogelijkheid om strandstoelen en parasols te huren. Strandwachten houden tijdens de zomermaanden toezicht op de badgasten.

De wijk El Barrio Santa Cruz

Santa Cruz, zoals de inwoners de wijk afkorten is een fraai opgeknapte volkswijk waar het authentieke karakter bewaard is gebleven. In deze wijk slenter je heerlijk door kleine kronkelende straten. Hier tref je weinig toeristen, waardoor je het oorspronkelijke Alicante zal ervaren.

De haven Puerto Deportivo

Puerto Deportivo is een sfeervolle haven, omringt door barretjes, restaurants, casino’s en clubs. Hier kan een boot of boottocht worden geboekt en meren soms de cruiseschepen aan. De kinderen kunnen een piratenboot bezoeken of het gratis Volvo Ocean Race museum bezoeken.

Stadscentrum Casco Antiguo

Alicante heeft een compact historisch centrum met smalle straten en aantrekkelijke pleintjes. Het barokke stadhuis, de basiliek, het Palacio Maissonnave en de overdekte versmarkt liggen in deze wijk. Het is een goed gebied om uitgebreid te winkelen.

Aventura Park Alicante

Dit thematische kinderpark ligt in het Panoramis winkelcentrum. De verschillende speelruimtes zijn gebaseerd op de wereld van de film Jurrasic Park. Er is een kindergedeelte voor 2- tot 4-jarigen en een deel voor 5- tot 10-jarige kinderen. Daarnaast is er de mogelijk om verjaardagen te vieren in een dans- en karaokebar.

Tabarca eiland

Het Ttabarca eiland ligt 15 kilometer uit de kust van Alicante. Het maximaal 1800 meter lange en 400 meter brede eiland is een beschermd maritiem natuurgebied. Naast een klein dorp en strand zijn de vogels hier in de meerderheid en is het een populair gebied om te snorkelen. Dagelijks zorgen drie boten voor het vervoer van en naar het eiland.

Mercado Central

Mercado Central is de overdekte markt van de stad. De markt is verspreid over twee verdiepingen waardoor er een verkoopoppervlakte ontstaat van 11.000 m2. De ruim 300 kramen zijn vooral gespecialiseerd in verse groenten, vis, vlees en brood. Het plein aan de achterzijde van de markt is speciaal gereserveerd voor bloemisten.

Calle de las Setas

Calle de las Setas, de paddenstoelenstraat, is een bijzonder vrolijke, autovrije straat. Versierd met kleurrijke tegels staat de straat vol met grote en kleine paddenstoelen en speeltoestellen voor de kinderen. Terwijl ze zich vermaken in de straat kunnen de ouders een bezoek brengen aan één van de vele winkels en restaurants.

Het schip El Trinidad

El Trinidad is een 36 meter lange replica van het originele 18e-eeuwse schip. Ervaar tijdens een bezoek het leven aan boord van deze zeezeiler, en bekijk diverse schilderijen en vitrines met gebruiksvoorwerpen. Na afloop is de bar op het schip geopend voor een hapje en een drankje.

Volvo Ocean Race

De zwaarste zeilwedstrijd van de wereld start altijd vanuit Alicante. In het museum krijgen de bezoekers alles te weten over de geschiedenis, de prijzen en de boten die aan de wedstrijd meedoen. Veel onderwerpen worden belicht met behulp van video en animatie. Voel de wind door je haren en ervaar de kracht van wind en zee op de boten.

Winkelcentrum Cortes des Ingles

In het centrum kun je ook goed shoppen; hier vind je onder andere één van de twee Cortes des Ingles een enorm warenhuis met heel veel kleine winkeltjes er in. Denk aan Harrods en Bijenkorf. De afdelingen zijn verspreid over twee panden 200 meter van elkaar verwijderd. Daartussenin vind je ook heel veel andere winkels. Deze winkel is onderdeel van Spanjes grootste warenhuisketen. Hier is bijna alles te koop, maar ga eens op zoek naar originele “turrones”, een nougat met amandelen of Fondillon, een mooie wijn uit de regio Alicante. Het warenhuis staat in het centrum dus is het gemakkelijk te bereiken.

Musea in Alicante

Alicante heeft enkele musea die ook leuk zijn om met kinderen te bezoeken. Het Alicante Aqua museum is een watermuseum met een leerzame functie en richt zich speciaal op kinderen. Hier leren ze alles over water in relatie tot de stad Alicante. Het Marq archeologisch museum laat de geschiedenis van Alicante zien vanaf de prehistorie. Via de Romeinse periode en de Middeleeuwen komen bezoekers uit in het heden. Dit museum is in 2004 gekozen tot het beste Europese museum.

Accommodaties in Alicante

De accommodaties in Alicante zijn zeer divers; van enorme hotels tot en met een breed aanbod aan bed en breakfest. De faciliteiten verschillen ook; de meeste hotels hebben op het dak een terras zodat je optimaal kan genieten van het uitzicht, zoals een zwembad, minigolf etc. Zelf sliepen we in Hotel Maya, op een kwartier lopen van het strand maar met (vanaf een zijde) uitzicht op het schitterend verlichte kasteel.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook

Linda van Aken