Portugal is niet direct een populaire vakantiebestemming met kinderen, terwijl het dat wel kan zijn. Ik ben hier een keer eerder geweest, tijdens de babymoon 4,5 jaar geleden toen ik zwanger was van de eerste. Heerlijk is het daar, het klimaat, de natuur, de vriendelijkheid van de mensen en vooral ook de rust. Ja, het is toeristisch maar toch ook weer niet. Het is geen Spanje met de Costa Blanca nog wat, geen Ibiza, Languedoc-Roussillon Frankrijk of Toscane Italië. Dat komt onder andere doordat een groot deel van deze kuststrook een natuurgebied is. Hierdoor is gemotoriseerde watersport zoals bananenboten en dergelijke niet toegestaan. En dat maakt het juist zo bijzonder. De azuurblauwe oceaan zorgt ervoor dat de lucht bijzonder schoon is, zandstranden, de groene beplanting in tegenstelling tot de rest van zuidelijk Europa, dat er al snel dor en kaal uitziet. Tot slot is dit een ideale plek voor een actieve vakantie. Dit is zeker een regio waar je een keer geweest moet zijn.

Steden als Lagos en Faro hebben een mooie oude binnenstad. Het heuvelachtige binnenland van de Algarve ligt vlak achter de kust en is nog vrijwel onaangetast. Op bepaalde punten aan de kust van de Algarve is er een heus waddengebied, dat bij vloed overstroomt. Bij vloed is het water diep genoeg om in te varen. De Algarve staat ook bekend om zijn schone lucht en heerlijke klimaat. Linda en ik waren een week in Faro, de hoofdstad van deze streek, in maart 2012. We genoten van het heerlijke weer, het lekkere eten en uiteraard van veel geschiedenis en cultuur. Ook maakten we uitstapjes vanuit Faro naar bezienswaardigheden in de omgeving. Hier vinden jullie mijn tips.

Faro

Vakantie Portugal Algarve met Kinderen Faro - Mamaliefde.nl

Faro is de hoofdstad van de populaire vakantiebestemming de Algarve in het zuiden van Portugal. De stad is vooral in de periode van april tot en met oktober een drukke vakantiebestemming en het vliegveld bedient alle badplaatsen en vakantiebestemmingen in de Algarve. Fenicische en Carthaagse handelsposten aan de Ria Formosa groeiden uit tot een belangrijke Romeinse haven, Ossonoba en werd in 1540 een stad. De Moren versterkten de stad, maar konden geen weerstand bieden tegen de legers van Alfonso III, die de stad in 1249 veroverde. Er volgde een tijd van welvaart, tot in 1596 de Earl of Essex de stad plunderde en afbrandde. De herbouwde stad werd in 1755 opnieuw verwoest door een aardbeving, die een blijvende invloed had.

Voor stranden en een zonvakantie kun je beter naar de vakantiedorpen in de buurt reizen als Albufeira. Het verkeer is, zeker in het oude gedeelte, vaak erg druk en met de auto moeilijk toegankelijk ook door de vele eenrichtingstraatjes. Probeer het openbaar vervoer in de stad of neem de benenwagen. Met mooi weer is een wandeltocht extra leuk door de winkelstraatjes.

 • De mooiste wijk van Faro is de Cidade Velha (oude stad). De buurt wordt omringd door middeleeuwse muren en is vrijwel onaangetast gebleven sinds het korte “gouden tijdperk” in de 16de eeuw.
 • Eén van de leukste plekjes in de oude stad van Faro is de jachthaven. Vanuit deze haven loop je zó het stadscentrum in. Ook vertrekken vanuit deze haven diverse excursies op het water. Verder is er een zeilschool en een roeivereniging en kun je genieten van de vele mooie boten en bootjes. Op de boulevard kun je heerlijk flaneren en een terrasje pakken.
 • De Paço Episcopal werd in 1596 geplunderd en beschadigd door de Earl of Essex. Het werd herbouwd na de aardbeving van 1755 en is nog altijd in gebruik, maar niet openbaar toegankelijk.
 • De monumentale boog Arco da Vila uit 1812 is gebouwd rond een 11de-eeuwse poort in de vorm van een hoefijzer. Deze is waarschijnlijk gebouwd door de Moren en is uniek in de Algarve. Het is de toegangspoort van de oude stad. Hierdoor lopend kom je op het plein bij de kathedraal. Dit is een prachtig plein met boompjes en mooie oude gebouwen. Naast de kathedraal zie je hier ook het bisschoppelijk paleis, het seminarie en het oude stadhuis. Het stadhuis is gebouwd in neoklassieke stijl, bekend uit de 19de eeuw. Het is pas na de aardbeving gebouwd.
 • In de 13de-eeuwse kathedraal Sé komen vele bouwstijlen samen: gotisch, renaissance en barok. De Capela de nossa Senhora dos Prazeres is een prachtig voorbeeld van de barokstijl, met verguld en gelakt houtwerk, ingelegd marmer en een sierrand van geslepen azulejos. Dit zijn siertegels die in Portugal en Spanje worden gebruikt als decoratie en kunstvorm. Het zijn keramieken tegels waarop verschillende soorten figuren geschilderd zijn. Hoewel azulejos in allerlei kleuren worden beschilderd, komt blauw het meeste voor. Klim ook vooral naar het dak voor het prachtige uitzicht op de stad, de haven en de ooievaars.
 • In een hoekje van de kasteelmuren ligt het kapelletje Nossa Senhora do Repouso, in de schaduw van de middeleeuwse Poort van Rust. Volgens de legende rustte Alfonso III hier uit na zijn zege over de Moren.
 • De 17e eeuwse Igreja de São Francisco kerk bevat schitterende panelen met azulejos die het leven van St.-Franciscus uitbeelden. Een prachtig meerkleurig paneel in het gewelf toont de kroning van de heilige Maagd.
 • Waterspuwers in de vorm van dieren verfraaien de beschutte kruisgangen van dit voormalige klooster, waar nu een het archeologisch museum Museo Arqueológicois in is gehuisvest. Er is hier een enorm Romeins vloermozaïek te zien, een verzameling Moorse olielampen en een unieke eucharistische kluis uit de 16de eeuw.
 • De kunstgalerie Trem ligt net naast het hoofdplein en is deel van een voormalige legerbarak. In het gebouw is een opgegraven Romeinse boog te zien, die gebouwd is op Moorse funderingen.
  Muren en Torens: Er zijn nog altijd restanten te zien van de oorspronkelijke Romeinse kasteelmuren. De overige vestingwerken stammen uit de 16de eeuw, met uitzondering van de Byzantijnse torens. Zij zijn kort na de val van het Romeinse Rijk toegevoegd en wijken af door een vijfhoekig ontwerp.
 • Ook de oude stadsmuren van Faro zijn nog bijna volledig. Ze zijn door de eeuwen heen vaak vernield en heropgebouwd. De muren die je nu nog ziet, zijn voornamelijk uit de tijd van de Moren. Binnen de stadsmuren mag je niet met de auto komen, dat geeft je nog meer het gevoel dat je één bent met de geschiedenis.

Faro (nieuwe stad)

Ook in het nieuwere gedeelte van Faro vind je een aantal leuke bezienswaardigheden.

 • Igreja do Carmo en Capela dos Ossos: Een kerk met prachtige barokke decoratie, verguld met Braziliaans bladgoud. Enigszins macaber is de Capela dos Ossos (kapel van botten), waar de muren zijn bedekt met de schedels en botten van ruim duizend monniken.
 • Teatro de Lethes: Dit gebouw uit 1874 is in Italiaanse stijl. Het was ooit een jezuïetenschool, nu een prachtig voorbeeld van een laat-19de-eeuws provincietheater. Het heeft rood pluche en prachtige plafonschilderingen en andere versieringen. Sinds de uitgebreide restauratie worden hier vaak toneelstukken, concerten en recitals opgevoerd. Je kunt het ook bezoeken als er geen voorstellingen zijn.
 • Museu Etnógrafico: Ontdek hoe het platteland van de Algarve er vroeger uitzag en zie de ambachten en kunstnijverheid van de lokale bevolking. In de nostalgische collectie vind je oude foto’s, porselein, gebruiksvoorwerpen uit de keuken, klederdracht en traditionele woningen.
 • Nossa Senhora do Pé da Cruz: In deze 17de-eeuwse kapel vind je een prachtige verzameling verguld houtsnijwerk en een reeks olieschilderingen met beelden uit het Oude Testament. Aan de achterzijde ligt een kapel met een 18de-eeuws kruisbeeld van azulejos.
 • Ermida de Santo António do Alte: Dit gebouw uit 1355 is één van de oudste in Faro. Beklim ook zeker de trap aan de zijkant van de kapel.
 • Museu Marítimo: Een eerbetoon aan het maritieme erfgoed van de Algarve. Je leert over het gouden tijdperk der ontdekkingen, maar je ziet ook hoe men tegenwoordig tonijn vangt. Het museum is gevestigd in het havenmeestergebouw. Er is een ruim aanbod van oude scheepsvaartuigen. Veel van de schepen zijn uit de tijd van de ontdekkingsreizigers.
 • Forum Algarvo; Hier kunt je veel meer dan alleen winkelen. Dit is het grootste winkelcentrum in de regio en trekt zowel toeristen als de lokale bevolking. Je vindt er meer dan 200 winkels, boetiekjes en warenhuizen, een enorme hypermarkt en een familie-entertainmentcentrum.

Lagos

Vakantie Portugal Algarve met Kinderen Lagos - Mamaliefde.nl

Van Faro naar Lagos met de regionale trein duurt ongeveer 1 uur en 45min. Het drukke, vrolijke Lagos is misschien wel de populairste vakantiebestemming in de Algarve. De ontspannen sfeer trekt voornamelijk jongeren, die hier komen voor de goedkope winkeltjes, de vele bars en restaurants, het drukke nachtleven aan de zuidkust en de prachtige nabijgelegen stranden en rotsen. Naast al deze weldaad heeft de stad ook een rijk historisch erfgoed, waar de lokale bevolking terecht zeer trots op is. Stadsmuren: De stadsmuren met funderingen uit de Romeinse tijd, zijn later versterkt door de Arabieren en de christenen. Het best behouden deel, gerestaureerd in de 16de eeuw, bevat een Manueline-venster. Hier zou Dom Sebastião de stad hebben toegesproken voor zijn vertrek.

 • Slavenmarkt: In de noordoosthoek van de Praça Infante Dom Henrique lag in de 15de eeuw Europa’s eerste slavenmarkt.
 • Igreja de Santa Maria: De parochiekerk van de stad dateert uit de 16de eeuw, maar het grootste deel van het huidige gebouw is herbouwd in de 19de eeuw. De kerk beschikt echter nog steeds over een poort uit de Renaissance, compleet met dorische zuilen en busten van São Pedro en São Paulo aan weerszijden van de archivolte.
 • Igreja de Santo António: Deze 18de-eeuwse kerk is één van de mooiste in de Algarve. Binnen vind je een overdaad aan verguld en beschilderd houtsnijwerk. In de decoratie zijn alle elementen aanwezig die de barok beroemd heeft gemaakt: de mollige engeltjes, mythische dieren en rijpe vruchten.
 • Museu Municipal: Dit museum is weliswaar klein, maar toch hoogst fascinerend. Let vooral op de Romeinse mozaïeken, het stadshandvest uit 1504, de met goud geborduurde misgewaden en de interessante collectie antieke wapens. Het Stadshandvest is historisch gezien van onschatbare waarde. Het werd in 1504 geschonken aan Lagos door Dom Manuel I. het is geschreven op perkament en gebonden in leer. De eerste pagina is voorzien van prachtig kalligrafeerwerk en in het papier geperst bladgoud.
  Altar de Campanha is een bijzonder mobiel altaar uit de 17de eeuw dat werd gebruikt door Portugese legertroepen. Zij namen het mee naar het slagveld, zodat ze er tussen de gevechten door aan konden bidden. Boven op het altaar staat een houten beeld van St.-Antonius, bedekt met bladgoud.
 • São Gonçalo de Lagos is een bijzonder en mooi object. Een 18de-eeuws beeld van de beschermheilige van Lagos is verwerkt in de deur van een kast, waarin schoenen en gewaden van priesters werden bewaard. Vraag een museumbeheerder om de kast te openen.
 • In de volkenkundezaal vind je een bijzonder werk: een enorm schaalmodel van een denkbeeldig Algarvisch kustdorpje. Pedro Reis, een inwoner van Lagos, besteedde in drie jaar en zeven maanden maar liefst 5300 uur aan dit gedetailleerde model.
 • Het Opus Vermiculatum Mosaic is Romeins en bijna compleet. De oprichter van het museum, groef het in 1933 op nabij Budens, 10 km ten westen van Lagos. Er is ook een kleiner, maar geheel intact mozaïek te zien. Dit exemplaar werd opgegraven in Abicada, 2 km ten oosten van Portimão.
 • Boottocht naar grotten: Er vertrekken boottochtjes vanaf de haven naar de grotten vanaf de Avenida dos Desrobimentos. Deze tocht komt ook langs het prachtige strand van Dona Ana. Dit strand wordt afgebeeld op ontelbare ansichtkaarten. Het ligt aan een kleine, beschutte baai, omringd door rotskliffen die volgens velen lijken op een oud amfitheater. De stalagmietvormige torens van zandsteen die uit het ondiepe water steken, hebben wel iets weg van Romeinse zuilen.

Sagres

Vakantie Portugal Algarve met Kinderen Lagos - Mamaliefde.nl

Sagres is een stadje dat al eeuwen geleden door Hendrik de Zeevaarder, die vanaf hier vertrok om de rest van de wereld te ontdekken, erg belangrijk werd. Sagres ligt dan ook echt bijna in het zuidoostelijke puntje van Portugal. Met de mountainbike kan je Cabo de Sao Vincente met vuurtoren in een half uurtje bereiken. Heel erg groot is het stadje verder niet. Je hebt er een fort, met kapel waar nog de oude originele windroos ligt. Rondom Sagres kun je prachtig wandelen en vind je onder meer monumentale menhirs uit 3000 v. Chr.

Tavira

Tavira ligt ongeveer 30 kilometer ten oosten van Faro en op 20 km met de Spaanse grens. Van Faro naar Tavira met de regionale trein duurt ongeveer 45 min. Met zijn tijdloze sfeer en elegante, traditionele charme is het geen wonder dat het kustplaatsje wordt gezien als het gezelligste en meest pittoreske stadje van de Algarve. De stad is gelegen aan weerszijden van de Rio Gildão en staat vooral bekend om het grote aantal kerken (bijna 40), waarvan sommige dateren uit de 13de eeuw. De geschiedenis van Tavira zelf gaat echter nog veel verder terug. Er is dan ook genoeg te zien. Als je op één van de terrasjes een hapje gaat eten, zul je vaak gerechten met tonijn vinden, want tonijnvisserij was altijd een belangrijk onderdeel van de plaatselijke economie.

Deze stad bestaat uit twee gedeelten, en wordt gescheiden door de rivier de Galâo. Tavira wordt ook weleens Venetië van de Algarve genoemd. In dit plaatsje vind je veel historische bezienswaardigheden. Zo is het omringd door de restanten van een stadswal. Over de rivier ligt de Ponte Romana, een brug die wellicht stamt uit de Romeinse tijd. In het midden van de stad staat een vervallen kasteel van Tavira, van hieruit, heb je een mooi uitzicht over het centrum van Tavira. Heel veel is er niet meer over van dit kasteel maar de tuinen maken er een klein sprookje van. Vlakbij dit kasteel staan 2 kerken. In het verleden was Tavira een “broedplaats” voor geestelijken. Ondanks dat er niet zoveel mensen woonden waren er maar liefst 20 kerken! en meerdere kloosters. Nu wonen er vooral veel kunstenaars in Tavira. De Moorse invloeden van Tavira zijn nog volop aanwezig. Als je door de gezellige binnenstad loopt zie je dat een deel van de huizen is bekleed met mooie oude tegels. Een wandeling langs de rivier is zeker de moeite waard, om vervolgens in een restaurantje bij te komen. Bij Tavira heb je ook een rustig strand.

 • Capela da Nossa Senhora da Consolação: Dit is een schitterend kapelletje vol meerkleurige tegels uit de 17de eeuw. De eenvoudige altaartafel is versierd met een reeks schilderingen.
 • Igreja de Santa Maria do Castelo: De kerk werd in de 13de eeuw gebouwd op de fundamenten van een voormalige moskee. Dit gebeurde direct nadat de Moren waren verslagen. Tijdens de aardbeving is de kerk maar licht beschadigd en daarom heeft het zijn renaissance karakter behouden. Deze kerk, met zijn bekende klokgevel, bevat de graftomben van de aartsvijand van de Moren, Dom Paio Peres Correia en van zeven van zijn christelijke ridders.
 • Kasteelruïne: Boven op een geplaveide heuvel staan nog enkele muren van een Moors fort, rond een kleine sparrentuin. Vanaf de vestingwallen kijk je over de puntdaken van de stad uit op het verre Ilha de Tavira. Ook kun je hier het Núcleo Islâmico bezoeken voor meer informatie over de geschiedenis van de stad, of het Museu Municipal. Dat is het gemeentelijke museum en is gevestigd in het Palácio da Galeria, een bijzonder gebouw.
 • Igreja da Misericórdia: De inwoners van Tavira zijn met recht trots op deze 16de-eeuwse kerk, het mooiste renaissancemonument van de Algarve. Boven de fraaie bogenpoort staan standbeelden van heiligen.
 • Palácia da Galeria: Deze moderne galerie, gevestigd in een gerenoveerd 16de-eeuws paleis, heeft in het verleden werken van Picasso en Paula Rego geëxposeerd. Er is ook een archeologisch museum. De glazen vloer in één van de zalen onthult een opgegraven straat uit ongeveer 1000 v. Chr.
 • Ponta Romana: De funderingen van deze lage stenen brug over de Rio Gilão stammen uit de Romeinse tijd. De brug wordt ’s nachts prachtig verlicht en is een populair onderwerp voor kunstenaars.
 • Igreja do São Paulo: Deze 17de-eeuwse kerk, gelegen aan een kleurig en goed onderhouden park, was oorspronkelijk deel van een klooster. De dwarsbeuk is geplaveid met kleine ruitvormige stenen uit het Spaanse Sevilla. In deze stenen is een verfijnd bloemenmotief gekerfd, dat verder niet voorkomt in Portugal.
 • Veerboten van Quatro Águas naar Ilha de Tavira: Quatro Águas is een prachtplekje ten zuidoosten van Tavira, aan een lagune. Vanuit hier kun je Ilha de Tavira bezoeken met verschillende veerboten die naar dit duineilandje varen. In de zomer komen hier veel mensen, in de winter is het er heerlijk rustig wandelen. Ook is er een ruïne te vinden van een Moors fort. Het eilandje ligt in het natuurpark Ria Formosa.

Estoi & Milreu

Vakantie Portugal Algarve met Kinderen Estoi - Mamaliefde.nl

Als je iets meer het binnenland ingaat, krijg je veel meer mee van de lokale cultuur. Estoi is een zeer rustig plattelandsdorpje ten noorden van Faro. Er gaat een bus naar toe. Iets naast het hoofdplein ligt het Palácio do Visconde de Estói, een 19de-eeuws rococopaleis dat nu deels een hotel is, maar er zijn een aantal zalen te bezichtigen. Verder zijn vooral de tuinen vol palmbomen, fonteinen en een terras dat is versierd met blauwe en witte azulejos een aanrader.

Vanaf hier is het tien minuten lopen naar Milreu. Dit Romeinse complex uit de 1ste of 2de eeuw, wordt gedomineerd door de apsis van de tempel, die in de 5de eeuw werd verbouwd tot een christelijke basiliek. Ook zijn de muren van een groot herenhuis te zien met een badplaats. Namelijk een 19de-eeuws kasteel en goed bewaarde ruïnes van een Romeinse villa en kathedraal uit 200 na Chr. Hier kan je helemaal rondlopen, en zelfs een deel van de villa staat nog overeind. Ook zijn er meerdere mozaïeken nog compleet. .

Olhaõ

Dit ligt halverwege de treinrit naar Tavira (op 12 min van Faro).  En is één van de drukste vissershavens van de Algarve en ligt ten oosten van Faro. De hele stad is afhankelijk van de visvangst, wat ook blijkt uit de 17de-eeuwse kerk, gebouwd met giften van plaatselijke visserslui. In de kapel van Nossa Senhora dos Aflitos (Igreja Matriz) bidden vrouwen bij slecht weer voor de veilige terugkeer van hun mannen. De kubusvormige huizen, met platte dakterrassen en geveltrappetjes, geven blijk van het feit dat de stad ooit zeer goede handelsbetrekkingen had met Noord-Afrika. De 1,3 km lange boulevard is één van de mooiste in de Algarve. Hier vind je groene parken en kinderspeelplaatsen. Ook vallen de rode markthallen op. Hier wordt verse vis, groenten en fruit verkocht. Verder zijn er natuurlijk genoeg restaurantjes en terrasjes.

Quinta da Lago

Vakantie Portugal Algarve met Kinderen Quinta de Lago - Mamaliefde.nl

Quinta da Lago is een zeer populair gebied in de Algarve voor een vakantie. Zowel in de winter als in de zomer. Daarom vind je hier meerdere hotels en vakantieparken. Je vind hier onder andere drie golfbanen en is daarom ook zeer populair als golfbestemming, maar ook voor gezinnen met kinderen. Overal zag je gezinnen met jonge kinderen, maar dat komt natuurlijk ook omdat het nog vakantie is en de wat oudere kinderen nog naar school gaan. Opvallend was de rustige sfeer die je overal ziet. Iedereen; van de mensen die hier werken tot en met de gasten en kinderen zijn heerlijk relaxt. Geen gekrijs of wat dan ook maar lekker rustig aan.

In dit gebied vind je een aantal centrale faciliteiten onder de naam Quinta da Lago die voor iedereen toegankelijk zijn (al dan niet tegen betaling). Zoals een winkelcentrum die erg mooi is vorm gegeven. Bij de poorten vind je verschillende nestjes met zwaluwen die hier rondvliegen. Binnen de mall zijn er diverse restaurantjes en winkeltjes. Vooral veel kledingshops. In het midden is er een fonteintje en je kan hier ook prima zitten op een terras. In de shoppingmall vind je ook een kidsclub en in het midden van het winkelcentrum ligt een enkele minigolfbaan. Je vindt hier een aantal restaurants en cafés, allemaal onder de vlag van Quinta do Lago. Opvallend is dat waar je ook zit, om wat te drinken of te eten, overal hebben ze grote speeltuinen zodat je kind niet stil hoeft te zitten aan tafel maar heerlijk kan spelen. Met kleinere kinderen kan je ook rustig met je kinderwagen manoeuvreren tussen de tafels door zodat je je kind naast je kan hebben in de eigen wagen.

Rio Formosa

Vakantie Portugal Algarve met Kinderen Ria Formosa- Mamaliefde.nl

In het oostelijk deel van de Algarve vind je voor de kust een 60 km lang labyrint van kanalen, eilandjes, uiterwaarden en zandbanken, met daarachter een lagune tussen de stranden Praia do Garrão en Praia da Manta Rota. Vanuit de lucht lijkt het natuurpark Ria Formosa een prachtige lapjesdeken van blauwe lagunes, witte stranden en groene eilanden. In 1987 werd het gebied uitgeroepen tot natuurpark. Het beslaat een oppervlak van ruim 18.000 ha en is van groot belang voor trekvogels. Het is dan ook een internationaal erkend “wetland” bestaande uit zandbanken en moerassen aangezien het hier onderhevig is aan eb en vloed. De diversiteit aan ecosystemen heeft een gevarieerde fauna aangetrokken waaronder talrijke vogelsoorten.

Het beste kan je je bezoek beginnen bij het informatiecentrum (Centro de Educação Ambiental de Marim) waar je ook aanlegt met de boot vanaf Faro. Hier staan de beste paden en observatiepunten aangeven om vogels te bekijken of naar het strand te wandelen met de wilde golven. Het park organiseert ook tochten in oude traditionele boten waar vroeger tonijn mee werd gevist.

Ria Formosa; Ilha Deserta

Deze mooie tocht over de waterwegen van het Parque Natural da Ria Formosa is misschien wel de beste manier om deze gevarieerde wetlands te bezoeken. (Rua Do Alportel 36, Faro) Ook boottochten vanuit Olhaõ (hele jaar door).

Ria Formosa is een uitgestrekt natuurgebied dat bestaat uit vele eilandjes voor de kust van Faro en helemaal richting Spanje uitstrekt. Misschien kan je het nog het beste vergelijken met de Slufter in Nederland. Een gebied dat bij vloed onder water staat en bij eb vrijwel leeg komt te staan waardoor er sprake is van een bijzondere flora en fauna. Bij de stad Faro vertrekt er een boot waarmee je naar een eiland kan varen. Zo zie je echt veel van het natuurgebied en wat er leeft. Bij het eiland kan je genieten van het strand, een mooie wandeling maken of lekker eten bij een lokaal visrestaurant.

Meer informatie vind je hier.

Mooiste stranden in de Algarve

In het gebied van de Ria Formosa vind je om de paar kilometer ook een opgang naar het strand. Als je een auto hebt gehuurd kan je hier tegen betaling parkeren onder beschutte plaatsen. Vanuit het hotel rijdt er echter ook meerdere keren per dag een shuttle naar het strand. Vanaf dit punt loop je over een enorme houten brug richting de duinenrij naar het strand. Vanaf de brug zie je de mosselzoekers en ook vele krabbetjes die hier leven. Halverwege de brug ruik je de ziltheid al van het strand. Op het moment dat wij hier waren stond er een fris windje waardoor er wat golven waren. Met je kind kan je je dan nog prima vermaken op het strand. Omdat het strand in een natuurgebied ligt, vind je hier geen gemotoriseerde watersport zoals bananenboten etc. Meer richting de oceaan kom je ook veel stranden tegen die verscholen liggen tussen de rotsen. Iedere keer is het dus weer een verrassing wat je tegenkomt. De stranden hier in de Algarve zijn zeer schoon vanwege het water dat aangevoerd wordt door de oceaan. Daardoor is het op sommige plaatsen goed mogelijk om dolfijnen te spotten. Als je hier op het strand ligt kan je je zo inbeelden dat je op een of ander tropisch eiland bent, maar dan met meer faciliteiten in de nabije omgeving.

(Mini) Golf

Niet alleen in Quinta de Lago, maar op meerdere plaatsen vind je grote groene golfbanen en trainingscentra waar je lessen kan volgen om te leren golfen en heb je ook een minigolfbaan. Zelf vond ik dit een beetje het midden hebben tussen midgetgolf en minigolf. Ook hier heb je een oefenbaantje waar je even je slag kan oefenen om vervolgens de baan op te gaan. In totaal zijn er negen holes die een exacte kopie zijn van wereldwijd bekende golfbanen in Engeland, USA en Qatar. Aan het begin staat ook aangegeven in hoeveel pars je dit gemiddeld kan halen. Toch was het erg spannend en werd pas op de laatste baan bij de laatste slag duidelijk wie er ging winnen. Ik, weliswaar met één en twee punten verschil. Daarna hebben we even heerlijk op het terras gezeten met uitzicht op de golfbaan.

Paardrijden

Bij de bossen kan je ook terecht voor een ritje op een paard. Deze manege is in Engelse handen en biedt in samenwerking met Martinhal verschillende arrangementen aan. Zo verblijf je met een aantal personen in een villa en ga je vijf uur (iedere dag een uur) paardrijden. Natuurlijk kan je dit ook uitbreiden naar meer uren. Je begint in de bak zodat ze kunnen zien of je beginner bent of al wat meer ervaren. Als je voor het eerst op een paard stapt, krijg je eerst even ‘les’ en loopt er iemand naast je. Anders mag je je heerlijk uitleven in de bossen, wederom onder begeleiding. Voor kinderen is er ook de mogelijkheid om een ponyvakantie te boeken. Daarbij ga je niet alleen paardrijden maar geef je het paard ook te eten en leer je hoe je het paard moet verzorgen.

Mountainbike

Vakantie Portugal Algarve met Kinderen Mountainbike- Mamaliefde.nl

De Algarve is licht heuvelig en daardoor een populaire bestemming om te mountainbiken. Je zal je wel iets moeten inspannen, maar niet veel. Op sommige stukken, zeker langs de kust, zijn er dan ook speciale fietspaden aangelegd.

Ooievaar spotten

Vakantie Portugal Algarve met Kinderen ooivaar spotten- Mamaliefde.nl

Tot slot zal je in de Algarve zeer veel ooievaars vinden, met name in de periode maart tot en met juni. Ze overwinteren namelijk net zoals de flamingo’s in de Rio Formosa en hebben in deze periode een broedseizoen. Aan de rand van het stadje Faro broeden jaarlijks diverse paartjes ooievaars, als je dus de hoogte ingaat kom je erg dichtbij. Onder andere bij de kathedraal kan je de kerktoren beklimmen en als je geluk hebt, een paar ooievaars van zeer dichtbij spotten. Overdag zijn ze ook vaak op de vlaktes van Ria Formosa te zien. En ook na die tijd kun je ze nog tegen komen, al is de kans stukken klei

Aquaparken en entertainment

Mocht je toch liever naar een groot aquacentrum gaan of andere entertainment, het is niet heel veel, maar toch meer dan genoeg. Zo heb je in Quareira een Showpark wat het grootste water- en amusementpark is van Portugal met onder andere een golfslagbad, watertrein en water coaster. In de winter hebben ze de grootste ijsbaan van Portugal. In Almancil, het dorpje naast Quinta do Lago vind je een go-karting track wat een exacte kopie is van het formule 1 circuit in Brazilië. Daarnaast zijn er ook meerdere lokale dierentuinen of themaparken zoals de Lagos Zoo en Parque da Mina, een themapark over de ijzermijnen (Caldas de Monchique). Zoomarine Algarve is een familie themapark met een groot aquarium en presentaties over het leven onder water en ook zeker een aanrader met kinderen.

Zijn jullie al eens in de Algarve op vakantie geweest?

Lees ook

Linda van Aken