Zoals je onlangs kon lezen hebben we sinds kort een airfryer. De afgelopen tijd hebben we flink geëxperimenteerd. Van alles is de revue gepasseerd; voor een brunch, snacks tot en met halve maaltijden. De favorieten zal ik hier met jullie delen.

Frikandel broodjes

Frikandelbroodjes uit de airfryer; eenvoudig snel klaar recept met slechts drie ingrediënten - Mamaliefde.nl

Dit is de grote favoriet van mijn kinderen en ik moet eerlijk bekennen dat hij niet heel verkeerd smaakt. Je hebt hiervoor slechts 3 ingredienten nodig; een pakje bladerdeeg (twee per broodje dat je wilt maken), frikandellen (ik heb speciale airfryer frikandellen gekocht, maar gewone gaat ook prima) en ketchup (of als je dat liever hebt curry). Je snijdt de frikandel (nog bevroren) door midden en legt ze naast elkaar op een velletje bladerdeeg. Dan spuit je wat ketchup er tussendoor / overheen en dek je het af met het tweede vel. De brede zijrandjes kan je afsnijden of dubbel vouwen, daarna de randjes even met een vorkje aanduwen. Bakpapier op de bodem van de airfryer leggen en uitstekende punten even afscheuren. Vervolgens tien minuten in de airfryer op 200 graden en smullen maar! Het bladerdeeg is lekker knapperig en krokant terwijl de frikandel gewoon zacht is en de ketchup is de smaakmaker!

Ham kaas broodjes

Niet alleen frikandelbroodjes, maar ook deze ham kaas broodjes zijn heerlijk vanuit de airfryer!

Het recept vind je hier.

Nacho’s snack

Recept: Airfryer nacho's met salsa of als ovenschotel - Mamaliefde.nl

Een grote favoriet hier in huis en daarom ook altijd snel op! Nacho’s uit de airfryer met een heerlijk laagje gesmolten kaas. In plaats van nacho’s kunnen ook buggles, dorito’s etc gebruikt worden. Lekker met een garnering van tomaat, paprika, rode ui, rode peper, koriander en scheutje limoensap! Met een dip van chili saus, zure room of guacemole.

Ei muffins

Een variant op de (boeren)uitsmijter maar dan uit de oven. De ovenvormpjes smeer je eerst even in met wat olijfolie. Daarna meng je de ei, scheutje melk, zout en peper. Daarna voeg je de blokjes ham toe. Als laatste strooi je de kaas en een beetje paneermeel (voor een lekker korstje) over de bakjes. Tien minuten in de airfryer op 180 graden. Gebruik je twee eieren, dan de bereidingstijd verdubbelen.

Het recept vind je hier.

Bruschetta

Hiervoor heb je nodig stokbrood, olijfolie, tomaten, kaas (bij voorkeur mozarella) en basilicum. Ohja, en een beetje zout en peper voor de smaak. Valt mee toch? De stokbrood snijd je diagonaal in plakjes zodat je een wat langere oppervlakte krijgt. Die besprenkel je met olijfolie. De tomaten snijd je in kleine stukjes net zoals de kaas. Die verdeel je over de stokbroodjes. Even bestrooien met wat zout en peper, blaadje basilicum en ze kunnen in de airfryer tot de kaas goed gesmolten is en het stokbrood lekker krokant is geworden.

Het recept vind je hier.

Kipspiesjes

Deze kipspiesjes kun je vlak van tevoren maken, maar als je de marinade een paar uur eerder doet trekt de smaak extra goed in het vlees en is het extra lekker. Hiervoor snijd je de kipfilet in blokjes van ongeveer 2 cm. Deze doe je in een schaal met een scheutje olijfolie en ketjap naar smaak, als je van zoet / pikant houdt kun je hier ook heel goed een beetje chilisaus bij schenken. Daarna dek je de schaal af met folie en laat het een paar uur in de koelkast staan om te marineren. Voor de bereiding snijd je paprika ook in ruime blokjes net als stukjes ui, deze rijg je samen met de kip aan een satéprikker. Hierdoor komt de smaak van de paprika en ui ook in aanraking met de kip. Nu nog in de airfryer en klaar. Doordat je de kip hebt gemarineerd, zijn ze aan de binnenkant lekker sappig en aan de buitenkant een beetje krokant.

Het recept vind je hier.

Lees ook: Koken met kids en paprika

Kipnuggets

We blijven nog even bij de kip. Voor deze kipnuggets snijd je de kipfilet ook in blokjes van 2 bij 2 cm. Daarna zet je een paar schaaltjes klaar met losgeklopt ei,  fijngestampte muesli en een schaaltje met bloem dat je op smaak brengt met onder andere peper en zout, maar ook kerrie of paprikapoeder past hier goed bij. Als eerste haal je de kipfilet door het schaaltje met bloem. Daarna door het losgeklopte ei (even laten lekken zodat je geen grote klodders in de muesli krijgt) en tot slot in de muesli. Dit doe je met alle stukken die je op het rooster legt van de airfryer (let op kan dus wel gaan lekken). Daarna bakken en klaar zijn je krokante kipnuggets.

Het recept vind je hier.

Zalm

Oké, eerlijk is eerlijk. Dit is niet mijn favoriet maar wel die van mijn man.

Het recept vind je hier.

Gegrilde groenten

Dit is mijn persoonlijke favoriet, ik vind groenten die even zijn gegrild echt zoveel smaakvoller. Stukjes paprika of ui leg ik ook altijd even op de bbq voordat ik ze eet. Niet zozeer omdat ze dan warm zijn, maar ze krijgen daar gewoon net wat meer smaak door. Terwijl de binnenkant vaak juist heel vochtig blijft. Naast deze twee groenten zijn aubergines of courgette ook heel erg lekker. Nu was ik daar nooit zo’n fan van, maar als je die eerst even marineert met een beslagje van bloem, ei, zout en peper en daarna in de airfryer laat grillen. Smullen maar!

Het recept vind je hier.

Kip Stromboli

Een heerlijke kip met vlees en kaas, ingerold in pizzadeeg. Heerlijk uit de airfryer met een krokant korstje. De kinderen zullen het ook heerlijk vinden om hiermee te helpen! Niet alleen geschikt voor avondeten, maar ook als snack bij de lunch of op feestjes.

Het recept vind je hier.

Lavacakejes

Yummy, dat zijn deze chocoladecakejes waarbij de chocolade er als lava uitvloeit op het moment dat je ze opensnijdt.

Het recept vind je hier.

Loempiataart

In plaats van bladerdeeg wordt er gebruik gemaakt van filodeeg, maar dan met een heerlijke vulling. Een speciale dip maakt het helemaal af.

Het recept vind je hier.

Lees ook: Recept: Loempiataart uit de airfryer

Zelfgemaakte frietjes

De truc om zelfgemaakte frietjes goed krokant te krijgen is door ze twee keer te ‘frituren’. De zakken die je vindt in de diepvries van de supermarkt zijn al voorgefrituurd, daarom dat je het thuis maar één keer hoeft te doen. Als je echter zelf verse frietjes bakt is het verstandig dit twee keer te doen. Daar worden ze net wat krokanter van.

Het recept vind je hier.

Je kan kiezen of je patatjes maakt met schil of zonder schil, dan moet je de aardappelen eerst even schillen. Daarna snijd je ze in reepjes. Voordat je ze gaat frituren haal je ze eerst even door een zoutwaterbad. Dit trekt het vocht uit de frietjes zodat ze ook wat krokanter worden. Daarna in de airfryer en voor echte krokante frietjes na een paar uur nog een keer (op tijd beginnen dus). En daarna kun je aanvallen.

Lees ook: Airfryer recepten met aardappel; van poffen, bakken, blokjes, chips tot volledige maaltijden

Meer airfryer recepten

Wat is jouw favoriete recept uit de airfryer?

Lees ook

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)