Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint….17 november is het weer zo ver; Sinterklaas zal samen met zijn pieten weer aanmeren in ons (toch wel weer koude) kikkerlandje. De magische Sinterklaasperiode breekt weer aan en grote kans dat je kind vraagt om een aftelkalender. En of je nu wel of niet voorstander bent van dit leuke kinderfeest; laten we het vooral gezellig houden voor de allerkleinsten. De spanning is groot en stiekem duurt het vanaf die 17e november wel heel erg lang tot het 5 december is.

Sinterklaas is natuurlijk een heel bijzondere periode, maar ook een heel spannende. De kinderen kunnen ’s nachts wakker liggen, want zal Sinterklaas wel iets in hun schoentje doen? Zijn ze wel lief geweest? Ook het bezoek van de Sint kan een beetje eng zijn. Om de stress een beetje te reduceren is het goed om overzicht te creëren. Zo weet je kindje precies waar hij / zij aan toe is. Hoeft het ook niet te blijven vragen of het zijn schoentje mag zetten, of wanneer ze het gaan vieren, maar kan hij zelf zien wanneer.

En iedere dag een stukje afstrepen tot hij weer naar Spanje vertrekt. Daarom ging ik op zoek naar de leukste Sinterklaaskalenders. Deze kan je eenvoudig zelf uitprinten of maken. Gelukkig kun je deze periode ietsjes draaglijker maken door het maken van een aftelkalender. Je kan er zelf eentje in elkaar knutselen, maar gewoon downloaden, printen en kleuren kan natuurlijk ook. Ik deel er een aantal met jullie…en ik wens jullie alvast een heel fijne pakjesavond!

Waarom een aftelkalender of schoenzetkalender?

Er wordt tegenwoordig van alles gedaan om de stress en gedoe rondom Sinterklaas in te perken. Soms vraag ik me wel eens af of we daar niet een beetje te ver in gaan. In ‘onze’ tijd was het toch ook geen probleem? Aan de andere kant word je nu overspoeld met Sinterklaas; op school, sport, winkels, tv, muziek, decoratie, het kan niet op. Dan is een beetje structuur wel zo fijn.

Bijvoorbeeld in de vorm van een aftelkalender waarop je kind zelf kan bijhouden hoe of wat. Geen wonder dat deze tegenwoordig zelfs in winkels klaar liggen, naast de schoenen om thuis te vouwen en in te leveren in ruil voor een cadeautje. Je kan ze ook heel makkelijk downloaden of zelf maken; de leukste heb ik voor jullie verzameld.

Tip: Hang de kalender op een handige plek waar alle kinderen hem makkelijk kunnen zien. Geef op de kalender aan wanneer Sinterklaas aankomt, wanneer de schoen gezet mag worden, wanneer er Sinterklaas gevierd wordt op het werk van papa etc.

Lees ook: Sinterklaas stress voorkomen

Aftelkalender met huisjes

De is wel heel erg creatief (en het ziet er ontzettend gezellig uit). Iedere dag haal je het huisje weg dat die dag aan de beurt is. Leuk om samen met je kind in elkaar te knutselen; quality time is altijd goed en creatief bezig zijn al helemaal! Op de website van Papiergoed vind je deze gave kalender. Deze hang je aan een slinger boven de eettafel bijvoorbeeld, achter de deur of op de koelkast.

De baard van Sinterklaas

Bij Ladylemonade vond ik een heel originele kalender. Geen hokjes, of vakjes; maar het hoofd van Sinterklaas met een lange baard die iedere dag een beetje getrimd wordt. Het idee van deze aftelkalender is simpel; die baard moet steeds korter worden…dus je knipt er iedere dag een stukje vanaf, tot aan pakjesavond! Je kan zelf bepalen hoeveel stroken je maakt. Als extraatje kan je er schoentjes op zetten of een cadeautje als je kind zijn schoentje mag zetten of Sinterklaas komt op school of hobby.

Aftelkalender met wasknijpers

Waarschijnlijk hebben we allemaal wel (oude) knijpers in huis en anders zijn ze gelukkig niet zo heel erg duur in de aanschaf. Je haalt gewoon na iedere nacht een knijper weg. Zo kun je goed in de gaten houden, hoe lang het allemaal nog duurt!  Ben je een beetje creatief dan is dit echt een aanrader. Met deze cirkelvormige kalender met wasknijpers waarbij je er iedere dag één vanaf haalt tot je eindigt bij 5 december.

Aftelkalender met mijters

Dit is natuurlijk wel heel erg Sinterklaas (ik houd ervan)! Je kunt elke dag een mijter ophangen zodat het voor iedereen duidelijk is, hoe lang het nog duurt voordat die grote zak met cadeautjes voor de deur staat (ben jij wel lief geweest dit jaar?).

Raamtekening

Als kinderen iets leuk vinden, dan is het kliederen met verf.. En dan het liefst op het raam natuurlijk. Deze aftelkalender is gemakkelijk te maken en met bijvoorbeeld een andere kleur verf zou je ieder vakje een kleurtje kunnen geven (als de dag voorbij is). Je vindt deze hier.

Lees ook: Krijtstift raamtekeningen Sinterklaas & Kerst; voorbeelden & inspiratie

Watjes plakken

De baard van Sinterklaas wordt steeds voller naarmate 5 december dichterbij komt. Iedere dag plak je een watje. De Sint is vast blij als zijn baard weer is aangegroeid, wat komt omdat jouw kind zich ermee heeft bemoeid ;)

Aftelkalender + wanneer schoentje zetten?

Deze kalender is een echte 2-in-1 versie. Je ziet niet alleen hoeveel nachtjes je nog moet slapen, maar ook wanneer je precies je schoentje mag zetten. Overzicht voor iedereen; wel zo prettig!

Puk en Co printable

Deze printable bevat leuke tekeningen om in te kleuren. De afbeeldingen zijn zeer geschikt voor de allerkleinsten en zijn bekend vanuit het VSO-programma Puk en Co. Als je hem iets groter uitprint, dan is het inkleuren met een wascokrijtje ook erg leuk om te doen met een kleuter. Je kan hem hier downloaden.

Annekoendigitaal

Een eenvoudige kalender voor 2018 van annekoendigitaal met grachtenpandjes en vakje die je zelf kan inkleuren, of juist met stickers of …

Frokkie en Lola

Op de website van Frokkie en Lola vind je deze heel eenvoudige kalender, heel overzichtelijk dus ook voor kleinere kinderen. Er wordt elf dagen afgeteld, zonder data etc. Zodat je alle kanten op kan.

LiefsvanCindy

Ook dit jaar heeft Cindy weer een aftelkalender gemaakt. Maak de leukste maar ook spannendste tijd overzichtelijk met deze kalender. Zo is het duidelijk wanneer de Sint komt en het pakjesavond is. Kleur bijvoorbeeld de rondjes in wanneer er schoen gezet mag worden en wanneer jullie pakjesavond vieren. In de webshop vind je speciale stickers die je hiervoor kan gebruiken.

Gezinnig

Op zoek naar een supercomplete aftelkalender? Dan is de printable van Gezinnig echt een absolute aanrader. Hier vind je niet alleen een aftelkalender waar je iedere dag een dag kan afkruisen, of wat ook heel leuk is met een miniwasknijpertje die iedere dag een positie naar beneden zakt. Naast de aftelkalender vind je ook andere elementen zoals een invulverlanglijstje en een challenge met diverse opdrachten. Leuk om iedere dag er één uit te voeren.

Kleertjes.com

Op de website van Kleertjes.com vind je een wel heel bijzondere uitknipkalender. In plaats van stickers kan je plaatjes uitknippen en op de kalender plakken. De kalender zelf is met data nog van 2017, maar kan je altijd zelf nog even aanpassen.

Kleuteruniversiteit

Ontwikkeld voor het onderwijs, maar zeker ook geschikt om in huis op te hangen. De aftelkalender van de Kleuteruniversiteit, wat een heel compleet pakket is. In dit pakket vind je de aftelkalender 2018 in twee varianten: één telt af tot 5 december en één tot 6. Wil je liever aftellen tot een andere datum, of minder lang aftellen, gebruik dan de losse kaarten die je ook in dit pakket vindt. Je vindt ook kaarten met enkel de schoenen in verschillende kleuren. Met deze kaarten, en met de kaarten met schoenen en getallen, kun je allerlei spelletjes doen.

Printcandy

Op de website van Printcandy vind je een gratis printable Sinterklaaskalender voor 2018. De kalender kan je downloaden vanuit de webshop en is zwart-wit. Op de kalender vind je een Sinterklaas en twee pieten, de kalender zelf wordt vormgegeven door 17 cadeautjes. Hij begint op 18 november en duurt tot 4 december. 5 December is Sinterklaas zelf ;-) Iedere dag een cadeautje inkleuren, net zolang totdat het 5 december is. Leuk voor de kids en het geeft meteen een hoop duidelijkheid….wat och, wat duurt het toch allemaal lang hè?!

Lees ook

Linda van Aken