Nu er sprake is van een gedeeltelijke lockdown is het goed om, in plaats van te kijken naar wat niet meer kan of mag, juist te kijken naar wat je nog wel kan doen. Zeker met de herfst / winter voor de deur is het een periode waarin mensen toch al wat vaker binnen zitten, en dan is het wel fijn om wat afwisseling te hebben in plaats van de hele dag bingen of spelletjes te spelen op de telefoon. Wat in het begin misschien nog wel leuk is, maar op een gegeven moment ook kan gaan vervelen. Zeker met kinderen in huis is het fijn om wat suggesties achter de hand te hebben, zowel voor binnen als buiten.

Een pot vullen met activiteiten

Plannen maken voor later is altijd leuk. Pak een stapel lege blaadjes en een grote lege pot en laat de kinderen hun wensen voor bijvoorbeeld uitstapjes op een papiertje schrijven, op ieder briefje een wens. En stop deze allemaal in de pot. Je spreekt af dat zodra het weer kan, dat jullie dan ieder weekend een willekeurig briefje uit de pot halen en de wens gaan uitvoeren.

Creatief

Maak met de kinderen zelf slijmzoutdeeg of klei. Alleen dat zal al een groot succes zijn. Met het spelen zelf zullen ze echter ook rustig een paar uur zoet zijn! Ook is dit het perfecte moment om een groter project aan te pakken waar ze meerdere dagen aan kunnen werken. Maak bijvoorbeeld een poppenhuis van oude schoenendozen. Knutselmateriaal moet er eigenlijk in ieder huis voor het grijpen liggen, samen met waardeloos materiaal. Laat het kind maar ontdekken! Er zijn knutselpakketten voor grote en kleine kinderen. Zo kan je kind sieraden maken of gips gieten in verschillende thema’s. Voor de grote knutselprojecten vind je ook speciale pakketten om te kleien, knippen of zelfs figuurzagen. Weet je niet waar te beginnen; dan zijn er handige pakketten met handleidingen en materialen die je kan gebruiken om te knutselen. Re-Cycle-Me streeft naar een wereld waarin kinderen & hun ouders zich meer bewust worden van de hoeveelheid afval die we produceren. Een wereld waarin kinderen helpen dit afval te reduceren door te recycelen. En uiteraard is het cool om van je eigen afval de mooiste creaties te maken! Voor oudere kinderen kan het ook heel erg leuk zijn om papercut lightboxen te maken.

Lezen

Sowieso is het goed voor kinderen om veel leeskilometers te maken. Naar mate je meer leest wordt het steeds makkelijker, helpt het met de woordenschat en ook qua taalgevoel en spelling. De bibliotheek is nog steeds open; dus breng weer eens een bezoekje en laat je kind zelf wat boeken uitzoeken. Er zijn heel veel verschillende boeken, dus denk aan wat (avi)-leesboeken, stripboeken of de wat meer informatievere boeken. Zo zocht onze zoon een boek uit met bouwvoorbeelden voor Lego… Of duik weer eens de boekenkast thuis in, misschien heb je nog wel boeken liggen die je zelf als kind las die ze kunnen lezen. Natuurlijk is het goed om zelf het goede voorbeeld te geven en ook weer eens een (echt) boek te pakken. Sommige kinderen vinden het juist fijn om te lezen vanaf een e-reader, dan kun je daar een speciaal abonnement voor aanschaffen om zo toegang te krijgen tot de digitale bibliotheek. Heb je al een abonnement op de bibliotheek, dan kun je gratis e-books lenen.

Samen koken

Duik samen eens de keuken in, nu heb je alle tijd om een recept uit te kiezen waar je de hele dag mee bezig bent. Bak bijvoorbeeld je eigen taarten, en ga die daarna versieren met marsepein of fondant. Daar ben je echt wel een paar uur zoet mee. En het vervolgens opeten is ook al een feestje op zich. Teveel werk; gewoon koekjes bakken (al dan niet met een kant-en-klaar mix) en daarna zelf mogen versieren scoort ook altijd hoge ogen. Natuurlijk kun je ook nieuwe hartige recepten proberen. Zoek samen met je kind een recept uit, haal de ingrediënten in huis en laat je kind helpen met snijden, mixen, koken, bakken etc. Grote kans dat ze dan vervolgens ook makkelijker mee-eten, als ze zelf hebben geholpen.

Het museum bezoeken

De musea in Nederland zijn aangemerkt als doorlooplocatie en mogen dus nog wel bezoekers ontvangen. Hiervoor geldt wel een maximum aantal bezoekers en dus is het verstandig om op tijd te reserveren. Nederland kent heel veel musea die ook echt heel leuk zijn met kinderen en heel interactief zijn opgesteld, denk bijvoorbeeld aan het Continium in Limburg of NEMO in Amsterdam. De meeste musea hebben ook speciale activiteiten of speurtochten voor kinderen, zeker in het weekend of tijdens de schoolvakanties.

Liever niet naar een museum toe; je kan het museum ook ‘in huis halen’ met behulp van een digitaal museum bezoek. Zo zijn er diverse musea die je met behulp van Google Maps kan bezichtigen. Gewoon vanaf de bank.

Lees ook: Museum met kinderen 

Met Lego spelen

Jong of oud dat maakt niet uit; LEGO is altijd een groot succes! Zoek bijvoorbeeld je voorraad met LEGO uit, zet alle sets die je door de tijd heen hebt verzameld weer in elkaar. Of sorteer ze (natuurlijk samen met de kinderen) op kleur. Bij de Xenos kun je handige kastjes op wielen met transparante bakken kopen om ze te sorteren. Natuurlijk kun je ook je verzameling uitbreiden; ga bijvoorbeeld op Marktplaats of Catawiki op zoek naar een fijne aanbieding voor nog meer speelplezier. Je kan natuurlijk ook programma’s zoals LEGO masters kijken ter inspiratie.

Lees ook: Lego voorbeelden en ideeën ter inspiratie

Filmavond / dag

Maak het extra gezellig; leg wat matrassen neer, pyjama’s of onesies aan, popcorn en andere lekkere hapjes in huis maken en vervolgens de leukste series of films kijken met het hele gezin. Dit kan achter elkaar, maar ook een terugkerende activiteit worden. Zo zijn we zelf drie avonden zoet geweest met de films van Narnia op Disney+. Er zijn genoeg films of series die de kinderen leuk vinden, maar zelf ook leuk zijn om te bekijken.

Buiten / in de tuin spelen

Je hoeft echt niet ver; ook in je eigen tuin kun je prima spelen, ook als het wat frisser wordt. Even met de bal spelen, de bellenblaas er weer bij pakken of zelf maken, een springtouw, ballen, kingen, bowlen met wc-rollen alles kan. Je hoeft het ook echt niet zelf te bedenken; grote kans dat je kind zelf ook voldoende ideeën heeft. En anders stimuleert dat de creativiteit om zelf wat te bedenken. Mieren zoeken is bijvoorbeeld ook een prima activiteit. En superleuk om daarna een mierenboerderij (hier) te maken! Ook heel populair is een speelhuisje, glijbaan of schommel voor de kinderen.

Een wandeling maken

Om mooie en bijzondere plekken te ontdekken hoef je echt niet de hele wereld te ontdekken. Ook in eigen land zijn er meer dan genoeg mooie plaatsen om te zien. Oké, we hebben hier niet echt bergen, maar genoeg andere mooie plekken om te ontdekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wandeling door de duinen, heerlijk met de wind door de haren. Een wandeling door de heuvels van Zuid-Limburg in de omgeving van Gulpen of in de Achterhoek vlakbij de grens met Duitsland. Over een vlonderpad in Nationaal Park de Meinweg of het Roegwold in Groningen. Over de uitgestrekte Kootwijkerzandvlakte of bijvoorbeeld de Loonse en Drunense Duinen. Of door de prachtige bossen in Drenthe of Friesland. Speciaal voor kinderen zijn er ook heel leuke kabouterpaden of andere wandelingen uitgezet met onderweg allemaal activiteiten of opdrachten.

Lees ook: Wandelingen met kinderen in Nederland

Gluurpietjes speurtocht

Misschien kan je het nog wel herinneren; eind maart en begin april gingen veel gezinnen op pad in de buitenlucht op zoek naar de Berenjacht. Een trend die was overgewaaid vanuit Australië waarbij kinderen op zoek gingen naar beren. Nu in de Sinterklaasperiode komt daar een vervolg op; namelijk de jacht naar gluurpietjes. Dit idee komt van Els Rooijakkers die deze als eerste heeft ontworpen. De pietjes die je tegenkomt zijn wit, zwart of kunnen alle kleuren van de regenboog hebben en zitten verstopt voor het raam. Vanaf daar gluren ze zo de straat op zodat kinderen ze kunnen spotten! Een intocht zit er niet in, maar zo kunnen we er samen toch voor zorgen dat de pieten door het hele land te vinden zijn! En voor de ouders die Sinterklaas ook opvoedkundig gebruiken; natuurlijk gluren de pietjes ook naar binnen om te zien of je wel lief bent…

Lees ook: Gluurpietjes; de opvolger van de populaire Berenjacht

Lees ook

Linda van Aken