Toen onze dochter nog jong was vonden we het erg leuk om samen allerlei activiteiten met baby te ondernemen. Ik zat tenslotte toch werkloos thuis en hele dagen binnen zitten was niets voor mij. Dus dompelde ik me onder in de wereld met activiteiten en cursussen voor baby’s. Geloof me, er is echt heel veel keus! Wel vond ik het belangrijk dat het voornamelijk ging om het samen bezig zijn in plaats van het al aanwakkeren van muzikale talenten etc. Als ze ouder zijn wordt vanzelf duidelijk welk talent ze hebben gekregen.

En ook al ben ik van mening dat je een talent niet ongebruikt moet laten, je hebt hem niet voor niets gekregen, zal ik nooit teveel pushen. Het moet wel leuk voor ze blijven. Zover is het gelukkig nog niet als ze zo jong zijn. Daarom heb ik een aantal activiteiten op een rijtje gezet om in het eerste jaar met je kind samen te ondernemen.

Babyzwemmen

Tips voor als je gaat babyzwemmen - Mamaliefde.nl

Ik denk dat dit de meest bekende activiteit is voor ouders en kind. Na het zwangerschapszwemmen gezellig met je kind het water in. Vaak wacht je hiermee tot je baby acht weken is. Het advies is tot de eerste prikjes, maar dat heeft meer te maken met de leeftijd die je baby dan heeft in plaats van de prikjes. In het water zitten namelijk een hoop bacteriën waardoor je baby ziek kan worden. Zoek ook een zwembad op waar het water warm is en blijf bij je jonge baby niet te lang in het water.

Meer informatie vind je hier.

Babymassage

Shantala babymassage; tips en technieken - Mamaliefde.nl

Uiteindelijk zal je babymassage thuis gaan toepassen, maar om het aan te leren is het fijn om een cursus te volgen. Dit kan één op één of met een aantal andere stellen en baby’s. Zelf hebben we een korte cursus van drie ochtenden gedaan waarbij we iedere keer weer wat nieuws leerden. Je werkt met baby’s, die dorst hebben, slaperig zijn of willen huilen dus je bent soms meer bezig met je baby dan het opletten. Dan is het fijn als je wat documentatiemateriaal mee krijgt naar huis om dan verder te oefenen.

Meer informatie vind je hier.

Muziek op Schoot

Muziek op schoot - Mamaliefde.nl

Vanaf vier / zes maanden kun je je kind meenemen naar Muziek op Schoot. De cursussen verschillen heel erg per docent, maar over het algemeen staat vrij ontdekken centraal. Er worden liedjes gezongen, bekend en onbekend, muziek geluisterd en gespeeld met materialen om te spelen met muziek en geluiden. Er gaat een wereld open voor deze kinderen.

Meer informatie vind je hier.

Babygebaren

Baby gebaren - Mamaliefde.nl

Naast de standaard cursussen babygebaren worden er ook ochtenden georganiseerd waarin je samen met je kindje aan de slag gaat met babygebaren. Vaak wordt er een boek voorgelezen en muziek afgespeeld waarbij er gebaren worden gemaakt. Zo leer je zelf als ouder wat nieuwe gebaren en wordt je kind hier laagdrempelig bekend mee gemaakt. Als het oudere kinderen ziet gebaren, zal het zelf ook sneller gebruik maken van gebaren.

Meer informatie vind je hier.

Babydans

Babydans met je baby in draagzak - Mamaliefde.nl

Dit heb ik maar één proefles gedaan, maar ik vond het geweldig om een keer mee te maken. Bij babydans zit je kind in een draagzak of draagdoek lekker dicht tegen je aan. Vervolgens gaat de muziek aan en ga je lekker bewegen. Het is dus een combinatie van lekker bewegen en bezig zijn met je kind.

Geen excuus dus dat je niet kunt bewegen met je kind. Want geloof me, dit was een heel krachtige work-out. En dan moest ik na afloop ook nog eens met de fiets naar huis over een paar hoge bruggen heen… De oefeningen die we op de vloer deden waren ook echt gericht op de band met je kind.

Mama Café & Activiteiten met baby

Mama Cafe - Mamaliefde.nl

Oké, misschien is dit vooral leuk voor mama’s, maar ook kinderen vinden het erg gezellig om zo naast elkaar te liggen. Zelf vond ik het erg belangrijk dat onze dochter zag dat ze niet het enige kindje op de wereld was. Natuurlijk is ze daar op die leeftijd nog niet bewust mee bezig, maar onbewust krijg je het toch mee. Zeker fijn als je kind niet naar de opvang gaat.

Baby Sensory

Baby sensory lessen - Mamaliefde.nl

Dit is een activiteit die ik zelf nooit heb uitgeprobeerd en dus vooral van horen zeggen heb. Dit is een vrij nieuw initiatief en biedt onder deze noemer diverse activiteiten. Baby Sensory bestaat uit honderden verschillende activiteiten als babygebarentaal, bewegen op muziek, waterspel, babymassage, poppenspel en gebruikt verschillende materialen zoals strandballen, zeepbellen, parachutes, veertjes, knuffels, handpoppen, muziekinstrumenten, boekjes, eigenlijk teveel om op te noemen. Alle activiteiten bieden inspiratie voor babyspel. Dit alles ondersteund door heerlijke liedjes.

Meer informatie vind je hier.

Tot slot de tip; er is heel veel te doen. Maar doe niet alles tegelijk. Kies bijvoorbeeld voor babyzwemmen en een andere activiteit die je afwisselt. Teveel prikkels voor je baby is ook niet goed.

Heb jij ook iets gedaan samen met je baby?

Lees ook

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)