Het is gebruikelijk dat de wat oudere kinderen op de basisschool met Sinterklaas lootjes trekken en een surprise maken voor een klasgenoot. Soms gebeurt dit ook nog op de middelbare school. De surprise is natuurlijk al een heel werk op zich, maar er zullen ook maximaal 5 euro cadeautjes moeten worden gekocht voor een klasgenoot.

Dat kan soms heel makkelijk te bedenken zijn, bijvoorbeeld als het om een vriendje of vriendinnetje van je kind gaat, maar er zullen ook leerlingen zijn waarvan jullie geen idee hebben wat je voor hem of haar moet kopen. Ook als je aan Sinterklaas doet met bijvoorbeeld vrienden of familie, waarbij je bijvoorbeeld een cadeautje moet kopen voor iemand die je niet zo goed kent, kun je wel eens met de handen in het haar zitten.

Het budget ligt meestal niet erg hoog, gemiddeld rond de 5 euro, want het gaat meer om de surprise, het gedicht en de traditie. Ben je op zoek naar wat inspiratie voor het perfecte cadeautje? Lees dan snel verder voor leuke cadeautjes onder de 5 euro, onderverdeeld in cadeautjes voor jongens en meisjes, en basisschool en middelbare school.

Basisschool: 5 euro cadeautjes voor meisjes

Voor meisjes in de basisschoolleeftijd kun je wat cadeautjes betreft alle kanten wel op.

 • Ze beginnen misschien al te experimenteren met make-up, dus je zou bijvoorbeeld oogschaduw, lipgloss, oogpotlood, nagellak, mascara of eyeliner kunnen geven.
 • Sieraden doen het meestal ook goed, dus kijk bijvoorbeeld voor een leuke set oorbellen, een ketting of armband in haar favoriete kleur.
 • Stationary doet het ook altijd erg goed bij meisjes. Denk dan aan notitieboekjes, schriftjes, (gel)pennen, potloden, gummetjes (vooral met lekkere geuren) en een leuke etui om het allemaal in te doen.
 • Vaak vinden meisjes in de bovenbouw van de basisschool bepaalde soorten speelgoed ook nog leuk. Denk aan bijvoorbeeld Barbies, Playmobil, Polly Pocket, Lego Friends of L.O.L. Surprise. Dit soort speelgoed is vaak wel wat meer aan de prijs, maar wie weet kun je bij een budgetwinkel of ergens in de aanbieding iets leuks scoren voor 5 euro of minder!
 • Tenslotte hebben veel meisjes op de basisschool wel een lievelingsdier, zoals een paard, dolfijn, hond of kat. Vaak zijn er genoeg spullen te vinden waar die dieren op staan; bijvoorbeeld een notitieboek.

Meer inspiratie vind je hier.

Basisschool: 5 euro cadeautjes voor jongens

Jongens vinden het vaak leuk om te bouwen.

 • Als cadeautje kun je dus bijvoorbeeld kiezen voor iets van Lego of Knexx.
 • Of misschien zijn ze wel groot fan van bijvoorbeeld Freek Vonk, Fortnite of Minecraft? Hier is veel merchandise van te vinden, zoals poppetjes of stationary.
 • Is het een jongen die van lezen houdt? Kies dan een leuk boek dat bij de leeftijd past. Populaire boeken bij basisschoolkinderen zijn onder andere Dummie de Mummie, De Gorgels, Leven van een Loser of Hoe Overleef Ik… Ook boeken van Carry Slee vallen in de smaak bij veel kinderen, zoals Juf Braaksel, Meester Paardenpoep, Markies Kattenpies, of Hokus Pokus… Plas!
 • Dingen zoals HotWheels of ander speelgoed doen het vaak ook wel goed onder de jongens. Of bijvoorbeeld leuke dierenpoppetjes, een actiefiguur, leuk bouwpakketje, een gave sleutelhanger of een klein spelletje.

Meer inspiratie vind je hier.

Middelbare school: 5 euro cadeautjes voor meisjes

Tienermeiden vinden eigenlijk heel veel dingen leuk, dus het is vrij gemakkelijk om daar een leuk cadeautje voor te kopen.

 • Meiden zijn vaak erg bezig met hun uiterlijke verzorging, dus je zou iets in die richting kunnen kopen. Denk dan aan make-up, zoals oogschaduw, lipgloss, oogpotlood, wenkbrauwpotlood, nagellak, mascara of een eyeliner. Maar ook een manicuresetje kan leuk zijn, of een wimperkruller, gezichtsmasker, oorbellen, een ketting, armband of een lekkere handcrème. Je kunt ook een leuke giftset maken met een lekkere shampoo, douchegel, deo of conditioner.
 • Als je weet dat het meisje graag creatief bezig is, zou je bijvoorbeeld een leuke set gelpennen cadeau kunnen doen, een bullet journal of leuk notitieboek, leuke potloden en gummetjes, pennen, washi tapes, een mooie etui of stickers.

Meer inspiratie vind je hier.

Middelbare school: 5 euro cadeautjes voor jongens

Het is over het algemeen iets moeilijker om een leuk cadeautje voor een jongen te kopen, maar natuurlijk is er ook genoeg wat zij leuk vinden.

 • Denk bijvoorbeeld aan leuke gadgets zoals een hoofdtelefoon, oortjes, een bluetooth speaker, muismat, virtual reality-bril, telefoon- of tablethoes, of een leuk spelletje voor op de computer of spelcomputer.
 • Sommige jongens zijn ook best wel met hun uiterlijk bezig, dus je zou iets in die richting cadeau kunnen doen. Bijvoorbeeld haargel, douchegel, shampoo, deo of een aftershave.
 • Kun je nou echt niks verzinnen wat hij leuk zal vinden? Dan kun je altijd nog kiezen voor een cadeaubon van 5 euro bij een winkel zoals Bol.com of Mediamarkt, of bijvoorbeeld tegoed voor iTunes, PlayStation of Steam.

Meer inspiratie vind je hier.

Bij welke winkels ga je shoppen?

Voor een laag budget en 5 euro cadeautjes of goedkoper kun je toch nog bij best wat winkels terecht. Denk dan aan Action, Zeeman, Wibra, Kruidvat, Etos, Hema, Xenos of Big Bazar. Zeker in de aanbieding kun je bij één van deze winkels vaak alles uit je budget halen, zodat je ook niet met maar één klein dingetje komt aanzetten. Of iets echt van kwaliteit in plaats van rommel waar 1x naar gekeken wordt. Bovendien kun je iets goedkoops er nog heel luxueus uit laten zien door het mooi in te pakken, bijvoorbeeld met een leuke folie en een strik of lintje.

Lees ook

Jisca