Een positieve test?! Wauw, gefeliciteerd! Een rollercoaster aan emoties… En wat moet je daarna eigenlijk doen? Deze blog helpt je op weg!

4 weken zwanger

Deze week is een belangrijke week, want:

 • Zwangerschapstest kan positief uitslaan
 • Daarmee ben je officieel zwanger!
 • Je baby is geen algemeen klompje cellen meer, elke cel krijgt al zijn eigen functie.

Informatie baby

1-2 millimeter
1 gram

Van zygote naar embryo

Baby was eerst zygote, toen blastocyste, vanaf nu spreek je al over een embryo. Bij de eerste celdelingen zijn alle cellen hetzelfde. Ze bevatten dezelfde informatie en delen alleen maar. Inmiddels is dat al erg veranderd: één deel van de cellen heeft zich gehecht aan de baarmoederwand. Aan de kant waar het bolletje cellen zich gehecht geeft, groeit de placenta. De placenta wordt dus ook gemaakt uit de oorspronkelijke zaad- en eicel.

Het deel wat je baby gaat worden, bestaat inmiddels al uit drie lagen. De cellen gaan zich als het ware specialiseren. Eén laag gaat het haar, de ogen, de hersenen en het zenuwstelsel vormen, uit een andere laag ontstaan de organen zoals longen en lever. De derde laag gaan de botten, spieren, nieren, geslachtsorganen en het hart vormen. Het hart ontstaat als eerste. Rond zes weken gaat het hartje al kloppen, het is daarmee het eerste en grootste werkende orgaan.

Informatie moeder

Als je zwanger wilt worden is dit dé spannende week. Word je ongesteld of niet… Op de dag dat je normaal gesproken ongesteld zou worden, kun je een gewone zwangerschapstest doen. De dagen voor de ongesteldheidsdag kun je speciale vroege zwangerschapstesten doen, maar dit kan ook erg stressvol werken. Bij een gewone zwangerschapstest maakt het niet uit of je die van een duur merk of een goedkoop merk neemt. Allemaal doen ze precies hetzelfde: ze meten het gehalte HCG in je urine. Wel HCG betekent zwanger, geen HCG betekent niet zwanger.
Als je een test hebt gedaan die je vertelde dat je niet zwanger bent, maar je wordt ook niet ongesteld, kun je het beste twee dagen later nog eens een test doen. Het kan gebeuren dat het HCG-niveau nog niet hoog genoeg was om gedetecteerd te worden door de test.

Op deze termijn kun je echt de eerste zwangerschapsverschijnselen krijgen. Kun je opeens die moeheid van vorige week duiden? Of was je inderdaad al zo gek misselijk de laatste paar dagen? Grote kans dat het door je mini-me komt!

Lees ook: Zwangerschapsmisselijkheid; Wanneer en wat helpt voorkomen en werken?

Als je in de spiegel kijkt, kun je al een wat dikkere buik zien. Nog niet van je baby, die zit nog veilig achter je schaambot. Je hele lichaam merkt de hormonale verandering op, zo ook je darmen. Daardoor kun je misschien minder makkelijk naar de wc, en dat zorgt voor een opgeblazen gevoel wat je ook een beetje aan de buitenkant kunt zien. Heb je echt last van obstipatie? Veel water of thee drinken helpt!
Door die hormonale schommelingen kun je trouwens ook behoorlijk last krijgen van stemmingswisselingen, winderigheid en boeren. Welkom in de zwangere wereld!

Informatie vader

Het is gewoon echt gebeurd! Eéntje heeft de race gewonnen… Sprong je een gat in de lucht of kreeg je opeens allerlei twijfels? Beide reacties zijn volstrekt normaal. Je zult merken dat die gedachten, en allerlei andere gedachten, elkaar nog weleens af zullen wisselen. Dit hebben alle aanstaande vaders (en moeders)!

Eettip

Nooit in het menselijk leven groeit een mens zo hard als nu. Voor die groei én ontwikkeling zijn een heleboel bouwstoffen nodig: die kan je baby alleen halen uit wat jij eet. Daarom is het echt erg belangrijk wat je eet. Natuurlijk mag je je eens te buiten gaan aan een reep chocola of een zak chips, maar je baby heeft meer aan gezond eten. Veel water of thee drinken, voldoende calcium, fruit en groenten en gevarieerd eten is belangrijk. Vind je het moeilijk om gevarieerd te eten? Koop dan steeds de fruit en groenten die in de aanbieding zijn, scheelt geld en zo eet je automatisch gevarieerd!

Voedingssupplementen vervangen nooit een gezonde en gevarieerde voeding, maar zijn hier wel een aanvulling op. Er zijn speciale pillen voor zwangere vrouwen, hierin zitten vitaminen die je tijdens je zwangerschap wel wat extra kunt gebruiken. Je kunt ze zonder probleem je hele zwangerschap door slikken.

Naast gezond eten, moet je ook een heleboel dingen laten staan. Niet altijd leuk en soms ook behoorlijk lastig, maar het is enorm belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van je kindje!

 • Alcohol;
 • Drugs;
 • Alles wat je kunt roken;
 • Medicijnen die slecht zijn in combinatie met een zwangerschap;
 • Leverworst (eet dat maximaal 1 keer in de week, er zit veel vitamine A in en een teveel daaraan is niet goed voor je baby);
 • Rauwmelkse kazen;
 • Rauw vlees, zoals filet americain en tartaar;
 • Te veel cafeïne (denk aan koffie, thee, cola);
 • Te veel kaneel.

Heb je twijfels over een product? Het Voedingscentrum heeft een app waar je handig kunt opzoeken of iets veilig is of niet.

Lees ook: Gezonde voeding zwangerschap

Wat moet je deze week regelen?

Vanaf het moment dat je een positieve zwangerschapstest in handen hebt, kun je de verloskundige bellen. Zij zal een afspraak met je maken voor tussen 6 en 10 weken zwangerschap. In die periode wordt de termijnecho gemaakt. Bij die echo wordt gekeken of je baby goed ingenesteld is, waar hij of zij ingenesteld is, hoe de placenta zich ontwikkeld en of het een eenling of meerling is. Je weet maar nooit… Weet je dat je bij een termijn van 10 weken zwangerschap al handjes en voetjes op de echo ziet? De tenen en vingertjes zijn dan nog niet helemaal af, maar je ziet duidelijk een heel mensje.

Lees ook: Checklist regelen zwangerschap / bevalling maand voor maand

Echo en huisarts

Tip voor de eerste afspraak: maak de echo pas na 7 weken, behalve als er een medische noodzaak is uiteraard. Het hartje begint te kloppen in week 6. Als je de echo bij week 6 laat maken, heb je kans dat het hartje nog niet klopt waardoor je heel veel stress kunt hebben. Vaak moet je dan 2 weken wachten, en 2 weken kunnen waanzinnig lang zijn.

Bel ook even naar de huisarts. De assistent maakt dan een aantekening in je dossier waarin staat dat je zwanger bent. Als je opeens ergens opgenomen wordt of wat er dan ook maar gebeurt: artsen zien direct ‘zwanger’. Zo kan iedereen er rekening mee houden en krijg je niet per ongeluk medicijnen die slecht zijn voor je baby of jezelf.

Lees ook: Overzicht wanneer echo’s tijdens de zwangerschap worden gemaakt

Moeders voor moeders

Je kunt je deze week aanmelden bij ‘Moeders voor Moeders’. Dat is een organisatie die mensen helpt die moeilijk zwanger kunnen worden. Hormonen van zwangere vrouwen kunnen namelijk helpen om zwanger te worden. De eerste 12 weken zit er HCG in je urine, het zwangerschapshormoon. Moeders voor Moeders verzamelt al die urine en via een speciaal proces kunnen ze het HCG eruit winnen. Dat HCG wordt zo bewerkt dat het in een medicijn kan. Dat medicijn krijgen vrouwen die moeilijk zwanger worden. Nu snap je meteen de naam ‘Moeders voor Moeders’. Hoe meer zwangere vrouwen zich aanmelden, hoe meer hormoon er beschikbaar is voor de medicijnen!

Meld je hier aan.

Lees ook: Moeders voor moeders

Tips 4 weken zwanger

Had je een uitje naar de sauna? Zeg die af. De temperatuurwisselingen en hoge temperatuur zijn erg schadelijk voor je baby. Helaas… Dan maar een sauna-uitje plannen voor over 10 maanden?

Lees ook: Zwanger en naar de sauna? Wat is het advies aan begin en einde zwangerschap en wat zijn gevolgen. 

Hebben jullie een kat? Geen probleem, maar verschoon de kattenbak niet meer. Hier kan je een toxoplasmose parasiet oplopen, wat gevaarlijk is tijdens je zwangerschap. Kan je er niet onderuit? Gebruik dan steeds nieuwe, lange handschoenen en was je handen meteen erg goed.

Probeer wat extra rust te pakken, je lichaam is momenteel in opperste staat van paraatheid en hard aan het werk. De normale bedtijd met een uurtje vervroegen is echt geen straf. Of probeer eens een middagdutje: je lichaam gaat je echt dankbaar zijn en je zult zien dat je je beter voelt.

Heb je erg last van ochtendmisselijkheid? Bij de meeste vrouwen helpt het om een pak kaakjes of crackers naast hun bed te hebben, iets in je maag hebben voor je opstaat kan al een heel verschil zijn. Sta rustig op en neem even de tijd.

Iets heel anders: pas op met Google. Veel zwangeren zijn Google-verslaafd. Natuurlijk heeft het zijn leuke kanten, want hoe leuk is het om de verhalen van anderen te lezen, te zoeken op babynamen en ander babyspul. Zeker nu je net weet dat je zwanger bent en je het voor anderen misschien nog geheim wilt houden. Pas echter op met het opzoeken van kwaaltjes via Google, ga geen hele fora lezen. Vaak staan daar de ergste gevallen beschreven en maak jij je zorgen om niets. Heb je een vraag, stel hem dan aan je verloskundige. Je bent zwanger en hij of zij is er voor je! Ze hebben echt liever dat je 10 keer voor niets belt dan 1 keer te weinig. Laat je niet gek maken!

Zwangerschapskalender

blablabla

dafajfhalsdjkfhaskjdfha

Martine Pieters-de Wit