Skip to Content

3D doodle pen review voor kinderen met voorbeelden en ideeën die makkelijk zijn om te maken

3D doodle pen review voor kinderen met voorbeelden en ideeën die makkelijk zijn om te maken

En nu kan je er ook thuis mee aan de slag! Niet met een 3D-printer, dat is nog best prijzig. De 3doodler; een 3D pen waarmee je zelf je eigen 3D-tekeningen maakt! Deze kocht ik omdat het me erg leuk leek om de tekeningen van de kinderen tot leven te laten komen.  Maar je kan er ook heel andere leuke projectjes mee doen!

3D-printing zie je steeds vaker voorbij komen. Voor steeds meer oplossingen wordt dit gebruikt. Een apparaat die met een draad kunststof heel veel laagjes op elkaar ‘print’ zodat je een 3D-voorwerp krijgt. Wel een klus die even kan duren.

Er wordt van alles mee gemaakt, omdat je heel eenvoudig een model kan ontwerpen en de machine kan laten printen. Een techniek die veel kansen biedt dus.

Beginnen met een 3D pen

Review: Thuis 3d printen met de 3doodler - mamaliefde.nl

Het beste kan je even oefenen met hoe de pen werkt, het wisselen van kleuren etc. Dit is nog best wel een vaardigheid om even onder de knie te krijgen. En ook zeker iets waar ze nog aandacht aan kunnen besteden om te verbeteren. Toch zou dit de beste 3D-pen zijn die er verkrijgbaar is. In dit filmpje laat ik de basics zien.

Review: Thuis 3d printen met de 3doodler - mamaliefde.nl

Als je weet hoe de pen werkt kan je gaan oefenen met het ‘tekenen’. Direct in 3D tekenen is namelijk niet zo makkelijk. Het beste kan je beginnen met eenvoudige vormpjes. Zoals een cirkel, en daarna een hartje met een hoek er in.

Zodra de kunststof uit de pen komt kan je het beste deze even goed aanstippen op een vel papier zodat hij blijft plakken en je verder kan tekenen.

Als je dit onder de knie hebt kan je verder gaan met een kubus. Hiervoor maak je twee vierkantjes die je vervolgens aan elkaar verbindt.

Een goede oefening om ook het kleuren verwisselen onder de knie te krijgen is het maken van een bloem; met een oranje of geel hart, roze bloemblaadjes en een groene steel en blaadje. Deze kan je gewoon in 2D tekenen en vervolgens met wat ‘gras’ overeind zetten.

Een fiets maken is ook wel een goede oefening. Met het grootste deel in 2D en dan een stuur en rechtop zetten.

3D-sieraden maken

Review: Thuis 3d printen met de 3doodler - mamaliefde.nl

Eén van de makkelijkste vormen om met de 3D-pen te maken is een cirkel. Door een aantal cirkels op elkaar te tekenen krijg je het effect wat ook ontstaat in een 3D-printer. Ik begon met een ring, waarbij ik eerst de ring maakte en daarna een kroontje die je daar vervolgens ‘opplakt’.

Datzelfde deed ik met een armband; maar dan met wat grotere cirkels en dan een hartje. Voor de figuren maak ik eerst een vormpje en kleur die vervolgens in met een andere kleur. Die kleur gebruik ik ook om hem te bevestigen. Aan de achterkant verbind ik ze.

Daarna stop ik met de kunststof, maar gebruik ik de hitte van de punt om alles goed aan elkaar te smelten.

Review: Thuis 3d printen met de 3doodler - mamaliefde.nl

Tot slot de ketting. Een hele ketting leek me niet zo goed idee. Je krijgt dan al snel een choker idee die je niet over het hoofd krijgt of een dunne ketting. Die trouwens nog best stevig zijn. Daarom gebruikte ik een ‘touw’ voor de ketting en ging ik voor de hanger. Ook hiervoor gebruikte ik de twee kleuren.

Eerst om haar eerste letter te schrijven, met aan de bovenkant een cirkel. En een u-vorm. Daarna met een andere kleur om schaduw aan te brengen en hem iets steviger te maken.

De u-vorm ging daarna om de cirkel heen en smolt ik met de hitte van de pen aan elkaar. Daardoorheen kan ook het koord zodat de letter echt naar beneden hangt.

Tekeningen tot leven laten komen

Review: Thuis 3d printen met de 3doodler - mamaliefde.nl

De kinderen vinden het wel leuk om te kleuren. Met deze pen leek het me leuk om die tekeningen tot leven te laten komen. Door ze met de pen ‘na te tekenen’. Een soort alternatief op de poppen die worden gemaakt op basis van de kindertekeningen. Hiervoor liet ik mijn dochter een poppetje tekenen die ik vervolgens met de 3D-pen kon overtrekken.

Meer uitdaging?

Meer uitdaging nodig en voldoende plastic? Probeer dan eens deze ontwerpen zoals de ‘Sprookjesboom’. Echt heel gaaf om te zien, al wil ik niet weten hoeveel tijd daar in gaat zitten. In plaats van losse staven wordt er gewerkt met een spoel. Dat is wel zo fijn om niet iedere keer te hoeven wisselen.

Linda van Aken