Een van de populaire vakantieregio’s in Frankrijk is de Ardèche, net iets noordelijker dan de Côte d’Azur en een prachtige groene omgeving vol met wijnvelden, lavendelvelden en nog veel meer. Of je nu relaxt aan het strand wilt liggen, wat meer spanning opzoekt of culturele uitjes zoekt.

Voor iedereen is hier wel iets te vinden en zal jong en oud zich niet vervelen. Wij verbleven in samenwerking met Eurocamp bij Camping Le Pommier tussen Aubenas en Montelimar in. Deze camping heeft ook het grootste waterpark van de regio, zodat we na een uitje hier heerlijk konden afkoelen.

Pont d’Arc

De Ardèche staat natuurlijk bekend om de Pont d’Arc, een natuurlijke rotsboog waar het water onderdoor stroomt. Aan beide kanten vind je hier ook een zandstrand (ipv kiezels zoals op de meeste plekken langs de rivier). Dit is dan ook een populaire plek om te zwemmen. Ook zijn er jongeren die hier vanaf de rotsen in het water springen, of de grot onder de boog beklimmen. Er zijn ook veel mensen die hier met de kano onderdoor varen. Vanaf Vallon d’Arc zijn er meerdere excursies mogelijk met verschillende afstanden.

Toeristische route Ardèche

Als je naar de Pont d’Arc gaat is het zeker een aanrader om deze route te rijden. Deze begint bij St. Martin d’Ardeche en gaat via de Pont d’Arc naar Vallon d’Arc (of andersom). Onderweg vind je meerdere uitkijkpunten met het ene nog mooiere panorama dan het andere. Overal zijn parkeerplaatsen aangelegd, zodat je makkelijk langs de weg kan stoppen.

Naar het strand

Langs de rivier Ardèche vind je ook meerdere stranden waar je lekker kunt zwemmen, maar ook kano’s kunt huren of waterfietsen met een glijbaan. Absoluut een aanrader is St. Martin d’Ardeche waar je min of meer op het strand kunt parkeren en dus weinig hoeft te lopen, vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht over het historische dorpje Aigueze of Isla Cool Douce (betaald strandpark). Veel campings die hier aan het water liggen hebben ook een strandtoegang naar het water.

Grotten

Ook vind je in dit gebied meerdere grotten, waaronder Grotte Chauvet 2, een duplica van een grot met prehistorische rotsschilderingen. Zelf hebben we de Aven grotte La Forestiere bezocht, deze is wat kleiner dan de andere grotten maar kun je zelfstandig bezoeken in plaats van met een groep onder leiding van een Franstalige gids. En nog een ander voordeel; deze heeft minder trappen en dus ook prima te doen met kleine kinderen in de draagzak etc. ;-)

Extra fun is dat het donker is in de grot en je een koplamp krijgt om rond te lopen. Ook is er een minigolfbaan en liggen er spelletjes op tafel.

La Ferme aux Crocodiles

Dit is een uniek uitje dat absoluut een aanrader is als je naar de Ardèche reist. In deze krokodillenboerderij vind je honderden krokodillen van verschillende soorten, net als reptielen zoals slangen en schildpadden. Er is ook een educatieve tentoonstelling ingericht en er zijn speeltuintjes aanwezig zowel binnen als buiten, net als een kleine dinotuin. Ik kreeg dit uitje van meerdere mensen geadviseerd en zo’n grote groep krokodillen heb ik ooit alleen eerder in India gezien.

Palais des Bonbons du Nougat

Montelimar wordt ook wel de hoofdstad van de Nougat genoemd. In dit museum kom je meer te weten over hoe dit wordt gemaakt, ander snoepgoed en er is zelfs een ruime collectie met speelgoed; van oude 200 jaar oude poppen tot en met de nieuwste legosets. Toen ik de kinderen vertelde dat we naar het museum gingen, was er eerst wat protest, tot ze zagen in wat voor museum we waren. Helemaal leuk vonden ze het toen we bij de ingang ook wat snoepjes kregen om te proeven.

Mad Maze Experience