Lachen is gezond, en zeker in deze tijd is het belangrijk om dat niet te vergeten. We zijn zo bezig om alles goed te laten verlopen; struggelen met het thuiswerken, het zorgen voor de kinderen zonder dat ze elkaar het leven zuur maken, dat ze hun huiswerk maken en ga zo maar door, dat je soms vergeet om ook even te lachen. Binnenkort is het 1 april; het perfecte moment voor een goede grap met de kinderen. Maar dan wel op een leuke manier, zonder ‘coronagrappen’ want dat is op dit moment erg misplaatst. Net als flauwe grappen dat je zogenaamd zwanger bent.  En de grap ‘je veter zit los’ of ‘er zit wat op je neus’ kennen we allemaal wel. Maar wat dan wel geschikte grappen zijn?

Huiswerk op ramen plakken

Scholen vragen leerlingen om het huiswerk op de ramen te plakken, leerlingen kunnen dan een rondje fietsen om al het huiswerk te controleren. Er zijn zelfs scholen die een stapje verder gaan en de huiswerkdrone inzetten om het huiswerk te controleren.

Gym Cito toets

Zeg de kinderen dat je van school de opdracht hebt gekregen om een cito-toets af te nemen. Maar dan wel aangepast aan de thuisonderwijssituatie! Vervolgens laat je ze allemaal gekke opdrachten doen:

 • Time de tijd die ze nodig hebben om twee trappen op en af te lopen.
 • Laat ze een koprol maken op alle bedden in huis.
 • Laat ze balanceren met het lege bord en beker van de eettafel naar de keuken na het ontbijt / lunch.
 • Was van een afstandje in de wasmand gooien.
 • Zo hoog mogelijke toren stapelen van toiletrollen.
 • Etc

De hele dag kun je natuurlijk opdrachten doorgeven, en dan heel serieus notities maken in een notitieblok. En dan aan het einde van de dag de uitslag laten lezen; 1 april!

Niet zo creatief? Hier kun je ook een ‘echte’ gymcito downloaden met opdrachten die je schriftelijk kan maken!

Thuisonderwijsdiploma voor ouders

Nu de ouders opeens allemaal juf of meester zijn moeten zij natuurlijk ook ‘getoetst’ worden of zij wel geschikt zijn als thuisonderwijzer. De inspectie kan helaas niet alle ouders bezoeken in zo’n korte tijd dus worden de kinderen gevraagd om te helpen. Geef de kinderen een beoordelingsformulier met vragen over hoe jij het doet als thuisonderwijzer. Aan het einde van de dag hang je groot het diploma met ‘1 april’ op. Het voordeel van deze grap is wel dat je direct wat feedback krijgt van de kinderen over hoe jij het doet en hoe je eventueel dingen wat soepeler kan laten lopen.

Hier kan je een brief van het ministerie met een toets downloaden.

Toets algemene ontwikkeling

Bij Juf Maike kun je hier een toets downloaden met vragen om de algemene ontwikkeling te testen. Heel belangrijk is voordat je ze de test laat maken aan te geven dat ze eerst de vragen moeten lezen en daarna pas de antwoorden moeten opschrijven. Eens kijken of ze daar ook echt naar luisteren of toch gewoon met vraag 1 beginnen ;-)

Rapportcijfer werkhouding thuisonderwijs

Beste ouders/verzorgers,
Nu het ministerie tot het besluit is gekomen om de scholen nóg langer gesloten te houden, willen we jullie alvast vragen om het (t)huisonderwijs aan jullie kinderen goed te observeren, zodat jullie het gedeelte ‘werkhouding’ in kunnen vullen aangezien de kinderen nu thuis les krijgen. Dit gedeelte is toegevoegd als bijlage bij dit bericht en zien wij graag retour zodra de deuren van de school weer opengaan.
Toelichting: geef d.m.v. de kleuren groen/oranje/rood aan…

 • Taakgerichtheid: in hoeverre start het kind direct aan de taak en kan het kind zich concentreren op taak, ook al gaat de rest in het gezinsleven (huishouden) gewoon door
 • Emotieregulatie: in hoeverre heeft het kind de eigen gevoelens onder controle tijdens het maken van het (t)huiswerk, ook als het even niet lukt
 • Plannen van een taak: in hoeverre lukt het om zich aan de tijden op de weekplanning te houden en/of hier flexibel mee om te gaan
 • Evaluatie van een taak: in hoeverre is het kind in staat om terug te kijken naar het gemaakte werk en zichzelf daarvoor een schouderklopje te geven, of een ‘schop onder de kont’
 • Impulsbeheersing: in hoeverre neemt het kind alle goedbedoelde adviezen aan t.o.v. het (t)huiswerk, ook als gezegd wordt dat het nu écht tijd is om het (t)huiswerk te gaan maken
 • Flexibel omgaan met veranderingen: in hoeverre slaapt het kind lekker uit en zet het aan het einde van de dag zijn/haar stoel op tafel
 • Respectvol richting volwassenen: in hoeverre noemt het kind zijn/haar ouders/verzorgers juf of meester
 • Omgang met leerlingen: in hoeverre maakt het kind geen ‘misbruik’ van de chat- en videobelfunctie van Teams om zo in contact te blijven met klasgenoten

Hieronder mogen jullie de vrijheid nemen om zelf nog en opmerking te plaatsen.

Het team van … wil jullie alvast vriendelijk bedanken voor alle medewerking.

Met vriendelijke groet,
team ….

Thuisafname citotoets

Het idee is om alle kinderen gelijktijdig tijdens een videogesprek een speciale editie van de thuiscito Rekenen-Wiskunde te laten maken. De zogenoemde ‘Thuis-afname’. De ‘afname’ zal plaatsvinden op 1 april via videobellen. Ter voorbereiding hebben de kinderen een potlood, gum en papier nodig. De opgaven zullen door de leerkracht worden gedeeld via het beeldscherm.

Fake Nieuws Diploma

Vanwege het Coronavirus circuleert er een hoop fake nieuws rond op het internet. Daarom is het belangrijk dat kinderen leren herkennen wat echt en wat nep is. Gelukkig heeft Kidsweek een speciale toets hiervoor ontwikkeld. Deze test bestaat al even maar is vanwege het virus extra belangrijk dat kinderen die maken.

Camera’s in de ‘klas’

Er zijn leerkrachten die zich zorgen maken over de situatie thuis of klachten hebben gekregen van ouders over het concentratievermogen van hun kind. Daarom worden er boven alle eetkamers of bureaus camera’s opgehangen zodat ze op afstand kunnen monitoren of er wel gewerkt wordt en krijg je als je niet doorwerkt een melding of extra werk toegestuurd.

Zoek de verschillen

Geef ze een extra werkblad met als opdracht zoek de verschillen. En dan net doen alsof het heel makkelijk is en je ze allemaal hebt gevonden.

Tip: Als je zoekt in google op 1 april zoek de verschillen kom je er nog veel meer tegen!

Banaan woordzoeker

Ook erg populair is de banaan woordzoeker die gemaakt is door Evert Kwok. Deze is hier te downloaden.

Kleurplaat voor luie mensen

Natuurlijk moet je dan de titel onderaan even wegknippen. En dan deze geven om te laten inkleuren!

Speciaal dictee

Bibliothecaressetoilet
Nietmachinehandleidingen
Komodovaraanoppasser
Geschiedenisboekenschrijverscollectief
Hottentottententententoonstelling

Oké jongens, nu de zin.

De juf houdt…..haar klas……voor de gek….. op 1 april.

Thuis ontruimingsoefening

Voor woensdag staat er op school eenontruimingsoefening gepland. We geven nu digitaal onderwijs en daarom maken onze leerlingen thuis hun lessen. Het is, volgens de ARBO regels, echt belangrijk dat we de oefening toch 2 keer per jaar uitvoeren. We willen u vragen de oefening morgen thuis uit te voeren op een moment tussen 09:00 uur en 12:00 uur.

Hieronder volgt de procedure:

 • Zet u morgen thuis het onderstaande filmpje aan: https://youtu.be/Q4PDX-nyu2I
 • sluit alle deuren en ramen.
 • ga zo snel mogelijk naar de tuin, balkon, in elk geval naar buiten.
 • laat alles achter. zorg wel dat u uw huis met een sleutel weer in kunt..
 • houdt 1.5 meter afstand van elkaar.
 • controleer buiten of iedereen van het gezin aanwezig is.
 • steek de duimen omhoog als iedereen er is.
 • zet het filmpje en de sirene uit
 • ga rustig weer naar binnen.
 • vul het evaluatieformulier in en stuur het op

Luizenscanner op afstand

Nu er op school geen luizencontrole meer kan worden uitgevoerd, is er gelukkig een site ontwikkeld die ook in deze situatie luizen kan checken. Omdat er geen fysiek contact mag zijn, kan dit digitaal op afstand. Bezoek de volgende website (hier) en laat je kinderen testen of ze luizen hebben ;-)

Omgedraaid beeldscherm

Nu er veel onderwijs via het beeldscherm wordt gegeven, of er geoefend moet worden online, is het natuurlijk  heel grappig dat zodra ze de laptop openen het beeldscherm omgedraaid hebben. Als ze hierover vragen stellen kun je natuurlijk vanaf de achterkant kijken zodat jij het wel ‘gewoon’ kan lezen.

Toiletles

 


Nu we allemaal thuis zitten is wc-papier natuurlijk erg belangrijk, want stel je voor dat je zonder komt te zitten. Geef aan dat je hebt geconstateerd dat de kinderen teveel wc-papier gebruiken en ze dus ’toiletles’ moeten krijgen waarbij ze leren hoe ze zuinig hun billen kunnen vegen. Hiervoor heb je nodig; een stoeltje, twee ballonnen en wc-papier!

Slaaponderzoek

Slaap is heel belangrijk; slaapt jouw kind wel genoeg? Vandaag gaan jullie een test doen en gaan na de lunch even liggen voor een middagdutje om te timen hoe snel je kind in slaap valt. Even lekker een momentje van rust.

Paaseieren zoeken

Het is bijna Pasen, dit geeft zeker wel een paar uur rust!

Heb jij al een leuke grap bedacht?

Lees ook:

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)