Skip to Content

Zelf ijs maken; gezonde waterijsjes met fruit recepten

Zelf ijs maken; gezonde waterijsjes met fruit recepten

Het is nu juni, nog altijd lente maar wow wat is de zon al flink wat overuren aan het maken zeg! Tijd voor een ijsje dus. Nog steeds kunnen we niet even makkelijk naar de winkels of lekker op een terras neerstrijken om een ijsje te nuttigen.

Ja, als je geluk hebt en je weet op het juiste moment een stoel te reserveren kun je vast lekker genieten, maar wat als je pech hebt en geen stoel meer hebt kunnen bemachtigen? Dan zit je weer op je balkon of in je tuin, met de brandende zon en een heel grote behoefte aan een koud verfrissend ijsje.

Waarom maak je het dan niet zelf? Er bestaan zoveel leuke lekkere mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan. En vaak heb je er niet eens zo heel veel ingewikkelde ingrediënten voor nodig, geen dure ijsmachines en soms zelfs niet eens zo heel veel tijd. De vriezer doet het werk voor je.

En of je nu trek hebt in een water ijsje of in een schepijsje, ook hier zijn veel recepten voor op internet. Ik heb een leuk rijtje voor je hieronder bij elkaar gezocht. Ik hoop dat er een favoriet voor je tussen zit, en anders maak je er maar één je nieuwe favoriet!

Watermeloen ijs met aardbei

Het is nu juni, nog altijd lente maar wow wat is de zon al flink wat overuren aan het maken zeg! Tijd voor een ijsje dus. Nog steeds kunnen we niet even makkelijk naar de winkels of lekker op een terras neerstrijken om een ijsje te nuttigen.

Een verfrissend ijsje voor een warme dag. Fijn als tussendoortje of toetje na het avondeten. Een gezonde mix van watermeloen en aardbeien, zonder geraffineerde suikers en zonder zuivel. Dus welk dieet je ook volgt, deze hoef je niet af te slaan!

Het recept vind je hier.

Lees ook: Recept watermeloen ijs

Ananas ijsje

Het is nu juni, nog altijd lente maar wow wat is de zon al flink wat overuren aan het maken zeg! Tijd voor een ijsje dus. Nog steeds kunnen we niet even makkelijk naar de winkels of lekker op een terras neerstrijken om een ijsje te nuttigen.

Ook dit ijsje is verrassend gezond en lekker, puur fruit zonder meuk. Dus ook dit ijsje mag als dubbellikker geserveerd worden op ieders bordje.

Het recept vind je hier.

Kokosijs met chocolade

Het is nu juni, nog altijd lente maar wow wat is de zon al flink wat overuren aan het maken zeg! Tijd voor een ijsje dus. Nog steeds kunnen we niet even makkelijk naar de winkels of lekker op een terras neerstrijken om een ijsje te nuttigen.

Een mooi ijsje met een lekkere laag pure chocolade. Gemaakt op basis van kokosmelk en gezoet met agavesiroop. Een lactosevrij ijsje dus. Eventueel zou je hier denk ik ook nog wel een laagje geraspte kokos over de chocola kunnen maken.

Het recept vind je hier.

Fruitijsjes

Het is nu juni, nog altijd lente maar wow wat is de zon al flink wat overuren aan het maken zeg! Tijd voor een ijsje dus. Nog steeds kunnen we niet even makkelijk naar de winkels of lekker op een terras neerstrijken om een ijsje te nuttigen.

Een verrassend simpel ijsje boordevol vers fruit. Welk fruit is jouw favoriet? Ga je voor kiwi, peer of aardbei? Of stiekem voor allemaal? Elke dag een ander fruitsmaakje?

Het recept vind je hier.

Aardbeien yoghurt ijs

Het is nu juni, nog altijd lente maar wow wat is de zon al flink wat overuren aan het maken zeg! Tijd voor een ijsje dus. Nog steeds kunnen we niet even makkelijk naar de winkels of lekker op een terras neerstrijken om een ijsje te nuttigen.

Een aardbeienijsje gezoet met honing en met lekkere romige Griekse yoghurt. Een heerlijk frozen yoghurt ijsje voor een fijne afkoeling.

Het recept vind je hier.

Koolhydraatarme suikervrije Magnum

Het is nu juni, nog altijd lente maar wow wat is de zon al flink wat overuren aan het maken zeg! Tijd voor een ijsje dus. Nog steeds kunnen we niet even makkelijk naar de winkels of lekker op een terras neerstrijken om een ijsje te nuttigen.

Magnums, waarschijnlijk één van de grootste likijsjes die er bestaan. Vol calorieën maar megalekker. Ook deze zijn prima zelf te maken, en het beste nieuws is, dat deze variant minder boterpakjesvet bevat dan het origineel. Dit recept gaat uit van een koolhydraatarme versie. Dus ga je hiervoor? Dan mag je hier ook zeker van genieten!

Het recept vind je hier.

Kersenijsje

Het is nu juni, nog altijd lente maar wow wat is de zon al flink wat overuren aan het maken zeg! Tijd voor een ijsje dus. Nog steeds kunnen we niet even makkelijk naar de winkels of lekker op een terras neerstrijken om een ijsje te nuttigen.

Kersen zijn er volop deze zomer. Woon je in de Betuwe, stap dan zeker een keer op de fiets en trap de speciale route “Kersen eten langs de Linge” (50 km lang) en kom van boomgaard naar boomgaard langs vele kersenkraampjes. Deze route vind je op de website van Rivierenland.nl

En zo steun je trouwens ook meteen de locale kleine ondernemer, wat in deze coronatijd ook hard nodig is. Heb je een leuk mandje kersen gescoord? Dan maak je hier natuurlijk een lekker ijsje van, hier is een lekker recept van kersenijsjes met chiazaad. Een verantwoord ijsje bomvol vitamine A en C en ook nog eens rijk aan vezels en antioxidanten. Gooi de vriezer maar vol hoor.

Het recept vind je hier.

IJsjes om van te snoepen

Het is nu juni, nog altijd lente maar wow wat is de zon al flink wat overuren aan het maken zeg! Tijd voor een ijsje dus. Nog steeds kunnen we niet even makkelijk naar de winkels of lekker op een terras neerstrijken om een ijsje te nuttigen.

Wat een leuke manier om je ijsje mee op te vrolijken. Vul het ijshouderbakje met wat vrolijk gekleurde snoepjes, zoals bijvoorbeeld kleine gummybeertjes of zure matten en giet er dan siroop over en maak er deze leuke snoepijsjes van.

Het recept vind je hier.

IJs sandwich

Het is nu juni, nog altijd lente maar wow wat is de zon al flink wat overuren aan het maken zeg! Tijd voor een ijsje dus. Nog steeds kunnen we niet even makkelijk naar de winkels of lekker op een terras neerstrijken om een ijsje te nuttigen.

Of geef het schepijs tussen twee wafeltjes in, omhuld met nog een knapperig laagje chocola en versierd met gekleurde snoepjes of hagelslag. Snijd de wafeltjes in taartpuntjes en je hebt een leuke ijstaart voor bijvoorbeeld een verjaardag of ander feestje (hoera geslaagd!)

Het recept vind je hier.

Schep roomijs

Pistache

Pistache is één van mijn favoriete smaken als ik een bolletje ijs mag uitzoeken. En hoe fijn is het dan om je eigen pistacheijs in de vriezer te hebben liggen. Wanneer jij er zin in hebt neem je een klein bolletje. Heerlijk genieten met een piepklein lepeltje, dan geniet je extra lang.

Het recept vind je hier.

Stracciatella

Nog zo’n klassieke smaak en ook voor velen een favoriet. Echte (Italiaanse) stracciatella. Heerlijk knapperige stukjes pure chocola maken dit ijsje een feestje om op te snoepen. Dit recept is op basis van room en melk, niet bepaald een figuurvriendelijk recept dus, maar ach niet iedereen hoeft hier per se op te letten toch?!

Het recept vind je hier.

Avocado-ijs

Het is nu juni, nog altijd lente maar wow wat is de zon al flink wat overuren aan het maken zeg! Tijd voor een ijsje dus. Nog steeds kunnen we niet even makkelijk naar de winkels of lekker op een terras neerstrijken om een ijsje te nuttigen.

Groenten als toetje? Ja je leest het goed, dit schepijs is gemaakt van avocado’s. Een lekker gezond ijs om heerlijk van te mogen smullen.

Het recept vind je hier.

Kaneelijs

Het is nu juni, nog altijd lente maar wow wat is de zon al flink wat overuren aan het maken zeg! Tijd voor een ijsje dus. Nog steeds kunnen we niet even makkelijk naar de winkels of lekker op een terras neerstrijken om een ijsje te nuttigen.

IJs combineert ook goed met iets warms ernaast, denk bijvoorbeeld aan een bolletje ijs in je koffie (met of zonder een scheutje alcohol) of een bolletje (slagroom) ijs in je warme chocolademelk. IJs combineert ook goed met lekker vers fruit, bijvoorbeeld zoete aardbeien, of stukjes appel of peer. Dit recept is een mooi voorbeeld van zo’n magische combi, kaneelijs met warme kersen. Dit zou je ook zomaar eens kunnen serveren als afsluiter van een hoogwaardig kerstdiner. Maar we leven nu in de zomer en dan kun je het ook prima serveren gelukkig.

Het recept vind je hier.

Citroen Yoghurt ijs

Het is nu juni, nog altijd lente maar wow wat is de zon al flink wat overuren aan het maken zeg! Tijd voor een ijsje dus. Nog steeds kunnen we niet even makkelijk naar de winkels of lekker op een terras neerstrijken om een ijsje te nuttigen.

Yoghurtijs is ook makkelijk om te maken, met of zonder fruit. Alle combinaties zijn mogelijk, wat jij lekker vindt dat gaat er in en anders niet.

Het recept vind je hier.

Nutella ijs

Houd je van chocola en dan met name van chocoladepasta wat je op brood smeert? Dan moet je snel doorklikken naar dit recept. Want wist je dat je deze pasta niet alleen maar op je brood kunt smeren? Je kunt het ook op je pannenkoek smeren, en ja zelfs op je pizza en nu maak jij er jouw favoriete ijsje van, het kan echt!

Het recept vind je hier.

Chocolade ijs met heel veel stukjes toblerone

Het is nu juni, nog altijd lente maar wow wat is de zon al flink wat overuren aan het maken zeg! Tijd voor een ijsje dus. Nog steeds kunnen we niet even makkelijk naar de winkels of lekker op een terras neerstrijken om een ijsje te nuttigen.

En het kan nog gekker. Heb jij een favoriete reep of merk chocolade? Bijvoorbeeld die driehoekjes chocola, toblerone? Dan maak je hier natuurlijk jouw schepijs van. Waarschijnlijk kun je dit ook maken van een andere reep, dus ik zou zeggen wees creatief en ga snel aan de slag. Niet te veel van de chocolade snoepen tijdens het ijs maken anders heb je nog maar weinig vulling over.

Het recept vind je hier.

Drop ijs

Het is nu juni, nog altijd lente maar wow wat is de zon al flink wat overuren aan het maken zeg! Tijd voor een ijsje dus. Nog steeds kunnen we niet even makkelijk naar de winkels of lekker op een terras neerstrijken om een ijsje te nuttigen.

Geen chocoladefan, maar wel een dropfan? Dan ga jij liever in de keuken aan de slag met dit recept. Hier maak je van je favoriete dropjes een heerlijk bak schepijs.

Het recept vind je hier.

Chocolate chip cookie dough ijs

Het is nu juni, nog altijd lente maar wow wat is de zon al flink wat overuren aan het maken zeg! Tijd voor een ijsje dus. Nog steeds kunnen we niet even makkelijk naar de winkels of lekker op een terras neerstrijken om een ijsje te nuttigen.

Al het schepijs wat ik hierboven heb laten zien (en alles wat er verder nog gemaakt kan worden) is niet alleen maar op een mooi bord of in een schaaltje te serveren. Je kunt natuurlijk ook een bolletje op een hoorntje geven. Dit (kindvriendelijke) ijsje van cookie-dough zal een gewild ijsje zijn deze zomer.

Het recept vind je hier.

Wat je ook te vieren hebt, geniet in ieder geval en ik wens je een zonnige zomer toe, liefs Isabell

Isabell Muller

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *